Menu
A+ A A-

CLIQ® za fleksibilno zaključavanje u poznatom britanskom ZOO vrtu

London, april 2017. – U jednom poznatom britanskom ZOO vrtu za primate javila se potreba za dugoročnim rješavanjem kontrole pristupa u periodu od 20 godina. Kao rješenje su odabrani su mehatronični CLIQ® ključevi kompanije ASSA ABLOY. Zoo vrt Twycross je tokom 2015. predstavio plan razvoja u periodu od 20 godina vrijedan 55 miliona funti. Jedan od prioriteta bila je i uspostava novog sistema za upravljanje pristupom koji bi zamijenio mehanički sistem s glavnim ključem za čije se korištenje do sada angažovalo brojno osoblje. Razvojni tim zoo vrta je uspostavio blisku saradnju s poznatom sigurnosnom kompanijom Rossells kako bi se odabrao sistem koji će odgovoriti njihovim željama. Odabran je sistem CLIQ® koji je prvobitno instaliran u staništu gibona. 
 
Ovaj inteligentni mehatronični sistem zaključavanja se jednostavno instalira i koristi programabilne ključeve i brave kako bi zamijenio sistem mehaničke zaštite, u kombinaciji sa praktičnošću i fleksibilnošću elektronske kontrole pristupa.
 
CLIQ® je automatski unaprijedio sigurnost i olakšao pristup za cjelokupno osoblje, posjetitelje i ostale korisnike kompleksa. Sada se prava pristupa za svaki izgubljeni ključ mogu lako poništiti. Jednostavno je i detaljno vođenje evidencije o korištenju svakog ključa ili cilindra. Kako se svaki CLIQ® cilindar napaja standardnom baterijom unutar CLIQ® ključa, održavanje i operativni troškovi su svedeni na minimum. 
 
Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti CLIQ® je sigurnosnim menadžerima zoo vrta omogućio potpunu kontrolu na cijeloj lokaciji. Sada je lako osigurati da životinjama pristup imaju samo za to obučeni uposlenici s odgovarajućim ovlaštenjima. 
 
Sistem administratori na jednako jednostavan način mogu izdavati vremenski definisane korisničke ključeve pomoću CLIQ® Web Manager softvera. Tako se veterinarima ili uposlenicima zoo vrta omogućava pristup životinjama unutar ograničenog vremenskog perioda van standardnog radnog vremena, npr. u hitnim situacijama. Kada taj period istekne, ključevi više nisu funkcionalni i time se automatski štiti integritet same lokacije. Nivo sigurnosti neće biti ugrožen ni u slučaju gubitka ključeva.  
 
„CLIQ® sistem je omogućio učinkovitiji rad zoo vrta“, kaže Chris Bowles, direktor kompanije Rossells koja je izvršila instalaciju sistema.
 
„Tražili smo savremeni sistem za upravljanje ključevima“, dodaje Claire Oldham, direktor odjela za učenje u zoo vrtu. „CLIQ® sistem nam je ponudio sigurno upravljanje ključevima. Planiramo ga instalirati na području cijelog zoo vrta, kako ga budemo preuređivali“. 
 
O tehnologiji CLIQ®: CLIQ® je sigurnosni sistem zaključavanja koji koristi savremenu mikroelektroniku, programabilne ključeve i cilindre. On nudi različite kombinacije mehaničkih i elektronskih sistema koji mogu odgovoriti na sve potrebe za sigurnim i fleksibilnim pristupom. Prisutan je na globalnom tržištu i nudi fleksibilan pristup i rješenja za upravljanje ključevima namijenjena svim aplikacijama zaključavanja. 
 
O zoo vrtu Twycross: Zoo vrt Twycross obilježava 50 godina rada i jedna je od najvažnijih ustanova tog tipa na području Velike Britanije. U njemu je smješten i Svjetski centar za primate i on je dom za jednu od najraznovrsnijih zajednica primata u Evropi. Tu je smješteno 150 vrsta životinja, na jedinoj lokaciji u Velikoj Britaniji na kojoj se mogu naći sve vrste velikih majmuna (gorile, orangutani, čimpanze i bonobo majmuni). Više informacija na www.twycrosszoo.org.
O kompaniji Rossells: www.rossells.co.uk.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.