Menu
A+ A A-

Partnerstvo tvrtki SKIDATA i ECCOS: Međunarodna zračna luka Zagreb

Novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb pravi je primjer uspješnog ulaganja u nove kapacitete, gdje je cijela infrastruktura potrebna za poslovanje terminala izgrađena iz temelja. Projekt je vrijedan više od 300 milijuna eura i najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj posljednjih godina
Piše: Anita Jerković, voditeljica marketinga, ECCOS inženjering
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Stari putnički terminal, izgrađen šezdesetih godina 20. stoljeća, arhitektonskim rješenjima, uređenjem i organizacijom prostora te primijenjenim tehničkim rješenjima nije zadovoljavao potrebe koje su se pojavljivale sa sve većim brojem putnika. Iz tog su razloga u novom putničkom terminalu uvedeni potpuno novi sustavi, uključujući i sustav kontrole i naplate parkiranja tvrtke SKIDATA, koji je na parkirališnom prostoru novog putničkog terminala postavio njezin dugogodišnji partner ECCOS inženjering. Zračna luka Franjo Tuđman u prvoj će fazi moći primiti pet milijuna putnika godišnje, s mogućnošću proširenja kapaciteta do čak 8 milijuna putnika. Kako je nesmetan protok vozila na parkiralištu jednako važan kao i nesmetan protok ljudi na putničkom terminalu, razumljivo je da je kvalitetna organizacija parkirališnog prostora ključna za zadovoljstvo putnika i osoblja, a time i uspješno poslovanje zračne luke.
 
Organizacija 
Skidatin sustav kontrolira više zatvorenih parkirališta različitih namjena. Glavno parkiralište obuhvaća prostor za kratkotrajne korisnike, odnosno posjetitelje koji će se na parkiralištu zadržati od nekoliko sati do nekoliko dana, te odvojeni dio za VIP posjetitelje, koji se nalazi bliže samoj zgradi putničkog terminala. Na vijaduktu se nalazi prostor za brzi iskrcaj putnika na odlaznoj etaži na 2. katu, na kojem je do 10 minuta (30 minuta za autobuse) dozvoljeno besplatno zadržavanje vozila (tzv. drop off zona). Ispred zgrade novog putničkog terminala nalazi se i parkiralište za autobuse, kampere i poslovne korisnike (zaposlenike, taksije i sl.). Sustav upravljanja parkiralištem Skidata Parking.Logic obuhvaća i područje pored zgrade namijenjeno dostavnim vozilima. U blizini se nalazi i parkiralište za rent-a-car, na kojem je isto tako omogućena potpuna kontrola i naplata parkiranja, ali samo za tvrtke koje su iznajmile određen broj parkirališnih mjesta.
Glavno je parkiralište opremljeno kolnim rampama sa svijetlećim rukama rampi, čije se boje kontinuirano mijenjaju ovisno o njihovu položaju (horizontalno – crveno, vertikalno – zeleno). Na kolnim rampama nalaze se i svijetleći piktogrami, koji dodatno, na intuitivan način, obavještavaju vozače o sljedećoj radnji koju trebaju poduzeti.
 
Naplata
Uvođenjem mogućnosti kartičnog plaćanja parkiranja na samostalnim čitačima kreditnih kartica na izlazu s parkirališta naplata parkiranja podignuta je na novu razinu. Ovaj način naplate u okviru Skidatina sustava upravljanja parkiralištima prvi je put uvedena u Hrvatskoj upravo na parkiralištu Zračne luke Franjo Tuđman, u suradnji s Erste Card Clubom, čime je omogućena potpuna i dugoročna usklađenost sa zahtjevima i propisima pružatelja kartičnih usluga. Omogućeno je čitanje kartica pomoću svih danas dostupnih tehnologija – magnetske tehnologije te tehnologije kontaktnih i beskontaktnih čipova. SKIDATA i ECCOS prvi su put u Hrvatskoj uveli mogućnost plaćanja kraticama na izlaznim uređajima, uz već poznate mogućnosti kartičnog i gotovinskog plaćanja na automatskim i ručnim blagajnama u zgradi putničkog terminala te ispred zgrade. Podržane su sve renomirane kartice, a naplatni uređaji izdaju račune i potvrde o plaćanju. U slučaju gotovinskog plaćanja automatski naplatni uređaji izvraćaju novčanice i kovanice. Naplata parkiranja na parkiralištu Zračne luke Franjo Tuđman u potpunosti je usklađena sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Na pojedinim zatvorenim parkiralištima moguća je i uporaba dalekometnih čitača i naljepnica za vjetrobranska stakla vozila radi ugodnijeg i bržeg ulaska i izlaska. Ova je mogućnost namijenjena prvenstveno redovitim korisnicima parkirališta, koji sklapanjem dugoročnih ugovora ostvaruju najbolje pogodnosti. 
 
Dodatna sigurnost
Radi potpune sigurnosti sva su parkirališta, kao i svi uređaji sustava kontrole i naplate parkiranja, pokriveni sustavom videonadzora, dok su na prilazima za dostavu ugrađeni i dodatni čitači u okviru sustava kontrole pristupa. Na mjestima gdje je predviđeno parkiranje vozila nestandardne visine (autobusi, teretna vozila, kamperi i sl.) postavljeni su uređaji prilagođene visine. Na izlazu iz parkirališta za kratkotrajne korisnike ugrađen je tzv. interlocking sustav kolnih rampi, kojim se sprječava zlouporaba (npr. izlazak više vozila uzastopce). Sustav je opremljen i modernim rješenjem IP interfona s funkcijom prigušivanja pozadinske buke, što omogućuje odličnu komunikaciju s operaterom u slučaju poteškoća i neočekivanih situacija. Ovim su projektom SKIDATA i ECCOS pokazali da su dugogodišnje iskustvo, obrazovanost, profesionalnost i predanost radu ključni preduvjeti za besprijekornu organizaciju parkirališnog prostora. Nema sumnje da njihova napredna tehnička i programska rješenja omogućuju potpunu protočnost, što je za parkiralište kapaciteta od 1.100 mjesta ozbiljan pothvat i iznimno postignuće.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.