Menu
A+ A A-

Bosch upozorava: Kakva je zaista sigurnost vaše mreže videonadzora?

Podaci videonadzora sve se više povezuju preko lokalnih i globalnih mreža. Iako ovo donosi brojne pogodnosti, važno je znati da bez adekvatnih mjera možemo biti izloženi računalnom kriminalu. Uz fizičku sigurnost, sigurnost podataka i privatnosti moramo shvatiti vrlo ozbiljno
Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Kompanija Bosch nudi pristup od četiri koraka za cijelu infrastrukturu videonadzora. Kamera je obično najudaljeniji dio mreže te je se lako može previdjeti kod uvođenja mjera za sigurnost podataka. S obzirom na to, kod osiguravanja kamera obično počinjemo na samome kraju. Prvo, prilikom postavljanja naših kamera od korisnika se traži da odrede lozinku. Drugo, kod kamera su dopuštene samo sigurne (HTTPS) veze, a svi „nesigurni“ priključci se onemogućavaju. Treće, izvođenje softvera treće strane onemogućeno je, a ažuriranje ugrađenih softvera može se napraviti samo preko naših datoteka. I na kraju, sve Boscheve kamere imaju jedinstveni ugrađeni Trusted Platform Module (TPM), koji sigurno pohranjuje sve certifikate i ključeve potrebne za provjeru autentičnosti i šifriranje. Čak i u slučaju nedopuštenog pristupa TPM osigurava da se ključevi ne mogu preuzeti.
 
Sveobuhvatna sigurnost podataka
Međutim, fokusiranje samo na granicu videonadzora nije dovoljno. Čak i jedna slaba karika u postavljanju nadzora može ugroziti cijeli sustav. Bosch postiže najviše standarde s pristupom od četiri koraka za cijelu infrastrukturu videonadzora. To uključuje kamere, servere, klijente, uređaje za pohranu podataka, mrežne protokole i standardne infrastrukture ključeva. Započinje stvaranjem povjerenja dodjeljivanjem ključa za provjeru autentičnosti svakoj komponenti u mreži. Drugo, podaci se osiguravaju šifriranjem na razini hardvera korištenjem kriptografskog ključa koji se sigurno pohranjuje na jedinstven ugrađeni Trusted Platform Module (TPM). Bosch nudi brojne načine za upravljanje pravima korisničkog pristupa kako bi se osiguralo da samo ovlaštene osobe imaju pristup podacima. I konačno, tu su i PKI rješenja s internim Certification Authority (CA) Escryptom. Bosch rješenja podržavaju i rješenja za infrastrukturu javnog ključa (PKI) drugih tvrtki kao što su SecureXperts ili Incorporated (SXI).
 
Osiguranje jezgrenih uređaja 
Podaci videonadzora mogu biti osjetljivi i strogo povjerljivi. Ali čak i mreže s pouzdanim uređajima i sigurnim prijenosom podataka mogu biti žrtva ljudske greške. Zbog toga Bosch nudi proširene mogućnosti upravljanja korisnicima za kontrolu pojedinačnih prava korisničkog pristupa i podržava standarde kao što je Microsoft Active Directory. Također podržava i rješenja koja provjeravaju autentičnost korisnika pomoću tokena. Redovita ažuriranja preko sigurnosnih zakrpa i mogućnost sažete provjere autentičnosti pristupa povećavaju razinu sigurnosti kako bi videopodaci bili sigurni. Kao i kod kamera, Boscheva rješenja za snimanje imaju ugrađeni TPM za pohranu certifikata i ključeva.
 
Osiguravanje infrastrukture
Provjera autentičnosti unutar mreže osigurana je 802.1x protokolom, a Bosch IP kamere i uređaji za pohranu podržavaju ključeve za šifriranje do 256 bitova (Advanced Encryption Standard). Sve kamere imaju ugrađene i jedinstvene Bosch potpisane certifikate kako bi se omogućila provjera autentičnosti i šifriranje. Ako je potrebno, ovi ugrađeni certifikati mogu se zamijeniti certifikatima koji se odnose na određenog klijenta kako bi se zadovoljili zahtjevi svakog kupca.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.