Menu
A+ A A-

Eccos: Sustav praćenja unutrašnje korozije cjevovoda

U naftnoj i plinskoj industriji zaštita od korozije jedan je od najvažnijih čimbenika izgradnje cjevovoda budući da trasa cjevovoda prolazi kroz različite vrste zemljišta u kojima stupanj vlažnosti tla varira. U više od 50 % slučajeva korozija je direktan uzrok kvarova, pa industrija troši nekoliko milijarda dolara godišnje na njeno sprječavanje i popravke
Piše: Anita Jerković, voditeljica marketinga, ECCOS inženjering
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Jedinica za online kontinuirano mjerenje korozije SKID razvijena je u suradnji s američkom tvrtkom EnhanceCo, specijaliziranom za razvoj, proizvodnju i održavanje opreme za mjerenje unutrašnje korozije. Služi stalnom nadziranju tekućina i plinova u cjevovodima u stvarnim uvjetima rada, ne ometajući pritom punjenje, protočnost ili rad cjevovoda. Ovaj se sustav koristi za ocjenjivanje postupaka za praćenje korozije i bakteriološku kontrolu, prikupljanje uzoraka bez generiranja opasnog otpada, online analizu programa tretiranja kemikalijama, prikupljanje podataka koji zadovoljavaju regulatorne zahtjeve praćenja te za procjenu rizičnosti cjevovoda i nadzor integriteta cjevovoda.
 
Trajni i prenosivi sustavi
Može se instalirati na novim ili postojećim kopnenim ili offshore cjevovodima, a dostupni su trajni i prenosivi sustavi te sustavi postavljeni na prikolici. Sustav se koristi sljedećim tehnikama praćenja:
- Gubitak mase („kuponi“)
- Mjerenje električnog otpora
- Mjerenje linearne polarizacije
- Sustav nadziranja sesilnih bakterija 
- Sustav praćenja pH vrijednosti
- Mjerenje hidrogena
- Galvanska mjerenja 
- Sustavi za uzorkovanje plinova i tekućine
- Nadzor onečišćenja uljima
- Sustavi lokalnog ili daljinskog prikupljanja podataka korištenjem aplikacije SCADA
 
Specifikacije konstrukcije
Jedinica SKID konstruirana je sukladno pravilima o tlačnoj opremi (direktiva 2014/58/EU), direktivom ATEX o opremi i zaštitnim sustavima namijenjenima uporabi u potencijalno eksplozivnim atmosferama (direktiva 2014/34/EU) te direktivama za ispunjavanje uvjeta za nošenje oznake CE, koja dokazuje da je proizvod ocijenjen i da ispunjava sve zahtjeve EU-a u području sigurnosti, zdravlja i okoliša. Jedinica nosi identifikacijsku oznaku CE2464, čime je zadovoljen osnovni preduvjet za plasman jedinice na tržište Europske unije. Neke od direktiva EU-a za CE su: Direktiva o sigurnosti strojeva – 2006/42/EC, Direktiva o niskonaponskoj električnoj opremi – 2014/35/EU, Direktiva o elektromagnetskoj kompatibilnosti – 2014/30/EU, Direktiva o osobnoj zaštitnoj opremi – 2014/30/EU, Direktiva o mjernim instrumentima – 2004/22/EC i druge.
 
SCADA – sustav daljinskog praćenja 
Sustav daljinskog praćenja SCADA temeljen je na programskom paketu ICONICS Genesis64 HMI/SCADA. Paket Genesis64 temeljen je na tehnologijama OPC i OPC-UA, PLC, BACnet i .NET, HTML5 i SharePoint®. SCADA je dostupna putem internetskog pretraživača koji predstavlja interaktivno grafičko sučelje, uključujući prikaz arhiviranih mjernih veličina i alarma. Integrirana platforma ICONICS WebHMI pruža sve potrebne komponente s poslužiteljskog web servera za automatsku instalaciju na proizvoljni internetski pretraživač. Cjelokupni sustav daljinskog praćenja SCADA iz temelja je razvijen i krojen prema specifičnim potrebama korisnika. Tvrtke Eccos i EnhanceCo predstavit će ovaj jedinstveni proizvod na međunarodnom sajmu StocExpo od 20. do 22. 3. 2018. u Rotterdamu, koji okuplja najveće stručnjake iz područja naftne i plinske industrije. U Hrvatskoj se ovaj sustav uspješno primjenjuje u tvrtki Janaf, koja upravlja istoimenim međunarodnim sustavom prijevoza nafte od Luke i Terminala Omišalj do domaćih i inozemnih rafinerija u istočnoj i središnjoj Europi.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.