Menu
A+ A A-

Iskustva Boschevih korisnika

Sa sjedištem u Lagosu u Nigeriji i 800 radnika u tri tvornice diljem zemlje, kompanija Mouka Limited najznačajniji je nigerijski proizvođač brendiranih madraca i drugih proizvoda zasnovanih na poliuretanskoj pjeni. Ovaj tekst govori o njenim iskustvima u zaštiti na radu Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Sa zaštitom zaposlenika kao vodiljom, Mouka je željela osigurati svoja tri proizvodna postrojenja u Lagosu, Beninu i Kaduni pomoću sustava za zaštitu od požara. Međutim, pokazalo se da je potraga za rješenjem za zahtjevna industrijska proizvodna postrojenja složen zadatak. Razlog je izuzetno zapaljiva priroda pjene i poliuretanskih materijala koji se proizvode u tim tvornicama. Stoga je Mouka željela sustav koji može detektirati požar i dim za manje od 30 sekundi. Ovo kratko vrijeme je ključno kada je u pitanju detektiranje požara prije no što se proširi i ugrozi zaposlenike te unutar skladišta stvori pravi pakao. Kemijske reakcije do kojih dolazi u proizvodnji pjene mogu generirati dovoljno toplote da izazovu požar. Mouki je trebalo inovativno rješenje koje je učinkovitije od konvencionalnih detektora. Osim brze detekcije požara, sustav je također morao imati podršku za sigurnu evakuacijsku proceduru kako bi se zaposlenici mogli blagovremeno usmjeravati van zone opasnosti. Štoviše, sustav za signalizaciju požara morao je odgovarati najvišim standardima budući da su tvrtkini poliuretanski proizvodi i proizvodni procesi certificirani prema ISO i SON standardima.
 
Rješenje
Konvencionalni detektori na tržištu nisu mogli ispuniti Moukine zahtjeve. Budući da rade na osnovu detektiranja čestica dima u zraku, tim uređajima treba nekoliko minuta da detektiraju požar, naročito unutar skladišta s visokim stropovima. Stoga je kompanija testirala Boschevu AVIOTEC videodetekciju požara. AVIOTEC IP Starlight 8000 koristi ugrađeni algoritam kako bi u videosnimcima detektirao požar i dim na osnovu njihovih karakteristika, bez obzira na to koliko je visok strop na kojem je montiran. Uz pomoć napredne videoanalitike uređaj može "vidjeti" požar i dim i signalizirati požar za manje od 30 sekundi, što sustavu omogućava da upozori operatere na požar u njegovoj najranijoj fazi, čime se dobiva dodatno vrijeme za odgovarajuću reakciju. Tim u Nigeriji je radi optimalnog funkcioniranja povezao AVIOTEC uređaje s Boschevim FPA 1200 adresabilnim centralama, vatrodojavnim sirenama i bljeskalicama, kao i sa sustavom prskalica druge tvrtke. U slučaju opasnosti sustav radnike i sada navodi do izlaza svjetlosnom signalizacijom i automatiziranim glasovnim porukama.  
 
Prednosti
Mouka je u svojim tvornicama 2017. godine instalirala sustav koji uključuje 34 AVIOTEC uređaja za videodetekciju požara, a kombinacija videodetekcije požara i vatrodojave se pokazala odličnim dodatkom. U skladu s najvišim međunarodnim standardima, ovo rješenje nadmašuje konvencionalne detektore i znatno povećava sigurnost stotina zaposlenika. Osim značajnog smanjenja vremena detekcije i dojave, AVIOTEC ima i dodatne prednosti povezane s Boschevim IP rješenjima za zaštitu od požara. Ugrađena videoanalitika omogućava identificiranje točne lokacije požara, primjerice u skladištu, kako bi timovi za hitne slučajeve dobili relevantne informacije. Povezan sa sustavom za upravljanje snimljenim videom (VRM), sustav također omogućava proučavanje požara na videosnimcima radi pronalaska njegovog uzroka. U ovom kontekstu, on može pomoći i u sprečavanju krađa i podmetanja požara. Potonje je drugi najčešći uzrok izbijanja požara u skladištima. Ubrzo nakon instalacije rješenje je dobilo visoke ocjene i od osiguravajuće tvrtke odgovorne za određivanje premije osiguranja za postrojenja Mouka Limiteda. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.