Menu
A+ A A-

Aperio smanjio krađu u Univerzitetskoj bolnici Grenoble

Ovaj zadatak zahtijevao je moderan i fleksibilan sistem, kojim bi se kontrolirao pristup osjetljivim područjima, gdje je potrebna zaštita od vandalizma i neovlaštenog ulaska. Za potpunu transformaciju sigurnosnog sistema bolnice bila je dovoljna minimalna investicija u Aperio sistem za kontrolu pristupa, koji se napaja putem baterija

Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Centralna univerzitetska bolnica u francuskom Grenobleu, koja ima 7.800 zaposlenih i 2.200 kreveta za smještaj oboljelih, nalazi se na lokaciji pristupačnoj i otvorenoj građanima. Oko ustanove nema zaštitnih zidova, a između objekata bolnice čak prolazi i tramvaj gradskog prijevoza. S tolikim brojem svakodnevno prisutnih ljudi krađa bolničke imovine postala je česta pojava. Radnicima je bila potrebna sigurnost da će njihova privatna imovina, kao i imovina posjetilaca, biti dobro zaštićena. Ovaj zadatak zahtijevao je moderan i fleksibilan sistem, kojim bi se kontrolirao pristup osjetljivim područjima, gdje je potrebna zaštita od vandalizma i neovlaštenog ulaska – posebno u sobe za liječenje i operacijske sale. Za potpunu transformaciju sigurnosnog sistema bolnice bila je dovoljna minimalna investicija u Aperio sistem za kontrolu pristupa, koji se napaja putem baterija.

Upravljanje sigurnošću

U prostorije bolnice instalirano je oko 20 bežičnih Aperio Online cilindara povezanih s centralnim sistemom za kontrolu pristupa. Sada samo ovlašteno osoblje s RFID karticama može otvoriti ulazna vrata u osjetljiva područja. Aperio Online tehnologija također osigurava da menadžeri sigurnosti mogu u svakom trenutku pristupiti informacijama o sigurnosti objekta, te poništiti pristup nekoj od kartica ukoliko je potrebno. Ovo je bilo dovoljno da se odbije većina provalnika.

Uz to, menadžeri bolnice željeli su tzv. in-house pristup kontrolnom sistemu kako bi smanjili troškove i omogućili brze izmjene u slučaju radova na sistemu. U okviru usluge omogućeni su i edukativni programi s tehničarima iz kompanije ASSA ABLOY i partnerske firme Castel.

Jednostavno održavanje

Održavanje Aperio cilindera je vrlo jednostavno: nove litijske baterije svake druge godine su uglavnom sve što je potrebno. Osim toga, zbog jednostavnog postavljanja cilindara promjena njihovog položaja ili dodavanje novih Aperio komponenti također je bilo dio obuke za osoblje. Zahvaljujući Aperio bežičnoj kontroli, CHU Grenoble preuzela je kontrolu nad svojom imovinom. Više informacija o rješenjima kompanije ASSA ABLOY za zdravstvene institucije na: www.assaabloy.co.uk/aperioforhospitals.

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.