Menu
A+ A A-

Hikvison: Osiguravanje skladišta hrane u Danskoj

Nadzorni sistemi mogu se pronaći u najekstremnijim okruženjima, jer je i u njima ponekad potrebno omogućiti veći nivo sigurnosti. Upravo je to bio slučaj s instalacijom Hikvisionovih kamera u Danskoj sa zadatkom nadzora skladišta i velike hladnjače
Piše: Odjel marketinga za Evropsku uniju, Hikvision
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Kada je Foodservice Denmark, jedan od vodećih dobavljača prehrambenih usluga na danskom tržištu, otvarao novi logistički centar i poslovni objekat, raspisao je tender za nadzorni element projekta. Instalaterska kompanija Bruzelius iz Kopenhagena bila je najbolji ponuđač te je počela razvijati rješenje koje odgovara potrebama klijenta.
 
Izazovi i rješenje
Prvi izazov bio je pronaći način za nadzor hladnjače. Temperatura u tom dijelu kompleksa je vrlo niska, tako da je za nadzor bilo potrebno robusno rješenje. Ovo je posebno bilo značajno zato što objekti u samom startu nisu bili spremni za postavljanje kamera, već su se kapaciteti za to morali dodati kasnije. "Planiranje je moralo biti strogo kontrolisano budući da je klijent mogao spuštati temperaturu samo dva stepena dnevno", rekao je montažer Christian Bruzelius. Još jedan izazov je bio nadzor kamiona koji ulaze u postrojenje i izlaze iz njega. U logistici je izuzetno bitno osigurati nesmetane utovare i izbjeći oštećenja. I na kraju, Foodservice Denmark je morao osigurati parking za svoje zaposlenike kako bi ga samo ovlaštene osobe mogle koristiti. 
 
Za nadzor skladišta Bruzelius je odabrao Hikvisionovu fisheye 24 MP kameru (DS-2CD63C2F-IV), koja je veoma robusna i certificirana u skladu s IP66 i IK10 standardima, tako da može izdržati niske temperature. Pet pametnih 4K bullet kamera (DS-2CD4A85F-IZ) postavljeno je unutar postrojenja i van njega radi detaljnog nadzora, jer omogućavaju detaljan pogled čak i na većim udaljenostima. Operateri pomoću njih mogu pratiti pravilan dolazak i odlazak kamiona s platformi te izbjeći potencijalna oštećenja. Za osiguravanje parkinga za osoblje korištena je ANPR kamera (DS-2CD4A26FWD-IZS/P), koja prepoznaje registarske tablice vozila dok prolaze pored nje, tako da se brojevi registracija mogu usporediti s listom ovlaštenih vozila. Ovaj model kamere podržava rad u uslovima izuzetno niskog osvjetljenja, što znači da efikasno funkcioniše po noći, kada je vidljivost vrlo slaba. 
 
Integracija
Kamera trenutno predstavlja samostalno rješenje, ali će biti integrisana s kontrolom pristupa, što će omogućiti automatiziranje rampi na parkingu, koja će se otvarati nakon što detektuje autoriziranu registarsku tablicu. Većina kamera u okviru ovog rješenja funkcioniše u okviru back-end rješenja koje je razvio Milestone. "Stalno smo u bliskoj saradnji s Milestoneom, a ovo je dobar primjer naše sposobnosti da integrišemo proizvode s onima drugih kompanija", kaže Peter Guan, direktor prodaje i marketinga u Hikvisionu Europe. Søren Milner Rosfeldt, voditelj projekata u Foodservice Denmarku, također je istakao vrijednost koju donose nove kamere: "Sada imamo jasan pregled svih lokacija, uključujući interijere, vanjske prostore i hladnjaču. ANPR rješenje također radi veoma dobro. Sve u svemu, ovo rješenje se pokazalo izvrsnim!" Hikvision je ponosan na sposobnost detaljnog prilagođavanja rješenja željama kupca, a ovaj slučaj je još jedan primjer fleksibilnosti koja proizlazi iz spoja najnovije tehnologije, razumijevanja potreba kupaca i ekspertize u integrisanju s proizvodima drugih kompanija. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.