Menu
A+ A A-

Naprednija sigurnost za „čovječuljka iz semafora“

Čovječuljak iz semafora (“Ampelmännchen”) iz bivšeg DDR-a je globalno poznat simbol. Lanac dućana AMPELMANN privlači veliki broj turista u Berlinu i obuhvata više ogranaka širom grada. Kako bi se smanjilo opterećenje zaposlenika i olakšalo dodjeljivanje ključeva osoblju, kompanija se odlučila na optimizaciju sistema kontrole pristupa. Istovremeno, sigurnost ogranaka također je morala ponuditi najsavremeniji pristup. Rješenje za kontrolu pristupa CLIQ kompanije ASSA ABLOY ispunilo je sve ove zahtjeve.
Osnivač i vlasnik Markus Heckhausen tražio je rješenje za zaključavanje osam ogranaka AMPELMANN GmbH kompanije i njenog logističkog centra površine 2.200 m2. Ono je trebalo zadovoljiti potrebe decentralizirane organizacije ogranaka. Kompanija proizvodi i prodaje širok spektar proizvoda pod brendom AMPELMANN sa čovječuljkom iz semafora. Njeni predstavnici nisu željeli složen sistem koji bi odgovarao samo velikim kompanijama s hiljadama zaposlenih. Sve je trebalo biti izvodljivo dovoljno brzo za kompaniju s oko 150 zaposlenih, ali uz dovoljno visok i pouzdan stepen zaštite njenih ogranaka. 
 
 
Jednostavno upravljanje, maksimalna sigurnost
 
Mala i srednja maloprodajna preduzeća suočavaju se s istim izazovima u oblasti kontrole pristupa kao i njihovi veliki konkurenti. Zaposlenima je potreban pristup prodavnicama, magacinima i kancelarijama, pri čemu svaki od njih ne može imati isti nivo ovlaštenja. 
 
Ogranci moraju biti dostupni klijentima tokom radnog vremena, ali ipak dovoljno zaštićeni od neovlaštenog pristupa nakon zatvaranja. Upravljanje ključem često je kompleksan i dugotrajan proces, posebno kada su ključevi izgubljeni ili ukradeni. U takvim slučajevima svi sistemi zaključavanja moraju biti zamijenjeni, što dovodi do potrebe za dodatnim aktivnostima i povećavanja troškova.
 
Kompanija AMPELMANN u Berlinu također se suočila s ovim problemima. Njenih osam ogranaka nalazi se u najatraktivnijim trgovačkim zonama u Berlinu, a svaki ima nekoliko zaposlenih. I vanjskim pružaocima usluga kao što su čistači potreban je pristup zgradi. Veliki broj zaposlenih i značajna razdaljina između prodajnih objekata predstavljaju veliki teret u pogledu upravljanja ključevima.
 
 
eCLIQ štiti ogranke kompanije
 
S berlinskim partnerima iz kompanije Hinz vlasnik AMPELMANNA Markus Heckhauen pronašao je rješenje u fleksibilnom, decentraliziranom i pouzdanom elektronskom sistemu zaključavanja kompanije ASSA ABLOY.
 
Uli Hahn, generalni direktor kompanije Hinz, već se više od 50 godina bavi zaštitom objekata u Berlinu i oko njega. „Sistem zaključavanja eCLIQ je veoma moćan i siguran u poređenju s konvencionalnim sistemima. Lahko se instalira uz jednostavno upravljanje, a prije svega omogućava brzo i jednostavno upravljanje pristupnim ovlaštenjima. To ga čini idealnim rješenjem za srednje velike kompanije kao što je AMPELMANN“, kaže on. 
 
eCLIQ je "plug and play" rješenje i može se koristiti odmah nakon instalacije. Radi bez kablova, tako da se izuzetno kompaktan eCLIQ cilindar može koristiti na različitim vratima na bilo kojoj lokaciji. Napajanje se vrši baterijama u svakom programabilnom ključu, koji se lahko mijenja bez alata. Ugrađeni čip svaki elektronski ključ čini jedinstvenim. Ključevi se mogu programirati direktno na cilindru, daljinski ili preko softvera eCLIQ Manager, koji je jednostavan za korištenje.
 
Pored kompaktnog dizajna, sistem karakterišu robusne, izdržljive i sigurne komponente. Integrisani rezervoar maziva osigurava da cilindri nemaju potrebu za održavanjem u intervalu od i do 200.000 ciklusa. Kvalitetan procesor štiti sistem zaključavanja od manipulacije i inteligentnih napada. Ključevi su veoma izdržljivi i vodootporni (IP67). eCLIQ cilindre i ključeve je certificirao VdS (BZ +) i usklađeni su sa standardom DIN EN 15684 za elektronske sisteme zaključavanja. Širok spektar različitih vrsta cilindara čini sistem podesnim za mnoge primjene, od osiguranja ulaza kompanije do alarmnih sistema, liftova, vrata i ormara.
 
 
Pouzdano rješenje
 
„Odlučujući faktor u našem odabiru eCLIQ rješenja je činjenica da s njim možemo lahko i fleksibilno kontrolisati pristupe ovlaštenjima“, objašnjava Markus Heckhausen. "Ako se ključ izgubi, možemo ga deaktivirati i poništiti.“ 
 
eCLIQ dodatno olakšava ograničavanje intervale važenja ovlaštenja prema vremenu i lokaciji.  Time se, naprimjer, omogućava čistačima da ulaze u objekat u samo za to predviđeno vrijeme. Odobravanje dozvola za pristup sada može biti koordinirano među samim menadžerima ogranaka unutar sistema koji pruža maksimalnu sigurnost za sve prodavnice kompanije AMPELMANN GmbH.
 
  

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.