Menu
A+ A A-

Boschev slučaj iz prakse: Digitalni sistem razglasa za brzu željeznicu u Helsinkiju

Stavljajući poseban akcenat na sigurnost putnika, Bosch je opremio helsinški metro sistemom javnog razglasa i hitnih obavještenja. I to prvim takvim digitalnim sistemom u svijetu – Boschevim Praesideom
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Helsinški metro je veliki tranzitni centar u najvećem finskom urbanom području. On je ujedno i najsjeverniji metro na svijetu. Povezujući centar Helsinkija s okolnim predgrađima i gradovima, predstavlja vitalnu saobraćajnu arteriju za građane i radnike koji putuju na posao. Svake godine se 63 miliona putnika pouzdava u sigurni i efikasni željeznički sistem helsinške Uprave za regionalni saobraćaj (HSL). Međutim, od novembra 2017. godine helsinški metro ima još veću funkcionalnost. Masivnim proširenjem dodato je 14 kilometara pruge i osam novih metro stanica (Länsimetro – Zapadni metro), čime je željeznica proširena sve do grada Espoa. 
 
Prilagodljiv sistem
Kada je riječ o dodavanju sistema javnog razglasa i hitnih obavještenja na tako velikom dijelu željeznice, helsinški metro je odabrao prvi potpuno digitalni sistem na svijetu: Bosch Praesideo. Poznat po svojoj prilagodljivosti i visokom nivou redundancije, zaštiti od zvučnih smetnji i svestranosti, Praesideo je montiran na više od 20 hiljada mjesta širom svijeta, u što spada i postojeća mreža helsinškog metroa. Praesideo se sa svojom jedinstvenom optičkom mrežom pokazao kao odlično rješenje za proširivanje sistema i integrisanje 5.580 novih Länsimetroovih zvučnika, koji su dizajnirani u 12 boja i 14 različitih oblika kako bi se slagali s vrhunskom estetikom interijera metroa. Budući da svaka od novih stanica metroa ima jedinstvenu arhitekturu i drugačiji građevinski materijal, bilo je potrebno uložiti poseban trud u postizanje ujednačenog kvaliteta zvuka: koristeći Boscheve zvučnike, audioinžinjeri su proveli 3D-akustične testove u svim stanicama. Ovo je pružilo osnovu za precizno štimanje zvuka za svaku stanicu posebno, na 600 kanala pomoću 24 pojačala, uz 91 kW ukupne snage. 
Postižući čist zvuk bez smetnji u svih osam novih stanica neovisno o njihovim akustičnim varijacijama, Boschev Praesideo omogućava osiguravanje putnika u skladu s najvišim standardima. Sistem je certificiran u skladu sa zvučnim standardom SFS-EN 50849, kao i sa standardima za požarnu signalizaciju SFS-EN 54-16 i SFE-EN 54-24.
 
Specifični zahtjevi
Ispunjavajući ključni zahtjev HSL-a, Boschev Praesideo je montiran kao distribuiran sistem kako bi se omogućilo kontrolisano emitovanje u svih osam stanica metroa pojedinačno. I na kraju, zaokružujući sigurnost kupaca, Boschev Praesideo se povezuje s ostalim sigurnosnim sistemima helsinškog metroa: direktna veza s protivpožarnom zaštitom omogućava Boschevom sistemu da aktivira automatizirane evakuacijske poruke u slučaju da se aktivira požarna uzbuna kako bi se putnici uputili do najbližeg izlaza ili tunela. Također, budući da je povezan s videonadzornim sistemom, Praesideo automatski pokreće upozorenja i obavještava operatere kada putnici preblizu priđu prugama. U toku je i druga faza izgradnje Länsimetroa u cilju dodavanja novih sedam kilometara pruge – i zaokruženog Boschevog Praesideo sistema za sigurnost putnika – koja će biti završena do 2020. godine. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.