Menu
A+ A A-

Primjena SMARTair sistema kompanije ASSA ABLOY

Starački domovi suočavaju se s brojnim sigurnosnim izazovima. No, rješenja za njihovu sigurnost prilično su jednostavna. Ona su bežična, potpuno prilagođena korisnicima i dokazana, a koriste se u staračkim domovima širom Evrope Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  
 
Upravljanje svim ključevima predstavlja veliki i nepotreban administrativni teret za osoblje staračkih domova i sličnih ustanova, pa zastarjela mehanička sigurnost ne može predstavljati adekvatan odgovor u 2017. godini. Menadžeri sigurnosti moraju se pobrinuti za sigurnost lokacije, uključujući zaštitu osoblja, privatnih podataka i prostorija u kojima se drže lijekovi. Osoblje mora blagovremeno dobiti informacije o svakom pokušaju neovlaštenog ostvarivanja pristupa, a ako korisnici pate od demencije ili drugih težih poremećaja, izuzetno je važno osigurati da ih osoblje može pronaći u svakom trenutku.  
Zbog toga napredna kontrola pristupa nudi ključne pogodnosti. Kada se menadžeri domova odluče za savremenu tehnologiju, oni se najprije moraju uvjeriti da se njome može jednostavno upravljati. Istovremeno, podrazumijeva se da elektronska kontrola pristupa bude inteligentna. Nažalost, kontrola pristupa pomoću kablova i magnetnih brava nije praktično rješenje, a i njena instalacija i korištenje su skuplji u odnosu na bežična rješenja. SMARTair bežične brave na baterije nude modernu, jednostavnu i ekonomičnu instalaciju u kombinaciji s funkcijama koje menadžerima domova nude više kontrole nad objektima. Ovi uređaji predstavljaju najmanje zahtjevan vid nadogradnje i zamjene mehaničkih ključeva. Instaliraju se na postojeći sistem u objektima jednako jednostavno kao i kada bi se počelo „od nule“, a jednostavna zamjena postojećih brava bežičnim cilindrima ili maskama za brave s integrisanim čitačima kartica omogućava povezivanje vrata s centralnim upravljačkim softverom. Zahvaljujući SMARTair tehnologiji, izgubljeni ključevi više ne predstavljaju sigurnosni rizik. Potrebno je samo nekoliko sekundi za izdavanje ili opoziv kartice pomoću računara ili telefona.
 
Šta je SMARTair
SMARTair sistem bežične kontrole pristupa dostupan je s različitim upravljačkim opcijama za nadležno osoblje. Uz Offline i Update on Card funkcije za upravljanje, prava pristupa korisnika ažuriraju se putem uređaja postavljenih na zidu ili onih za programiranje. SMARTair Wireless Online upravljanje sigurnosnim menadžerima nudi nadzor osjetljivih zona u stvarnom vremenu, u šta spadaju apoteke i ostave. Funkcije Update on Card i Wireless Online jednostavno se kombiniraju unutar iste instalacije, što menadžerima daje fleksibilnu kontrolu. Apoteke se mogu nadzirati u stvarnom vremenu, dok se za manje rizične skladišne zone može koristiti offline upravljanje pristupom.  
SMARTair posjeduje uređaje koji odgovaraju bilo kojem formatu, uključujući bežične elektronske maske za brave, cilindre i brave koje se mogu instalirati na bilo koja vanjska ili unutrašnja vrata. Komponente su dizajnirane na kompaktan i savremen način kako bi se lakše uklopile u različite interijere. Tu su i cilindri namijenjeni drvenim i staklenim vratima, izlazima za nuždu, vratima otpornim na vatru, rampama, liftovima i dr. SMARTair zidni čitači mogu pratiti pristup korisnika liftovima i, naprimjer, omogućiti izvođačima radova da jednostavno prođu kroz rampe na parkingu. 
Korisnici mogu otvoriti vrata opremljena SMARTair sistemom pomoću različitih tipova akreditiva, uključujući tagove, narukvice i kartice, a istu funkciju ima i mobilna aplikacija. To čak i starijim korisnicima koji se ograničeno kreću omogućava da otvore svoja vrata ili sefove u sobama. Bežični sistemi nude uštedu. Instalacija je brza i ekonomična, a nepostojanje kablova ili žica znači da nisu potrebni ni električar ni dekorater koji bi morao čistiti objekat nakon radova.
 
Pamplona, Španija
U domu Casa de la Misericordia u gradu Pamploni živi više od 500 korisnika kojima je potrebna njega. Zato se krenulo u potragu za novim sistemom pristupa koji nudi kontrolu objekta u stvarnom vremenu. Odabran je SMARTair Wireless Online. „U domovima poput našeg veoma je važno imati upravljanje u stvarnom vremenu, što nam omogućava da u bilo kojem trenutku vršimo interakciju s vratima“, kaže Ernesto Serra, menadžer objekta u domu Casa de la Misericordia.
Sistem je morao biti i nadogradiv kako bi se instalacija izvršila u dvije faze, i to najprije u novom objektu, nakon kojeg se prešlo na zgradu izgrađenu 1930-ih. Napredna bežična tehnologija pogodna je za naknadnu nadogradnju u starim zgradama i pokazala se kao odličan izbor jer je stara zgrada imala zidove debljine jednog metra. Novi sistem morao je biti i skalabilan kako bi osoblje moglo upravljati pristupom u dvije zgrade putem iste kontrolne tačke, automatski mijenjati prava pristupa i prilagođavati pristupna ovlaštenja za različite profile osoblja, korisnika, volontera, posjetilaca i uposlenika hitnih službi. Dvofazni projekat je okončan i obuhvatao je 650 dodatnih SMARTair vrata u staroj zgradi.
 
Skanderborg, Danska
Dagmargården je savremeni starački dom sa 54 smještajne jedinice, zajedničkim prostorima i lječilištem kojim upravlja organizacija Skanderborg Housing Cooperative. Njeni predstavnici su tražili moderan sistem kontrole pristupa prilagođen potrebama svakog korisnika. Naglašena je i obaveza da se novi starački dom dizajnira kao gostoljubivo okruženje bez korištenja ključeva i pratećih negativnih konotacija povezanih s privjescima za ključeve i vratima na mehaničko zaključavanje. U ovom domu su instalirane bežične SMARTair Offline i Online maske za brave i zidni čitači pomoću kojih će menadžeri sigurnosti u stvarnom vremenu dobijati informacije o stanju u zgradi. Na taj način se osoblju omogućava da reaguje blagovremeno, a i korisnici će se u objektu osjećati sigurnije.  
"SMARTairTM nudi sigurnost i mogućnost detaljnog prilagođavanja sistema našim potrebama“, kaže Ole Høi Sørensen iz organizacije Skanderborg Housing Cooperative. „To je praktično za svakodnevne aktivnosti i sada možemo pratiti gdje se ko nalazi i u kojem trenutku, a više nemamo ni problema s izgubljenim ključevima“, dodaje Sørensen. Zahvaljujući SMARTair sistemu bežične kontrole pristupa i automatskim vratima, korisnici doma se ne osjećaju „zatočenim“ iza brava i ključeva.
 
Ženeva, Švicarska
Les Résidences Notre-Dame je poznati starački dom u Ženevi, za koji je, također, odabran SMARTair sistem. Pošto podržava složena, pojedincu prilagođena ovlaštenja, svaki korisnik objekta ima pristup isključivo specifičnim zonama. Medicinsko osoblje može pristupiti svim prostorijama, uključujući i one u kojima se čuvaju lijekovi, dok akreditivi korisnika otvaraju tek vrata njihovih soba i zajedničkih prostorija. Prava pristupa se mogu programirati, mijenjati ili poništavati na daljinu i automatski, što je korisna funkcija u situaciji kada dođe do gubitka pametnih kartica ili drugih akreditiva. Automatsko reprogramiranje omogućava osoblju doma da brzo odgovori na hitne situacije i otkloni probleme. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.