Menu
A+ A A-

Zašto su otvoreni standardi važni za kontrolu pristupa?

 
Kako na tržištu kontrole pristupa ima sve više rješenja, interoperabilnost nikada nije bila važnija. U nedavnom izvještaju o ovom sektoru* navedeno je sljedeće: „91% [stručnih ispitanika u istraživanju] se slaže da je integracija sigurnosnih sistema jednih sa drugima i sa drugim tehnologijama za zgrade postalo znatno važnije pitanje u posljednjih pet godina“.
„Usvojeni standardi predstavljaju jedan snažan alat za integraciju. Među najvažnijim standardima za brave je OSS Standard Offline (OSS-SO) iz Udruženja za otvorene sigurnosne standarde. Svaki proizvođač brava ima svoj pristup pisanju i čitanju kartica, ali korisnici koji instaliraju offline brave brendova koji koriste OSS-SO imaju zagarantovanu interoperabilnost**. Sa OSS-SO standardnom, offline brave različitih proizvođača mogu čitatu ista prava pristupa sa kartice i tumačiti ih na isti način.
 
Razgovarali smo sa više proizvođača i integratora o značaju standarda  i njihovoj budućnosti.
 
Frederik Hamburg, direktor Udruženja za otvorene sigurnosne standarde
 
Koje su prednosti otvorenih standarda za proizvođače i krajnje korisnike tehnologija za kontrolu pristupa?
 
Korisnici su svjesni ogromnih prednosti otvorenog standarda kao što je OSS Standard Offline. Razvoj za otvorene platforme značajno smanjuje zavisnost kupca od samog jednog dobavljača, ostavljajući im slobodu da biraju najbolji uređaj za određeni zadatak. Otvoreni standardi nude više mogućnosti za tenderske projekte jer se oslobađate problema povezanih sa kompatibilnošću. U konačnici, to može biti značajna prednost i u pogledu troškova.
 
Postoji mnogo pokazatelja da su otvoreni standardi općenito sigurniji od vlasnički zaštićenih rješenja.
 
Za proizvođače, članstvo u OSS-u im daje pravo glasa kada je u pitanju izrada standardnih specifikacija. Svi proizvođači učesnici su u mogućnosti da optimizuju troškove razvoja i pridržavaju se unaprijed dogovorenih standarda čime se skraćuje vrijeme za izbacivanje novih uređaja na tržište.
 
Mattias Weiß, menadžer Aperio proizvoda u ASSA ABLOY EMEA
Zašto ste odlučili da se uključite u promociju OSS Offline standarda?
 
Ranije smo koristili SOAA standard, ali smo zajedno sa Nedapom, primionom, Dorma + Kaba grupom, Deisterom, ACS-om i drugima odlučili da osnujemo OSS Udruženje i iskoristimo našu lidersku poziciju u industriji za donošenje otvorenih standarda kao što je OSS Standard Offline. Mi sa kolegama već radimo na širenju otvorenih standarde industrije izvan offline komponenti na u više oblasti ovog uzbudljivog brzorastućeg tržišta.
 
Koja ASSA ABLOY rješenja su kompatibilna sa novim standardom?
OSS Standard Offline je implementiran na Aperio firmware platformi. Na ovaj način ćemo za sve Aperio proizvode za kontrolu pristupa koji rade na baterije, uključujući cilindre, maske za brave i kvake, osigurati podršku za ovu funkciju u regionu EMEA sada i u budućnosti.
 
Šta su glavne prednosti novog standarda za menadžere objekta i sigurnosti?
Interoperabilnost je jako važna za svakog krajnjeg korisnika koji ulaže u novi ili nadograđeni sistem kontrole pristupa. Oni moraju planirati unaprijed za sve situacije koje se još nisu desile a otvoreni standardni im to omogućavaju. Kada nema potreba da zavisite od samog jednog  vlasničkog rješenja, instalirana tehnologija kontrole pristupa postaje fleksibilnija. Postojećem sistemu možete na jednostavan način dodati novu zgradu.
Korisnici su sve više svjesni ovih prednosti. U Izvještaju o bežičnoj kontroli g pristupa 2018" *, većina sigurnosnih stručnjaka kaže da je "veoma važno" (58%) da kontrola pristupa podržava otvorene standarde kao što je OSS Standard Offline kako bi i ubuduće mogla ponuditi fleksibilnost i dugovječnost.  Ogromna većina (91%) smatra da je ona barem "u određenoj mjeri važna".
Otvorenost je budućnost.
 
Ruben Brinkman, menadžer udruženja u Nedap Security Management
 
Koja Nedap OSS Standard Offline rješenja su trenutno dostupna?
AEOS platforma podržava sve najnovije OSS-SO standarde, što znači da sve postojeće (i buduće) offline brave i sistemi ažuriranja koji podržavaju ove standarde besprijekorno komuniciraju sa Nedap sistemom. To je ključna pogodnost. Organizacije koje štiti AEOS zato imaju veliku fleksibilnost u izboru svojih offline rješenja za zaključavanje.
 
Imali ste veliki projekat instalacije sistema u bolnici Maria Middelares u Belgiji. Koje su prednosti odabira OSS-SO uređaja za ovaj projekat?
 
U prostorijama nove bolnice AZ Maria Middelares, 700 vrata je opremljen offline Aperio bravama na baterije i povezano su Nedapovim sistemom za kontrolu pristupa. Kao jedan od osnivača Udruženja za OSS, Nedap i njegova sigurnosna platforma AEOS omogućavaju besprijekornu integraciju sa drugim OSS-SO rješenjima kao što je Aperio sistem bežične kontrole pristupa. Zajedničko rješenje kompanija ASSA ABLOY i Nedap ne samo da štiti bolnicu Maria Middelares nego nudi i skalabilnost i ekonomičnost koje bolnicu čine dugoročno održivom i spremnom za rast. 
 
 
Ray Phillips, generalni direktor ACS Ltd.
 
Sa stanovišta integracije, na koji način vaša kompanija i i korisnici imaju koristi od usvajanja standarda OSS Standard Offline?
Kao proizvođači sistema za kontrolu pristupa koji sadrži i softverske i hardverske elemente, uočili smo da veliki dio našeg razvojnog ciklusa otpada na dodavanje i ažuriranje integracije sa rješenjima drugih proizvođača. Poslovna korist za nas je jasna: OSS Standard Offline našem razvojnom timu omogućava da se fokusira na poboljšanje našeg rješenja, umjesto da se bavi API-jima drugih proizvođača koje koristi mali broj kupaca. Poslovna korist za naše kupce je u tome što im možemo ponuditi veći izbor i zaštitu na temelju rješenja koje koristi nevlasnički i otvoreni standard.
 
Kakve planove za integraciju imate kada su u pitanju uređaji koji koriste novi standard? 
 
Nikakve! Ovo je glavna prednost otvorenih standarda. Kada novi kompatibilni proizvodi za zaključavanje postanu dostupni, mi ne moramo poduzeti ništa ili jako malo, osim rada na testiranju i izradi dokumentacije. 
 
Jedan od primjera je nedavno predstavljena H100 Aperio bežična kvaka kompanije ASSA ABLOY. Cijeli životni ciklus razvoja ovog proizvoda se odvijao nakon OSS-a, ali pošto firmware podržava otvoreni standard, i naši sistemi već nude podršku za njega. 
 
Saznajte više o Udruženju za otvorene sigurnosne standarde i OSS–SO na www.oss-association.com.
 
Više informacija o uštedi koju možete ostvariti pomoću tehnologije bežične kontrole pristupa potražite na  campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/aperio 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.