Menu
A+ A A-

ASSA ABLOY štiti novu biblioteku u Stuttgartu

Nova gradska biblioteka u Stuttgartu opremljena je CLIQ sistemima za zaključavanje i kontrolu pristupa kompanije ASSA ABLOY. Ova zgrada u obliku kocke ima površinu od 20.000 kvadratnih metara i predstavlja najmoderniju građevinu ovog tipa po svojoj arhitekturi i korištenoj sigurnosnoj tehnologiji. Centralna biblioteka je prva javna zgrada koja je završena u novoj četvrti Europaviertel u gradu Stuttgartu. Korejski arhitekta Eun Young Yi je projektovao zgradu koja ima dvoslojnu fasadu sa staklenim ciglama i ulaze na sve četiri strane. Nova centralna biblioteka će, na taj način, poslužiti kao centar inspiracije, znanja i kulture. Kompanija ASSA ABLOY je dobila ugovor o instalaciji sigurnosnog sistema u zgradi biblioteke. Prema specifikacijama, ulazi u zgradu moraju biti opremljeni elektronskim komponentama sa centraliziranim upravljanjem i mogućnošću integracije unutrašnjih vrata pomoću mehatroničkih sistema prema potrebama.
 
Nova centralna biblioteka u Stuttgartu ima ukupno jedanaest spratova. Arhitekt Young Yi je za enterijer predvidio osvijetljene i prostrane prostore povezane brojnim hodnicima. U središtu zgrade nalazi se osvijetljeni atrij sa četiri etaže i krovnim prozorom od staklenih cigli. Iznad njega je prostor galerije u obliku lijevka. Najveći nivo sigurnosti u unutrašnjosti zgrade imaju odjeli za upravljanje, administraciju i obradu podataka za koje je iskorišten CLIQ sistem zaključavanja. Svaki CLIQ ključ na baterije posjeduje integrisani čip za ključ i cilindar za zaključavanje što ih čini jedinstvenim. Ključevi mogu biti programirani pojedinačno za svakog korisnika. „Operateri sistema na taj način imaju kontrolu nad ključevima. CLIQ je fantastičan jer nudi potpunu fleksibilnost u slučaju gubitka ključa ili izmjena koje zatraže korisnici. Pristupna ovlaštenja na ključevima se mogu poništavati na individualnom nivou programiranjem cilindara za zaključavanje“, objašnjava  Andreas Wagener, generalni direktor prodaje i marketinga u kompaniji ASSA ABLOY Germany. Pristupna ovlaštenja se mogu odobravati i za vremenski ograničene periode za eksterne pružatelje usluga poput prodavača i čistača. 
 
Nakon otvaranja, preko 500.000 artikala u vidu knjiga, filmova, nosača zvuka, novina, časopisa, notnih zapisa, grafika i softverskih paketa našlo se na raspolaganju korisnicima biblioteke. Tokom prve sedmice rada, svoje performanse i nastupe u ovoj zgradi su imali i filozof Wilhelm Schmid i spisateljica Hatice Akyün. U ponudi su i organizirani obilasci, od kojih se jedan fokusira na arhitekturu a drugi na samu biblioteku. Tokom obilazaka, sigurnosni sistemi rade neprimijetno u pozadini i obavljaju važnu funkciju za upravu biblioteke. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.