Menu
A+ A A-

Najveći most na svijetu opremljen Boschevim rješenjima

Sada kada je pušten u promet, most smanjuje vrijeme putovanja između Hong Konga i Makaa sa četiri na samo pola sata i otvara novu rutu za putnike između vitalnih transportnih centara, dok su integrisana Boscheva rješenja zadužena za sigurnost putnika  
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Najveći svjetski prekomorski most pušten u promet u području nove "kineske silicijske doline" dug je 55 kilometara i direktno povezuje Hong Kong s Makaom te kineskim gradom Zhuhaijem. Izgradnja je koštala 20 milijardi dolara i trajala je osam godina, a bilo je potrebno 400 hiljada tona čelika. Most uključuje podvodne tunele i dva vještačka ostrva, koja služe kao carinske luke. Od samog početka prioritet je bilo postizanje i održavanje odgovarajućeg nivoa sigurnosti na ova dva ostrva, na kojima vozači trebaju pokazati specijalne dozvole kako bi koristili novi most i prošli carinske kontrolne tačke. Projekt predstavlja veliki poticaj za šire zaljevsko područje u tom dijelu Kine.
 
Osiguravanje vitalne infrastrukture
Kompanija Bosch Building Technologies angažovana je kako bi na vještačka ostrva postavila videonadzor, alarme i sisteme javnog razglasa i glasovne evakuacije. Na ostrvu između Zhuhaija i Makaa Boschev partner Shangai SAGA Electronic Technology instalirao je više od 5.700 Boschevih zvučnika i preko 260 pojačala, kojima se upravlja putem PRAESIDEO digitalnog sistema za javni razglas i hitnu dojavu. Ispunjavajući ključni zahtjev kupca, instalacija uključuje 15 različitih modela plafonskih, zidnih i linearnih zvučnika kako bi se mogli uklopiti u moderni interijer objekata na ostrvu. Osim toga, Bosch se prilagodio lokalnim standardima na Makau naručivši prilagođena rješenja s britanskim napojnim kablovima, koja imaju grafičke interfejse na tradicionalnom kineskom pismu. Na ostrvu pored Hong Konga, na kojem se nalazi carinska luka, Boschev partner Pro-United postavio je 2.200 razglasnih zvučnika različitih modela, uključujući vanjske zvučnike za zgradu putne inspekcije, a stručnjaci su podesili i 200 linearnih zvučnika kako bi neutralisali akustične varijacije usljed različith građevinskih materijala u objektu. "Boschev tehnički tim i partneri koristili su profesionalni softver kako bi simulirali zvučni pritisak određenog područja, kao i radi simulacije rada čitavog projekta kako bi odabrani proizvodi mogli ispuniti zahtjeve različitih prostora", kaže Lin Lizhi iz Bosch Building Technologiesa. 
 
Veliki poduhvat
Bosch također pokriva ostrvo s više od 2.000 HD kamera iz FLEXIDOME, DINION i AUTODOME serija, koje su nadgledane iz sigurnosnog kontrolnog centra na hongkonškoj strani ostrva. Kamere podržavaju 24-satni nadzor carinske luke, zgrade za putnu inspekciju te hongkonškog ureda za imigraciju i carinu. PRAESIDEO sistemi na obje strane ostrva sigurnosnom osoblju omogućavaju da uživo emituje glasovne obavijesti preko sigurnosnih pozivnih tačaka, dok višestruki setovi alarmnih sistema omogućavaju zaštitu zaposlenika i imovine. "Dodali smo pomoćnu inteligentnu PRAESIDEO pozivnu centralu, koja se obično koristi za aerodromske projekte, kako bi osoblje moglo direktno emitovati glasovne obavijesti u objektu, što olakšava upravljanje njegovom sigurnošću", objašnjava Wang Yiping, zamjenik direktora u Shangai SAGA Electronic Technogyju. Ovaj visokoprofilni infrastrukturni projekt ističe fleksibilnost i široku lepezu opcija koje nudi Bosch Building Technologies kao kompanija koja nudi integrisana rješenja. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.