Menu
A+ A A-

Jantar: Oprema za turističke objekte

Nakon završetka ekonomske krize 2015. uslijedio je gospodarski razvoj, a s njim i veliki rast turizma. U kombinaciji s novim oblicima turističke ponude, novim načinima prodaje, općom racionalizacijom turističke industrije i sve većom ulogom tehnologije otvaraju se posve nove mogućnosti za sigurnosnu opremu u tom segmentu
Piše: Matjaž Brinovec, prodajni menadžer, Jantar
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Jantar za ovu godinu planira intenzivniji nastup u segmentu turizma, u kojem je do sada bio prisutan samo sa standardnom opremom za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena. U skoroj budućnosti Jantar planira predstaviti namjensku opremu čija će funkcionalnost, kako hardverski tako i softverski, pratiti opće trendove u turističkoj industriji, koja već sada teži što većoj automatizaciji rezervacija i upravljanju turističkim objektima. Konačan cilj je razvoj programske opreme za automatiziranu recepciju za manje i srednje turističke objekte, njena povezanost s namjenskom opremom za upravljanje objektima te racionalizacija korištenja izvora i energije. Prvi korak u tom smjeru jeste ponuda jednostavnog i cjenovno pristupačnog rješenja za nadzor ulaska u apartmane i sobe manjih hotela te nadzor potrošnje električne energije. Ponuđena oprema upotrebljiva je u online (stalna povezanost s programskom opremom) i offline načinu rada (prava ulaska za pojedinačne kartice).
 
Populus i Reader
Komplet opreme za jednu sobu čine pristupni upravljač Populus X-A, koji ujedno služi za odlaganje kartica, a na njega je priključen dodatni protokolni čitač beskontaktnih kartica Reader O-A ili protokolni čitač s brojčanom tipkovnicom Reader K-A za nadzor ulaska u sobu. Spomenuta oprema na raspolaganju je u verziji od 125 kHz ili 13,56 MHz za uporabu kriptiranih kartica s visokim stupnjem zaštite od neovlaštenog kloniranja. Upravljač Populus X-A s ugrađenim Ethernet komunikacijskim pretvaračem također brine za stalnu komunikaciju s programskom opremom. Napon osigurava izvor napajanja za montažu na DIN letve Power H-20, a dodan je i kontaktor za uključenje ili isključenje velikih potrošača struje. Vanjskim čitačem beskontaktnih kartica s brojčanikom ili bez njega otključavamo ulazna vrata u apartman ili hotelsku sobu, dok upravljačem za odlaganje kartica kontroliramo električnu energiju u sobi i tako osiguravamo štednju električne energije, a ujedno dobivamo informaciju o prisutnosti gostiju u sobi. Velika osvijetljena površina glavnog dijela čitača osim signalizacije stanja omogućuje i blagu rasvjetu hodnika koji vodi do soba. Uz veći broj čitača posve je dovoljna za noćnu rasvjetu hodnika, a može poslužiti za isključenje rasvjete, čime se opet ostvaruje ušteda električne energije. 
 
Bez troškova označavanja 
Ako ulazak u sobe nadziremo čitačima bez tipkovnice, u glavni osvijetljeni dio čitača možemo umetnuti zapis ili tekst koji se priprema po želji naručitelja – npr. možemo zapisati broj sobe, naziv apartmana, informacije o rasporedu čišćenja sobe itd. Na taj način naručitelj može izbjeći trošak označavanja soba namjenskim pločicama s brojevima. Isto tako možemo prilagoditi izgled tipkovnice (font, veličina brojeva) ako se naručitelj odluči za čitače s brojčanom tipkovnicom. Takav je komplet cjenovno usporediv s opremom koja ne ostvaruje stalnu komunikaciju s programskom opremom (standalone) i ne omogućuje razmjenu podataka o aktivnostima gosta u realnom vremenu. Oprema za nadzor hotelskih soba dakako je kompatibilna sa standardnom Jantarevom opremom za nadzor pristupa i omogućuje uspostavu nadzora nad proizvoljnim brojem vrata, odnosno soba.  
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.