Menu
A+ A A-

U posjeti Dahuinoj regionalnoj kancelariji u Beogradu

Prateći svjetske trendove, Dahua Technology je početkom 2016. godine otvorila prvu evropsku kancelariju u Varšavi, a nedugo poslije toga proširila se svuda po Starom kontinentu. Do sada je otvoreno 30 kancelarija, a jedna od njih nalazi se u Beogradu. Sem Srbije, prostor regiona pokriven je i kancelarijama u Zagrebu i Ljubljani
Piše: Mara Dragić
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
U prostranom i svijetlom prostoru u zgradi Airport City 88h na Novom Beogradu na oko 200 metara kvadratnih trenutno radi osam zaposlenih. Četiri su državljanina Srbije, a isto toliko kineskih državljana sa stalnim boravkom u Srbiji. Posjetili smo Dahuinu kancelariju baš u vrijeme proslave kineske Nove godine, kada je polovina zaposlenih otputovala na odmor u Kinu. S ovog mjesta Dahua marketinški pokriva teritoriju bivše Jugoslavije: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.
„Zaposleni su podijeljeni u kombinovane timove, koje čine po jedan kolega iz Kine, usko specijalizovan za neku opremu ili oblast, i predstavnici lokalne tehničke podrške“, kaže nam Aleksandar Stojanović, inženjer tehničke podrške Dahue u Srbiji.
Tu se nalazi i izložbeni salon, gdje je na oko 40 metara kvadratnih izložen širok spektar najnovijih proizvoda za nadzorne, interfonske, alarmne, protivpožarne i sisteme za kontrolu pristupa.
 
Fokus na Jadranskoj regiji
Otvaranjem poslovnog prostora u Beogradu kineska kompanija još jednom je potvrdila da je fokusirana na ovaj region. Iz Dahue ističu kako je konkurencija veoma jaka, posebno u oblasti videonadzora, i zato im je važno prisustvo na svim svjetskim tržištima te povećanje prodaje proizvoda i opreme. Dahua Technology kroz svoje prisustvo pružit će podršku regionalnim distributerima sigurnosne opreme. Za područje Srbije i Crne Gore to su Master CCTV, Boma i Ewe Computers. Distributerima će kancelarija u Beogradu obezbijediti tehničku, marketinšku i podršku sertifikacije za sigurnosne sisteme, uputstva i tehničku dokumentaciju,  informacije o stanju i lagerovanju opreme u Poljskoj i Kini te obuku.
 
“Naši klijenti i poslovni partneri imaju priliku ne samo da se upoznaju s novom opemom već i da na licu mjesta testiraju i uvjere se kako funkcioniše korišćenje video-analitike, IP video-nadzor sistema s video-analitičkim modulima, prepoznavanje određenih situacija, automatsko alarmiranje i izvještavanje korisnika itd”, kaže Srđan Vujašević, menadžer razvoja poslovanja Dahue za Srbiju i Crnu Goru. 
 
Briga o krajnjim korisnicima
Dahua ne sarađuje samo s regionalnim distributerima, ona se brine i o krajnjim korisnicima. U kompaniji posebnu pažnju posvećuju analizi povratnih informacija kako bi unaprijedili poslovanje, ispravili eventualne probleme oko isporuke tehnike, dokumentacije i sertifikacije za određenu zemlju. “Sagledavamo sve povratne informacije. Važno nam je da li su kamere prilagođene montaži, moramo da znamo koji sertifikati su potrebni u određenoj zemlji, da imamo uvid u projekte i pomognemo u njihovom kreiranju i realizaciji”, navodi Vujašević. Distributeri, projektni partneri ili neki drugi klijenti posjećuju predstavništvo Dahue u Srbiji najčešće kada ih zanima neka nova tehnologija ili oprema izložena u izložbenom salonu. “Show room koristimo za prezentacije i obuke zainteresovanih. Zato se trudimo da stalno dopunjujemo opremu novim proizvodima, a distributerima možemo istu proslediti i na dalje testiranje”, objašnjava Stojanović.
 
Osnivanje Dahua trening akademije  
U regionalnom Dahuinom predstavništvu u Beogradu ove godine planirano je osnivanje Dahua trening akademije, koja će biti dio globalnog projekta. Cilj je saradnja s timovima iz drugih zemalja i prilagođavanje sadržaja različitim grupama koje bi dolazile na treninge i sertifikaciju. Planirano je da već ove godine akademiju pohađa oko 200 polaznika. „Svim polaznicima naše akademije biće obezbeđena literatura i adekvatan materijal koji se koristi za treninge, a nakon položenih usmenih i pisanih ispita polaznici će dobiti sertifikat koji omogućava da na terenu rade s našom opremom. To nam je veoma bitno jer će oni biti reprezenti naše kompanije i predstavljaće opremu iz svih serija na pravilan način. Tako bi aerodromi ili banke kao krajnji klijent dobili proizvod baš onakav kakav treba da bude, a celi sistem da radi onako kako je zamišljeno i projektovano”, navodi Stojanović.
Kako navode zaposleni, ranije je Dahua bila prisutna na regionalnom tržištu samo preko distributera stoga i nije imala uvide u značajnije projekte. Sada će biti u prilici da tačno zna koliko je i gdje instalirano kamera ili snimača. Stanojević dalje objašnjava da zaposleni u Dahuinom predstavništvu u Beogradu imaju određen vid samostalnosti u odnosu na centralu u Poljskoj, kada su u pitanju projekti i rješenja u okviru regiona. „Reference koje posedujemo pokazuju da smo uradili veliki broj projekata. Najsvežiji je Aerodrom Nikola Tesla, na kojem je prvi put implementiran Dahuin sistem skeniranja ispod vozila, gde je pomoću kamera moguće pratiti da li vozila koja dolaze na aerodrom unose neki sumnjiv materijal. Drugi projekat u kojem je Dahua učestvovala, možda manje poznat, jeste sistem pametne garaže u jednom luksuznom stambenom kompleksu na Novom Beogradu“, istakao je Stojanović.
 
Ciljevi su nam veći regionalni projekti
Razvojem savremenih komunikacija i dostupnosti informacija krajnji korisnici željeli bi da saznaju što više o opremi koju žele da ugrade. “Dolaskom Dahue na evropsko tržište pružena je mogućnost da se promovišu i neke druge tehnologije i proizvodi koje su instalateri možda samo videli na nekoj web-stranici ili skinuli specifikaciju s interneta. Zato se mi trudimo da im predstavimo nove proizvode, omogućimo im da ih testiraju kako bi posle toga mogli da participiraju u nekim srednjim i većim projektima“, kaže Aleksandar Stojanović, inženjer tehničke podrške, te dodaje: „Takođe nastojimo da od manjih firmi stvorimo projektne partnere koji bi ne samo promovisali Dahuine proizvode već i dizajnirali neke srednje i veće sisteme u ozbiljnijim projektima.“
 
Svjetski trendovi i na Balkanu
Globalno pozicionirana kao jedna od vodećih kompanija za pružanje usluga video-nadzora, Dahua stalno bilježi trend rasta. U 2016. godini ostvarili su prihod oko dvije milijarde dolara, dok su u prvoj polovini 2017. zabilježili prihod od preko 1,1 milijardu dolara. Od kancelarije u Beogradu traže se takođe dobri rezultati, a to podrazumijeva stalnu prisutnost na tržištu i prezentovanje nove opreme i trendova. “Akcenat je naravno na novoj opremi. Sem dosadašnje ponude alarmnih i interfonskih sistema i kontrole pristupa, za koju su najviše korisnici u regionu zainteresovani, promovisaćemo i seriju unapređenih HCVR S2 snimača i kamera sa povećanom rezolucijom, IP sistema više nego HDCVI i pametnih rešenja za maloprodaju”, najavljuje Vujašević. Kompanija Dahua stalno je u vrhu inovativnih rješenja, a nedavno je promovisala i strategiju “Cloud ekosistem za pametnu budućnost”. 
 
Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana, prate se svjetski trendovi i njihova primjena. “Novi proizvodi i tehnologije koji se tek pojave u Kini nisu više nedostupni na našem tržištu”, kaže Vujošević, ”potrebno je samo da postoji interes, a mi ćemo organizovati prezentaciju, pozvati menadžera za proizvode iz Kine da održi predavanje, a nakon toga oprema može da se uveze, testira, da se klijentu ponudi oprema koju može da koristi mesec dana i uveri se da ona zaista ispunjava njegove zahteve.” Neki Dahuini proizvodi još nisu dostupni na ovom tržištu, među kojima su neki koji se odnose na vještačku inteligenciju, jer su, kako objašnjavaju u predstavništvu Dahue, i dalje različiti standardi za azijsko i evropsko tržište, za koje je potrebno prethodno nabaviti određene sertifikate.
 
Ova godina donosi novu inicijativu, želju za uspjehom i akcijom, u kojoj neće biti mjesta za odlaganja i odustajanja, a to su maksime koje Dahua Technology poštuje od samog osnivanja i koje joj već godinama donose zapaženi uspjeh. Dahua je bila i premium sponzor prethodnog Adria Security Summita u Šibeniku, a gospodin Stojanović posebno je naglasio kako se ciljevi kompanije ostvaruju kroz takve događaje: „Učestvujemo na svim skupovima na kojima procenimo da postoje oni željni znanja i novih tehnologija. Drago nam je da na Adria Security Summitu ima dosta ljudi iz IT sfere, jer je činjenica da se granice između  IT-ja i sistema tehničke zaštite sve više tope. Danas imamo cloud rešenja i pametne kuće, gde oba sistema sarađuju zajedno. Mislim da smo se već pomešali“, kaže Stojanović.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.