Menu
A+ A A-

Kako odabrati kvalitetnu SD karticu

Odabir najbolje SD kartice za sigurnosne kamere ključni je dio izgradnje pouzdanog nadzornog rješenja. S obzirom na to da rubna pohrana podataka na sigurnosnim kamerama postaje primarno rješenje za pohranu, veoma je važno znati na šta treba obratiti pažnju kada je u pitanju SD kartica
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Rubna pohrana podataka na nadzornim kamerama učinila je izgradnju nadzornih rješenja fleksibilnijim i cjenovno pristupačnijim poduhvatom. Međutim, pouzdanost rubne pohrane još se nalazi pod znakom upitnika. Veliki dio tog problema prouzrokovan je neadekvatnim mogućnostima standardnih SD kartica (Secure Digital card) iz maloprodaje. Zbog toga je odabir odgovarajuće kartice za sigurnosne kamere postao ključna komponenta izgradnje efikasnog nadzornog rješenja. Bez odgovarajuće SD ili microSD kartice za pohranu i zapisivanje videopodataka pouzdanost sistema nadzora može biti uveliko ugrožena. Prema izvještaju Persistence Market Researcha, predviđa se da će zarada na globalnom tržištu SD kartica do 2022. godine premašiti 8,9 milijardi dolara, a očekuje se da će napredak u oblasti NAND tehnologije potaknuti njihovu primjenu. Ovaj napredak također pomaže proizvođačima da razviju SD kartice koje su prilagođenije potrebama tržišta videonadzora. Obratili smo se nekima od vodećih proizvođača kako bismo ih pitali šta memorijsku karticu čini adekvatnom za upotrebu u sigurnosnim kamerama. 
 
Zahtjevi sigurnosnih kamera
Nadzorne kamere imaju drugačije zahtjeve za pohranu podataka u odnosu na druge vrste kamera. Od drugačijeg okruženja u kojem se implementiraju do stalnog zapisivanja podataka 24 sata dnevno sigurnosne kamere zahtijevaju nešto više nego što standardne SD kartice iz maloprodaje mogu ponuditi. "Velika većina microSD kartica dostupnih na tržištu namijenjena je korisničkoj upotrebi u fotoaparatima, automobilskim ili kućnim kamerama i nisu namijenjene komercijalnoj ili industrijskoj rubnoj pohrani podataka u IP videonadzornim kamerama. Kao rezultat toga, mnogi sistem-integratori i instalateri smatraju da je rubna pohrana nepouzdana", objašnjava Joey Lin, viši marketinški menadžer odjela u Micron Technologyju. Budući da životni vijek SD kartica zavisi od njihovog kvaliteta, odabir neodgovarajuće kartice može rezultirati skupim kvarovima na terenu, do kojih može doći samo nekoliko mjeseci od početka njihova korištenja. 
 
"Uobičajena greška je korištenje maloprodajnih SD kartica u videonadzoru. Naprimjer, maloprodajna kartica od 64 GB brzo će se istrošiti u uobičajenom nadzornom sistemu s kontinuiranim protokom podataka od 8 Mbps. Ukoliko se na maloprodajnu microSD karticu snima 12 ili više sati dnevno, ona će se najvjerovatnije pokvariti za nekoliko mjeseci", kaže Lin. On kao glavne razlike između memorijskih kartica trenutno dostupnih na tržištu ističe sljedeće: NAND flash tehnologiju koja se koristi u kartici, koliko je fabrički softver (firmware) optimiziran za 24-satno snimanje te na koji način se NAND testira i provjerava u cilju poboljšavanja pouzdanosti proizvoda. 
 
Kako bi se ispunili zahtjevi pohrane podataka u sigurnosnim kamerama, poželjno je odabrati karticu velike izdržljivosti i sa zaštitom od štetnih faktora iz okruženja, naprimjer s tolerancijom na veoma visoke ili niske temperature ili visok procent vlage u zraku. "Sigurnosne kamere možda će snimati 24 sata dnevno bez obzira na vremenske uslove, pa im je potrebna kartica koja je u stanju konzistentno i uz smanjen rizik od kvara zapisivati podatke bez greške. Bitna je i rezolucija nadzorne kamere i broj slika u sekundi kojim snima video. Ukoliko podržana brzina prijenosa podataka SD kartice ne ispunjava zahtjeve kamere, to će utjecati na snimanje", kaže Robert Allen, direktor marketinga i tehničkih usluga za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike u Kingston Digitalu. 
 
Jedna od najvećih razlika između pohrane u sigurnosnim kamerama i one u drugim kamerama je veliki protok podataka na rubnom uređaju. Sigurnosna kamera zahtijeva veliku izdržljivost i pouzdano zapisivanje podataka kako bi se omogućilo snimanje visokokvalitetnog videa 24 sata dnevno. "S aspekta izdržljivosti, rubno snimanje u IP kameri predstavlja jedno od najvećih opterećenja za memoriju i može brzo istrošiti maloprodajne microSD kartice za običnu upotrebu, nakon čega dalja pohrana podataka nije moguća sve dok se kartica ne zamijeni. U situacijama u kojima je potrebno kontinuirano 24-satno snimanje, firmware mora biti prilagođen tako da podržava minimum pouzdanog rada kako bi se snimile sve slike videa", kaže Lin. 
 
Prevazilaženje izazova
Kako bi se ispunile rastuće potrebe sigurnosnih kamera, kompanije poput Microna, Western Digitala i Samsunga razvile su namjenske memorijske kartice za upotrebu u videonadzoru. Za razliku od standardnih, SD kartice prilagođene videonadzoru razvijene su tako da podnesu ekstremne vremenske uslove (npr. temperature od -25 do 85ºC), kontinuirano snimanje u trajanju do dvije ili tri godine te često sadržavaju mogućnost nadzora svog stanja. Ove kartice generalno dolaze u verzijama kapaciteta od 32 do 128 GB, u zavisnosti od proizvođača, a cilj im je ispunjavanje zahtjeva 24-satnog videonadzora. 
 
Micron je prošle godine predstavio rješenje za pohranu ultravelike gustoće zasnovano na 3D TLC NAND tehnologiji sa 64 sloja. "Naši novi memorijski uređaji velike gustoće omogućavaju veći kapacitet na manjem prostoru – uz veću energetsku efikasnost – što omogućava pohranu videa u nadzoru do 30 dana na samoj kameri, u zavisnosti od kvaliteta videa i broja sati snimanja po danu", objašnjava Lin. Ostale karakteristike Micronove microSD kartice za upotrebu u videonadzoru uključuju prosječno vrijeme između kvarova od dva miliona sati – ili godišnji procenat kvarova od 0,44 posto, što je ekvivalentno većini hard diskova za upotrebu u videonadzoru ili bolje od njih, zatim poseban firmware razvijen za kontinuirano snimanje videa koji minimizira broj preskočenih slika, kao i tehnologiju za nadzor stanja kartice i kreiranje izvještaja o njenom korištenju te očekivanom preostalom vremenu korištenja. Druge kompanije poput WD-a i Samsunga također su razvile SD kartice prilagođene videonadzoru. Western Digitalove Purple microSD kartice posebno su razvijene za upotrebu u nadzornim kamerama. Ranije ove godine Samsung je predstavio PRO Endurance microSD kartice, koje podržavaju do 43 hiljade sati kontinuiranog snimanja videa. 
 
Dalji razvoj memorijskih kartica
Kako potreba za videonadzorom bude rasla tako će se i proizvođači SD kartica morati pozabaviti rastućom potrebom za memorijskim karticama prilagođenim upotrebi u nadzoru. Rezolucija kamera nastavit će rasti, a u cilju postizanja i održavanja visokog nivoa sigurnosti, bit će potrebne SD kartice koje podržavaju te visoke rezolucije i zapisivanje veće količine podataka. 
 
Četiri stvari koje treba znati prilikom odabira rješenja
Joey Lin, viši marketinški menadžer odjela u Micron Technologyju, naveo je četiri stvari koje treba razmotriti pri odabiru rješenja za rubnu pohranu u sigurnosnim kamerama.
1. Ugovor o korisničkoj podršci (SLA) – prva stvar koju svaki sistem-integrator ili arhitekt sistema treba imati u vidu jeste odabir proizvoda s garancijom trajanja do kraja ugovora. Ovo varira u zavisnosti od dijela svijeta i primjene, ali obično je riječ o tri ili više godina. Sve manje od toga priziva servisiranje na terenu i mnogo veće troškove zamjene kartica. 
2. Kapacitet – može li vaše rješenje za rubnu pohranu pohranjivati video do dvije sedmice ili čak mjesec dana, ili arhivirati video u željenoj rezoluciji i pri željenoj kompresiji? U današnjoj industriji videonadzora 1080p rezolucija je osnovni zahtjev za IP kameru, a u budućnosti će to najvjerovatnije biti 4K rezolucija. Imajući to u vidu, trebat će vam uređaj za pohranu veće gustoće kako biste mogli ispuniti osnovne zahtjeve pohrane i arhiviranja podataka. 
3. Brzina snimanja – kontinuirano snimanje videa može dovesti do propuštanja slika. Vaš uređaj za rubnu pohranu stoga mora imati optimizirano zapisivanje podataka prilagođeno upotrebi u videonadzoru kako bi se smanjio rizik od gubitka podataka. 
4. Nadzor stanja kartice – odaberite rješenje koje vas može izvještavati o stanju kartice. Kada se kartica istroši, uzrokovat će kvar sistema (prekid snimanja) ili će postojati rizik od potencijalnog gubitka podataka tokom perioda u kojem kartica ne funkcioniše ispravno. Zato rješenje treba podržavati nadziranje stanja kartice koje, s aspekta prediktivnog održavanja, može unaprijed obavijestiti korisnike o tome kada je trebaju zamijeniti.
 
Razlika između SD, SDHC i SDXC kartica
Postoje značajne razlike između različitih vrsta SD kartica. Nisu sve jednake niti se sve mogu koristiti za istu namjenu. Uprkos tome što se sve nazivaju SD karticama, velike su razlike između SD (Secure Digital), SDHC (SD High Capacity) i SDXC (SD Extended Capacity) memorijskih kartica. Danas je malo vjerovatno da će standardne SD kartice biti dovoljno kvalitetne za upotrebu u nadzornim kamerama, mada činjenica da su kompatibilne sa svim uređajima koji podržavaju SD, SDHC i SDXC kartice može izazvati zabunu. Trenutno sve SD kartice prilagođene upotrebi u nadzoru koje proizvode Micron Technology, Samsung i Western Digital imaju kapacitet od najmanje 32 GB kada su u pitanju SDHC kartice, dok su veći kapaciteti od 64 i 128 GB rezervisani za SDXC kartice.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.