Menu
A+ A A-

CLIQ tehnologija štiti logistički centar REWE

Njemačka grupacija i lanac supermarketa REWE posjeduje logistički centar površine  53 000 kvadratnih metara koji se nalazi u sjevernom dijelu Berlina. Oko 350 zaposlenika redovno šalje preko 10 000 različitih artikala u 355 supermarketa REWE, nahkauf, Karstadt i Coop, kao i Hit samoposluge. Centralno skladište štiti CLIQ tehnologija čiju instalaciju je projektovala i izvela sigurnosna kompanija Guett-Dern GmbH iz Kelna.
Supermarketi na potezu između gradova Sassnitz i Jüterborg bit će optimalno opskrbljeni iz novog logističkog centra u koji je kompanija REWE uložila preko 60 miliona eura. Tokom šest dana u sedmici, preko 100 kamiona prevozi voće i povrće, zamrznute i svježe namirnice, mlijeko i ostalu robu. Više od 600 miliona eura investirano je u optimizaciju logistike u sklopu akcije njenog unaprjeđenja na području cijele Njemačke. Zbog toga se javila potreba za proširenjem kapaciteta. Cilj je bio da se procesi učine bržim, efikasnijim i ekološki održivim. REWE Grupacija je osnovana 1927. godine i u sklopu ovog projekta je izgradila jedanaest novih skladišta i modernizovala još tri. Objekat Oranienburg je bio pilot projekat za sve logističke centre REWE Grupacije.
Specifikacije koje je odredio REWE u pogledu sigurnosti definisane su u skladu s ovim ciljem: ulazi u zgrade logističkog centra opremljeni su elektronskim bravama kako bi se omogućilo centralno upravljanje i integrisanje unutrašnjih vrata u skladu sa ovim zahtjevima. Integrisan je i fleksibilan sistem zaključavanja kako bi se pouzdano upravljalo svim pravima pristupa i prioritetima zaključavanja prema individualnim zaduženjima. To znači da ih se moralo prilagoditi svakom pojedincu.  
U tu svrhu je odabran mehatronički sistem zaključavanja CLIQ, koji su instalirali sigurnosni eksperti i uposlenici kompanije Guett-Dern kao ASSA ABLOY partnera. CLIQ sistem integriše naprednu mikroelektroniku, cilindre za zaključavanje i njihove programabilne ključeve na baterije. Cilindri i ključevi na taj način mogu komunicirati jedni sa drugima, bez potrebe za ožičenjem ili mrežnom vezom. To znači da su pristup i zaključavanje dvostruko zaštićeni: preko mehaničkog zaključavanja i elektronske provjere identiteta. Instalacija inteligentnog mehatroničnog CLIQ sistema nudi optimalnu zaštitu objekta.
Programabilni ključevi i cilindri iz serije CLIQ kompanije ASSA ABLOY ne samo da ispunjavaju zahtjeve koje je iznio REWE nego nude i vrhunski omjer cijene i performansi.
„CLIQ je jednostavan za korištenje i programiranje“, kaže Dirk Müller-Steinhausen, direktor za tehnologiju i prodaju u kompaniji Guett-Dern GmbH. „Administratori sistema, na primjer, ne moraju zasebno obilaziti svaki cilindar kako bi zamijenili baterije“. Napajanje se vrši isključivo preko standardne baterije u standardnim i ključevima za programiranje. Šifrovana komunikacija sa cilindrom se također odvija na isti način.
Svaki CLIQ ključ ima integrisani čip koji ga čini jedinstvenim. Ključevi mogu biti pojedinačno programirani za svakog korisnika. „To znači da imamo potpunu kontrolu nad našim ključevima. CLIQ tehnologija nudi fleksibilnost u slučaju da se ključ izgubi ili ako želimo da uvedemo neke izmjene. Možemo poništiti pravo pristupa za neki ključ pojedinačnim reprogramiranjem za svaki od 400 cilindara koji se koriste“, objašnjava Marc Haverkamp, menadžer projekta za REWE Logistički centar u Oranienburgu. Istovremeno, pristupna ovlaštenja se mogu privremeno ustupiti određenim licima, uključujući radnike, čistače i eksterne pružatelje usluga.
O CLIQ tehnologiji: CLIQ je sigurnosni sistem zaključavanja koji uključuje vrhunsku mikroelektroniku, programabilne ključeve i cilindre. Sistem nudi razne kombinacije mehaničkih i elektronskih sistema koji odgovaraju različitim sigurnosnim zahtjevima i potrebom za fleksibilnom kontrolom pristupa. Ova tehnologija dostupna je na globalnom tržištu i nudi rješenja za fleksibilnu kontrolu pristupa i upravljanje ključevima za sve aplikacije koje uključuju zaključavanje. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.