Menu
A+ A A-

ATEÏS Messenger Pro zvučnici za zahtjevna okruženja

ATEÏS-ova serija digitalnih aktivnih usmjerenih zvučnika Messenger Pro jedna je od najboljih u industriji po jasnoći razglasa. Ovaj sistem zvučnika specijalno je dizajniran za visokokvalitetni razglas i pozadinsku muziku u nepovoljnim okruženjima, koje karakteriše visok nivo odjeka 
Piše: Dženan Šabanović, menadžer za razvoj poslovanja za Jadransku regiju, ATEÏS Europe
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Messenger Pro digitalni upravljivi linearni zvučnici sadržavaju najnoviju tehnologiju i zasnovani su na patentiranoj algoritamskoj tehnici suzbijanja bočnih zvučnih snopova, zbog čega su savršeni za upotrebu u zahtjevnim situacijama u kojima je potreban visok nivo razumljivosti glasa s razglasa. Riječ je o okruženjima kao što su željezničke stanice, hoteli, tržni centri, stadioni, aerodromi, kao i velike industrijske sale te crkve, džamije i slični objekti. Zvučnici suzbijaju širenje zvuka u neželjenim pravcima, istovremeno pojačavajući jasnoću govora i muzike koji se emituju preko njih, što pozitivno utječe na cjelokupan ugođaj koji stvara ovaj razglasni sistem. 
 
Usmjereni i kontrolisani snop
U okviru Messenger Pro ponude Ateïs ima pet veličina zvučnika: M, L, XL, 2L i 2XL. Zvučnici imaju jačinu zvuka od 94 dB, a u zavisnosti od veličine, podržavaju različit broj aktivnih kanala. Tako najmanji zvučnici, koji nose oznaku M (veličine 1,7 metar), podržavaju 12 aktivnih kanala i imaju domet od 25 metara. Oni sa oznakom XL (3,1 m) podržavaju 24 aktivna kanala i imaju domet od 40 metara, dok oni najveći od 6,2 metra (2XL) imaju 48 aktivnih kanala te domet od 70 metara. Zvučnike karakteriše vrlo usko usmjereni i kontrolisani zvučni snop za 12/18/24/36/48 kanala pojačala klase D (zavisno od modela), koji se može prilagoditi specifičnim situacijama i okruženjima koji mogu zahtijevati simetrično ili asimetrično, jednosmjerno, dvosmjerno i trosmjerno usmjeravanje zvuka. Messenger Pro također ima dva ulaza za govor i muziku koji se u cilju optimalnih performansi mogu pojedinačno podesiti. Ulaz za pozadinsku muziku ima filtere koji pojačavaju njene niže frekvencije te omogućavaju lako i jednostavno podešavanje uz održavanje kvaliteta emitovanja. Što se tiče ulaza za govor, kupci će na raspolaganju imati tri standardna filtera za brzo podešavanje, dok se u zahtjevnijim situacijama razumljivost razglasa može i ručno podesiti.
  
Fleksibilne mogućnosti
ADI DSP čip i podrška za 24-bitnu kvalitetu zvuka na 48 kHz uz 32-bitno interno „floating point“ procesiranje omogućavaju veliki frekvencijski opseg (do 22 kHz), što rezultira kristalno čistim zvukom i impresivnim nivoom odziva niskih frekvencija. Patentirani algoritam i suzbijanje bočnog širenja zvuka u cilju postizanja što veće jasnoće govora čine Messenger Pro fleksibilnom serijom upravljivih linearnih zvučnika koja ispunjava zahtjeve današnjeg tržišta kada je u pitanju profesionalni kvalitet zvuka i razglasa. Neke od karakteristika zvučnika uključuju integrisanu DSP kontrolu s parametrijskim ekvilajzerom, filterom za smanjivanje šuma, limiterom i delayom, zatim skretanje zvučnog snopa u rasponu od -45 do 45 stepeni, podršku za EASE DLL radi simulacije akustike prostorija, kao i prijenos zvuka i podataka preko Etherneta u cilju detaljnog izvještavanja o statusu. Sistem podržava i detektovanje ambijentalne buke kako bi automatski prilagodio glasnoću razglasa, a posjeduje i interni senzor temperature radi zaštite od niskih temperatura. Messenger Pro sistem omogućava i podešavanje vertikalnog ugla otvaranja zvučnog snopa u deset koraka u rasponu od 5 do 45 stepeni te nudi horizontalnu pokrivenost od 145 stepeni. Sami zvučnici su 4,25-inčni, dvostrukog konusa i surround tipa te su vodootporni i izrađeni od aluminija. S obzirom na to da je riječ o potpuno digitalnom sistemu, Messenger Pro se u cijelosti može kontrolisati softverom na Windows operativnom sistemu, a centar za upravljanje akustikom i širenjem zvuka može kompenzirati različite karakteristike i zahtjeve arhitekture okruženja, kao i visinu na kojoj su zvučnici montirani (od oko 1,2 do 4 metra).
 
Messenger Pro softver
Softver omogućava kontrolisanje oblika zvučnog snopa pomoću Messenger Pro programa za upravljanje snopovima. Akustički centar se može pomjeriti na različite tačke u okviru sistema kako bi se razglas prilagodio potrebama instalacije, visine na kojoj su zvučnici montirani i karakteristikama samog okruženja. Svaki pretvarač se posebno napaja i procesira, tako da se jednostavnim pritiskom dugmeta mogu kreirati sve varijacije oblika snopova u simetričnom ili asimetričnom rasporedu. Ova korisna mogućnost, s jedinstvenom opcijom softverskog upravljanja karakteristikama usmjerenosti zvuka, izdvaja Messenger Pro u odnosu na druge linearne zvučničke sisteme i čini ga jednim od najfleksibilnijih rješenja dostupnih na tržištu. Simetrični zvučni snop se nalazi u sredini zvučničkog sistema, a asimetrični u njegovom vrhu ili podnožju. Sve ostale pozicije akustičkog centra između sredine i podnožja sistema mijenjaju oblik zvučnog snopa iz striktno simetričnog u asimetrični. Simetrični zvučni snopovi se često koriste za bolju pokrivenost prostora u kombinaciji s asimetričnim snopovima, koji se koriste za pokrivenost prostora u blizini zvučnika. Simetrični zvučni snopovi su također savršeno pogodni za razglas prema izdignutim lokacijama poput balkona. S druge strane, asimetrični snopovi se koriste u situacijama kada su zvučnici postavljeni na visinu od 2,5 do 4 metra od poda, što rezultira snopom koji počinje na pet metara od zvučničkog sistema, u visini uha, te završava oštrim snopom na udaljenosti od 60 metara i dalje. Asimetrični snop ima mogućnost održavanja odstupanja zvuka u okviru 3 dB na udaljenostima od 5 do 100 metara. Visina na kojoj su zvučnici postavljeni ovdje nije od ključne važnosti te se stoga takvo rješenje najčešće i koristi. Neki od visokoprofilnih korisnika Messenger Pro sistema uključuju aerodrome u Frankfurtu i Hong Kongu, Ski Dubai i stadion "Oval" u Londonu. Uz patentirani algoritam za suzbijanje bočnih zvučnih snopova, integrisano DSP procesiranje, fleksibilno podešavanje i kontrolu vertikalnog širenja zvuka, linijske ulaze za govor i pozadinsku muziku te intuitivni softver za upravljanje zvučnim snopovima i simulaciju akustike, Messenger Pro predstavlja idealno rješenje namijenjeno ispunjavanju visokih zahtjeva u oblastima glasovne evakuacije te komercijalne i profesionalne upotrebe zvuka. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.