Menu
A+ A A-

ATEÏS: Kako efikasno zaštititi letnje kampove i skijališta

Instaliranje sistema za javni govor i obaveštavanje u kampovima i skijalištima ima dvostruki cilj: osigurati javni govor – emitovanje muzike u pozadini, govorne ili prethodno snimljene poruke, i poboljšati javnu sigurnost, tj. emitovanje bezbednosnih poruka u slučaju nepogoda kao što su poplave, požari, lavine itd.
Piše: Zoran Dragačević, prodajni menadžer za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, ATEÏS Suisse SA
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Informacione poruke, čiji je osnovni cilj bezbednost, moraju biti jasne i glasne, moraju se čuti jednako na otvorenom i zatvorenim prostorima. Skijališta i kampovi imaju zajedničku karakteristiku da zahvataju veoma velike površine i mnogo objekata različitih namena.
 
Rešenje za letnje kampove
ATEÏS IP-audio idealno je rešenje sistema javnog razglasa za kampove. Osmišljeno je tako da se uklapa u okruženje koje klijent već ima (uz korišćenje postojeće IP mreže) i savršeno je fleksibilno za sve površine koje se opremaju razglasom. Srce sistema je dualni TERRA-EXA sa soft VOX@ audio preko IP-ja, koji odgovara svakoj emitovanoj zoni. Sistem ima dva pojačanja sa 20 vati na 8 Oma, tri kontaktna ulaza i jedan relejni izlaz, i direktno se povezuje sa zvučnicima. Omogućava da koristite jedno pojačalo po zoni i tako smanjite broj uređaja. APH10T/EN su horne za spoljnu upotrebu, preko kojih se emituju pozadinska muzika i poruke. Dolaze s IP66 zaštitom i prikladne su za sve vremenske prilike. Njihov nivo zvučnog pritiska na nominalnoj snazi je 115 dB. Prilikom njihove instalacije potrebno je ukloniti ugrađeni 100 V transformator, a zvučnici se obično instaliraju na stubovima uličnih lampi ili bilo kojim ravnim zidnim površinama uz pomoć U-obruča. 
 
Kombinacija TERRA-EXA i APH10T/EN mora biti planirana za svaku zonu emitovanja. Dualni TERRA-EXA, sa soft VOX@D audio dodatkom, koji preko IP-ja komunicira s enkoderom i dekoderom, takođe preko svoja dva ulaza omogućava umrežavanje i CD plejera za emitovanje muzike u pozadini. Povezan s jednim ili više tastera preko svoja tri kontaktna ulaza, omogućava da se emituje jedna ili više unapred snimljenih bezbednosnih poruka, a sve to jednostavnim pritiskom na odgovarajući taster. VOX@K pozivna konzola posjeduje goose-neck mikrofon, povratni audio-zvučnik i tastere, pa preko sistema za javni govor u slučaju hitnih potreba možete tražiti i određenu osobu, odnosno poslali poruku. Sistem se lako može proširiti u skladu s potrebama klijenata za dodavanjem TERRA uređaja povezanih na postojeću IP mrežu klijenta.
 
Rešenje za skijališta
Srce ovog sistema su takođe TERRA-EXA uređaji, ali kod skijališta je neophodno pokriti mnogo veću površinu sa zvučnim porukama. Zato se koriste dodatna SPA2060 pojačala, koja mogu da pokrenu veći broj zvučnih horni (MSH30/T), projekcionih zvučnika (CAD10/T) i zvučnika za plafone (RLS/TM). Za žive govorne poruke koristi se MAGELLAN COMPACT interkomunikacioni sistem, a za matricu TSIP kao kompaktni digitalni matrični uređaj.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.