Menu
A+ A A-

Ekonomična i napredna zaštita univerziteta uz Aperio

Česte promjene osoblja i studenata kao i veliki broj dnevnih posjeta pokazatelj su da je univerzitetima potreban fleksibilan sistem pristupa kakav je Aperio, objašnjava Thomas Schulz
U idealnim uvjetima, menadžeri visokoškolskih ustanova mogu pratiti i kontrolisati pristup svojim objektima. Oni znaju ko ulazi i izlazi iz kompjuterskih soba i učionica. Sale za sastanke, učionice i prostorije za osoblje su otvorene samo za autentične i za to ovlaštene korisnike: tokom dana za predavače, a za higijensko i ostalo osoblje nakon radnog vremena. Glavni ulaz i serverske sobe su povezani sa jedinstvenim sistemom i mogu se kontrolisati s jednog mjesta.
 
Svima je jasno da mehanička sigurnost ne može ponuditi navedeno bez velikog administrativnog opterećenja za osoblje i menadžere sigurnosti. Elektronska kontrola pristupa može izaći na kraj s ovim, ali kablovima povezane brave mogu biti jako skupe za instalaciju tog obima. Odgovor predstavljaju nove tehnologije bežične kontrole pristupa. Uz njih, on je postao stvarnost i evropski univerziteti su ga otkrili nakon što su odabrali Aperio tehnologiju. 
 
Zamjena mehaničkih brava Aperio uređajima na baterije omogućava da se sve brave besprijekorno integrišu sa sistemom za kontrolu pristupa i sigurnosnim sistemima preko 100 različitih proizvođača. Aperio brave su bežične, lako se instaliraju i kontrolišu i predstavljaju ekonomično rješenje. One su skalabilne i lako nadogradive. Bitno je naglasiti da one posjeduju sve funkcije koje su potrebne menadžerima univerzitetskih ustanova za sprječavanje neovlaštenih pristupa. To se može postići na ekonomičan način i bez dodatnog opterećenja upravljanjem ključevima. Brz povrat uloženog je evidentan. 
 
 
Kvalitetni rezultati
 
"Sa Aperio tehnologijom smo uspjeli da brzo i jednostavno instaliramo kompletan online sistem", kaže Magnus Svensson, menadžer infrastrukture na Univerzitetu Lund u Švedskoj.
 
Nadogradnja sigurnosnog sistema za osoblje i studente na ovom univerzitetu je izvedena praktično neprimjetno. Aperio brave rade zajedno sa postojećim univerzitetskim MIFARE® pametnim karticama, tako da nije bilo potrebe da 42.000 studenata i 7.500 zaposlenih vrate svoje pametne kartice radi reprogramiranja, niti da koriste čitače za ažuriranje kako bi ponovo aktivirali svoja ovlaštenja. Svakim vratima ili karticom se i dalje upravlja s centralne lokacije i preko jedinstvenog administrativnog sučelja. 
 
 
"Aperio se pokazao veoma ekonomičnim rješenjem i jako dobro je prihvaćen od strane osoblja i studenata", dodaje Magnus Svensson.
 
Hamburški Univerzitet HafenCity (HCU)  ima novu zgradu koju koristi 2.400 studenata i 460 zaposlenih. Ona uključuje prostorije za različite namjene kao što su medijski centar i biblioteka, sale za seminare, laboratorije i kancelarije za istraživačke grupe. Njen SIEMENS sistem za kontrolu pristupa je bez problema nadograđen Aperio bežičnim bravama.
 
Fleksibilnost Aperio tehnologije znači da menadžeri ove institucije sada imaju bolju kontrolu. Oni mogu odgovoriti na organizacione promjene u stvarnom vremenu, uz potrebu za praćenjem tek jednog jedinstvenog sigurnosnog sistema. Oni se više ne moraju baviti svakodnevnim problemima upravljanja fizičkim ključevima.
 
Aperio = kontrola, kompatibilnost, ekonomičnost
 
Za osoblje, upravljanje ključevima predstavlja veliko i nepotrebno opterećenje. Osim toga, fizički ključevi se lako izgube. Ključevi koje izgube studenti kao i vrijeme i troškovi njihove zamjene predstavljaju svakodnevni rizik.
 
Aperio bežična kontrola pristupa eliminiše sigurnosni rizik koji predstavljaju sigurnosni ključevi. Umesto skupih i zahtjevnih zamjena brava, administratori mogu jednostavno poništiti izgubljeni akreditiv kako bi zaštitili sigurnost kampusa. Potrebno je samo nekoliko sekundi da sistem administrator izda ili poništi prava pristupa pametnoj kartici. Reprogramiranje RFID kartice je dovoljno da automatski dobijete novi ključ. Smanjite broj fizičkih ključeva i uštedite vrijeme i novac potrebne za upravljanje ključevima.
 
"Uspjeli smo radikalno skratiti vrijeme potrebno za upravljanje korisnicima i sistemima ", kaže Magnus Svensson.
 
Aperio bežične brave mogu raditi kao nova instalacija ili se mogu nadograditi na postojeći sistem kontrole pristupa, bez potrebe za njegovom potpunom zamjenom.
 
Kod postojeće instalacije, korisnici objekta mogu otvarati kako ožičena tako i nova Aperio bežična vrata pomoću iste pametne kartice. To se radi uz primjenu standardnih RFID tehnologija visoke i niske frekvencije, poput iCLASS, MIFARE DESFire i LEGIC. Korištenje praonice i usluga kopirnice i biblioteke su samo neke od funkcija koje se mogu integrisati na jednoj pametnoj kartici koja otvara vrata opremljena Aperio tehnologijom.
 
Instaliranje bežičnih brava za sprječavanje neovlaštenog pristupa je znatno jeftinije rješenje od dodavanja ožičenih vrata jer nema potrebe za zahtjevnim građevinskim radovima ili instalacijom kablova. Ne morate mijenjati hardver samih vrata: pogledajte YouTube (www.youtube.com/watch?v=Ta8J6vW9Zy4) video o tome kako tehničar može obaviti cijelu instalaciju za manje od dva minuta. I održavanje je jednostavno. Dovoljno je zamijeniti standardnu bateriju za Aperio uređaj svake dvije godine i to je to.
 
Uređaj za svaka vrata
 
Na univerzitetu se koriste Aperio uređaji za skoro svaka vrata ili nivo sigurnosti, dok integracija može biti online ili offline tipa. Budući da je Aperio dizajniran uz otvorenu arhitekturu, besprijekorna online integracija omogućava da se preko jedinstvenog administrativnog sučelja kontrolišu kako ožičena vrata tako i svi dodatni Aperio uređaji na baterije. Menadžerima objekata dovoljan je samo jedan pogled da steknu uvid u situaciju u cijelom kampusu.
 
Aperio maske za brave i cilindri omogućavaju da se i bez ključeva osigura siguran i jednostavan pristup učionicama i konferencijskim salama. Nova Aperio ručica za bravu (H100) nudi fleksibilnost i pristupačnost Aperio tehnologije u vidu tankog i pametno dizajniranog uređaja na baterije. Ona je savršeno rješenje za sale za sastanke, prostorije za osoblje i kancelarije. Isto važi i za sigurnosno osjetljiva vrata menadžerskih kancelarija, prostorija za IT opremu, naučnih laboratorija i glavnih ulaza.  Aperio sigurnosna brava (L100) šalje obavijesti o statusu vrata i zadovoljava protupožarne standarde (EN1125 / EN179). Na ulazu u zgradu se lako može postaviti sigurnosna brava u kombinaciji sa bravom za evakuaciju. Aperio serverska brava (KS100) služi za zaštitu serverskih ormara i ormarića na njihovoj lokaciji ili u zajedničkom centru za podatke. Ona integriše fizičku sigurnost servera u isti sistem koji se koristi za sama vrata.
 
Aperio univerzitetima štedi novac a da time ne ugrožava sigurnost osoblja ili imovine. Uz Aperio, menadžeri mogu spriječiti neovlašteni pristup i voditi detaljne evidencije korištenja za više vrata. Ako se potrebe promjene poput uključivanja novog objekta, Aperio tehnologija nudi skalabilnost.  Moguće je brzo instalirati neograničen broj Aperio uređaja za zaštitu kampusa.
 
"Pružanje integrisanih rješenja za kompleksna univerzitetska okruženja i bliska saradnja sa integratorima su nešto što poznajemo bolje od bilo koga", kaže Mathias Weiß, menadžer proizvoda za Aperio tehnologiju u kompaniji ASSA ABLOY EMEA.
 
Zašto odabrati Aperio za univerzitet?
• Bežične brave predstavljaju ekonomičnu opciju nadogradnje postojećeg sistema kontrole pristupa: Aperio se besprijekorno integriše sa skoro 100 vodećih sistema kontrole pristupa tako da nema potrebe za izdavanjem novih pametnih kartica ili složenim radovima
• Aperio serija nudi cilindre, maske i sigurnosne brave za sprječavanje neovlaštenog pristupa za sve vrste vrata, enterijera i eksterijera, kao i serverskih ormara
• Bežične brave se brzo instaliraju i lako kontrolišu iz jednog upravljačkog centra, a za rad im je potrebno znatno manje ulaganja u odnosu na ožičene elektronske brave
• Aperio je potpuno skalabilno rješenje: možete dodavati nova vrata ili objekte kad god poželite
• Aperio bežična kontrola pristupa je provjereno i pouzdano rješenje na univerzitetima širom Evrope
 
Više informacija o tome zašto se evropski univerziteti odlučuju za Aperio potražite na www.assaabloy.co.uk/aperioforuniversities. 
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.