Menu
A+ A A-

Noviteti iz ComNeta: Podrška za serijske podatke u Ethernet konverterima

ComNetov CNFE3DOE2/M, otporan na temperature od -40 do +75 stepeni, omogućava da se bilo koja kombinacija dva RS-232, RS-422 ili dvožična i četverožična RS-485 serijska sklopa ubaci u bilo koju 10/100 Mbps Ethernet mrežu
Piše: Marco Grasselli, menadžer za jugoistočnu Evropu, ComNet
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
ComNet, američki proizvođač opreme za fiber-optički prijenos i umrežavanje, najavio je uvođenje podrške za serijske podatke u terminalnom Ethernet serveru. Svrha ove centrale je konvertovanje serijskih podataka u IP, njihov prijenos preko Ethernet mreže i na kraju ponovno konvertovanje u njihov izvorni oblik nakon što stignu na odredište. ComNetov CNFE3DOE2/M, otporan na temperature od -40 do +75 stepeni, omogućava da se bilo koja kombinacija dva RS-232, RS-422 ili dvožična i četverožična RS-485 serijska sklopa ubaci u bilo koju 10/100 Mbps Ethernet mrežu. 
 
Kontrola udaljenog hardvera
CNFE3DOE2/M omogućava kontrolu udaljenog hardvera kao da je povezan direktno na COM port. U slučaju da računar nema DB9 serijski port, morat će se koristiti konverter s USB-a na serijsku vezu. CNFE3DOE2/M centrale uključuju dva serijska ulazna i izlazna porta te tri Ethernet porta, u koja spadaju dva električna i jedan SFP port. Serijski podaci na bilo kojem od dva serijska porta konvertuju se u Ethernet te se mogu prenositi do SFP ili RJ45 portova, što uređaju omogućava da se istovremeno koristi kao terminalni server, za prijenos serijskih podataka preko IP mreže te kao medijski konverter u cilju konvertovanja bakarnog prijenosa na fiber-optički. Također je moguć istovremeni lokalni i udaljeni pristup. Korisnici mogu pristupiti jednom serijskom uređaju s interneta, a drugom preko lokalne mreže (LAN) koristeći SSH ili SSL. U ComNetu kažu da postoji povećana potreba da stariji sistemi koji za komunikaciju koriste serijske podatke imaju podršku za pristup preko mreže. CNFE3DOE2 model namijenjen je upravo tome i omogućava udaljenom i lokalnom korisniku da istovremeno pristupe serijskim uređajima povezanim na serijske portove. CNFE3DOE2 predstavlja značajnu preradu izvornog terminalnog servera koji je ComNet predstavio prije nekoliko godina. Kompanija smatra da postoji velika potreba za ovim proizvodima te da imaju veliki potencijal u oblasti kontrole pristupa i u situacijama u kojima se serijski podaci koriste za mašinsku kontrolu. ComNet sa CNFE3DOE2 centralom nudi doživotnu garanciju, što je značajna vrijednost za korisnike i nešto po čemu se ComNet razlikuje od drugih proizvođača.
 
Prijenos i enkripcija
Serijski podaci u oblasti sigurnosti praktično nestaju u videonadzornoj industriji, ali su još uobičajeni za komunikaciju u starijim sistemima za kontrolu pristupa, detekciju uljeza, protivpožarnu signalizaciju i automatizaciju objekata. U doba digitalne konvergencije ključno je imati mogućnost prijenosa ovih signala Ethernet protokolima, a još je važnije enkriptirati tu vezu i dobro je osigurati kada je u pitanju prijenos preko interneta. Inače, ComNet nudi širok izbor fiber-optičke, bakarne i bežične opreme za prijenos videa i podataka, osmišljene kako bi odgovorila na potrebe sigurnosnih sistema, inteligentnih sistema za transport te industrijskih i komunalnih tržišta. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.