Menu
A+ A A-

Biometrije kao korak više

Biometrija je sve rasprostranjenija u zdravstvu zbog strožijih državnih propisa i izraženije potrebe za većom sigurnošću. Ona se koristi kao dodatni metod verifikacije i pomaže ne samo u zaštiti podataka nego i samih ustanova
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Globalno tržište biometrijske tehnologije u zdravstvu u 2016. godini dostiglo je vrijednost od 2,1 milijardu dolara. No, očekuje se da će ovaj segment do 2025. rasti uz godišnju stopu rasta od 24,2 posto, navodi se u nedavnom izvještaju istraživačke agencije Grand View Research. Rast se pripisuje sve većoj primjeni IT tehnologija u zdravstvu, u kombinaciji s jačanjem svijesti o njima i potrebom za cyber sigurnošću, a tu leži i značaj razvoja biometrije za potrebe zdravstvenih ustanova. Mnoge biometrijske kompanije sada isporučuju različite tipove biometrijskih čitača za više aplikacija. Kompanije poput NEC-a razvijaju više biometrijskih tehnologija za specifičnu upotrebu, poput rješenja za prepoznavanje glasa za iPhone, koji se koristi u kliničkim ispitivanjima. Istovremeno, brojne druge se fokusiraju na načine za poboljšanje sigurnosti i upravljanja zdravstvenim ustanovama. 
 
Veliko interesovanje
U sektoru zdravstvene zaštite trenutno postoji nekoliko oblasti u kojima vlada veliko interesovanje za biometriju. „Biometrija zamjenjuje više tradicionalnih oblika autentifikacije prilikom prijave pacijenata u bolnicama i klinikama. Ova nova rješenja za prijavljivanje pacijenata su inovativniji načini da se izvrši provjera identiteta i pruži kvalitetnije korisničko iskustvo kroz usvajanje biometrijske autentifikacije. To se realizira korištenjem različitih modaliteta, poput provjere lica, glasa, šarenice oka, vena na dlanu i otiska prsta“, kaže Jason Bradlee, direktor sigurnosti za Sjevernu i Južnu Ameriku u kompaniji Fujitsu America. 
Kontrola pristupa je jedna od oblasti koja bi mogla imati veliku korist od primjene biometrijske tehnologije. To se posebno odnosi na sektor zdravstva, u kojem sigurnost lijekova, podataka o pacijentima i skupe opreme igra ključnu ulogu. Iako upotreba pametnih i beskontaktnih kartica za kontrolu pristupa i dalje predstavlja standard u ovim objektima, James Ford, direktor globalnog marketinga u kompaniji Stanley Product and Technology, ukazuje na njene neizbježne nedostatke kod upravljanja karticama. „Kartica može biti izgubljena ili ukradena, i pošto nije vezana za određenog pojedinca, nema načina da se onemogući ulazak pomoću nje. Međutim, biometrijske tehnologije, kao što su čitanje otisaka prstiju ili vena, prepoznavanje ritma rada srca, šarenice oka i lica predstavljaju daleko naprednije i sigurnije opcije od obične kartice. Također, s obzirom na sterilna okruženja koja često postoje u zdravstvenim ustanovama, biometrijska tehnologija predstavlja odgovarajuću i praktičnu alternativu“, kaže Ford. Ona također može pomoći u borbi protiv prevara u zdravstvu i osiguranju. „Primjena biometrije pomaže u borbi protiv prevara u zdravstvu koje su skupe, dugo se rješavaju i negativno utječu na ugled ustanova. Povezivanje pacijenata s ispravnim medicinskim kartonima i korištenje biometrije kako bi se provjerio identitet pacijenata smanjit će broj medicinskih pogreški kod dijagnoze i liječenja“, kaže Bradlee. On se poziva i na zakon o odobravanju lijekova nazvan 21st Century Cures Act, koji je američki kongres usvojio u decembru 2016. godine. Prema njemu, savezne države su obavezne da primijene sistem elektronske kontrole posjeta (EVV) za ličnu zaštitu i kućne zdravstvene usluge koje se pružaju u korisnikovom domu. „Ovaj zahtjev donosi veću efikasnost, uštedu troškova, smanjenje broja prevara i kvalitetniju bolničku i kućnu njegu”, kaže on.
 
Uspon beskontaktne biometrije
Potražnja za beskontaktnim biometrijskim rješenjima u zdravstvu raste. U okruženju koje zahtijeva sterilnost i visoke standarde higijene beskontaktna biometrija mogla bi biti pravi odgovor na sprečavanje širenja mikroorganizama i zaraznih bolesti.
Bradlee skreće pažnju na beskontaktne uređaje kao što je Fujitsu PalmSecure, senzor koji se koristi za prikupljanje informacija o venama na dlanu za identifikaciju pacijenta. „To je jednostavan, brz i efikasan način za biometrijsku verifikaciju, koja ne zahtijeva povezivanje sa senzorom“, dodaje on. Korištenje informacija o venama je također vrlo siguran metod, jer je njihov raspored jedinstven za svaku osobu. Grand View Research je prepoznao identifikaciju šarenice kao unikatni pristup biometriji. U pitanju je još jedna beskontaktna metoda od koje istraživačke kompanije očekuju unosan rast u zdravstvenom sektoru. EyeLock je kompanija specijalizirana za rješenja za autentifikaciju identiteta. Njeni predstavnici su nedavno objavili da će se fokusirati na zdravstveni sektor jer su ga prepoznali kao tržište koje je „pogodno za beskontaktna rješenja i u kojem bi sigurna biometrija mogla napraviti pozitivne pomake“. 
 
U saopćenju za javnost Jeff Carter, izvršni direktor te kompanije, naveo je da EyeLock nudi rješenje s jasnim prednostima u odnosu na druge često korištene biometrijske tehnologije. “Naš fokus je na tome da educiramo zdravstvene radnike, administratore bolnica i proizvođače bolničke opreme o ovim veoma važnim prednostima. Nakon toga se isporučuje rješenje koje nudi praćenje sigurne udaljenosti, neprikosnovnu sigurnost i lažno prepoznavanje za oba oka kod samo jednog na 2,25 triliona slučajeva. Ono dolazi u paketu s potpuno beskontaktnim interfejsom i korisnim funkcijama za same ustanove i pacijente kojim se u njima pruža njega. Osim toga, naša rješenja nude značajne prednosti za kontrolu inventara i pristupa za sigurnosno osjetljive zone kao što su apoteke, mjesta za čuvanje potrošnog materijala i baze podataka o pacijentima“, rekao je Carter. Još jedan  način da se minimizira širenje mikroorganizama možda nam je već dostupan. „Idemo korak naprijed i vjerujemo da je mobilna biometrijska autentifikacija pomoću ličnih uređaja pacijenata (npr. pametni telefoni) ekonomičnije rješenje koje, uz to, smanjuje mogućnost širenja bolesti jer ograničava kontaktne površine kojima su pacijenti izloženi“, kaže Bradlee.
 
Izazovi instalacije
Među najvećim izazovima u pogledu instalacije biometrijskih uređaja u zdravstvene ustanove su složenost integracije, fleksibilnost, kontrola ambijentalnih parametara, pouzdanost uređaja, zaštita privatnosti pacijenata i njihova rasprostranjenost. 
Kompanija Fujitsu je pronašla način da odgovori na ove izazove pomoću platforme koja se integriše s postojećim sistemima i radnim procesima unutar zdravstvene ustanove. „Dodatnom povjerom pacijenata se također upravlja pomoću funkcija samog sistema. Biometrijska platforma štiti i anonimnost pacijenata jer ih se ne povezuje direktno s njihovim medicinskim kartonima“, navodi Bradlee.  
 
Konkretne primjene 
Jedan od glavnih faktora rasta tržišta biometrijske tehnologije u sektoru zdravstva je prelazak na elektronske zdravstvene evidencije (EHR) te digitalni unos ljekarskih uputa, stoji u izvještaju Grand View Researcha. „Kako se na mreži za koordinaciju tretmana nalazi sve više mrežnih informacija o zdravstvenoj zaštiti (HIE), očekuje se povećanje potražnje za tehnologijama za borbu protiv oštećenja podataka i neovlaštenog pristupa. Time se doprinosi rastu biometrije u zdravstvenoj zaštiti“, navodi se u izvještaju. Bradlee navodi više primjera primjene biometrije u sektoru zdravstva, koja je posljedica prelaska na elektronske i računarske sisteme. Tu su i drugi primjeri u kojima ovaj sektor može imati koristi od biometrije:
 
• Ljekaru ili drugom bolničkom osoblju treba pristup pacijentovom elektronskom kartonu (EHR) ili ličnim zdravstvenim informacijama (PHI).
• Ljekar dijeli podatke o pacijentu s drugim osobljem u okviru istog zdravstvenog sistema. 
• Ljekari šalju elektronske recepte (e-Rx) za kontrolisane supstance i obnovu recepata.
• Ljekari unose terapijske upute u certificirani sistem za unošenje ljekarskih uputa (CPOE). 
• Prijava pacijenata pomoću biometrije radi njihove lakše i preciznije identifikacije.
• Medicinske sestre ili njegovatelji koji posjećuju pacijente u njihovim domovima koriste povezane mobilne aplikacije za praćenje i evidenciju ličnih zdravstvenih podataka pacijenata.
• Ljekari pomoću računara ili mobilnih uređaja ostvaruju daljinski pristup za održavanje prezentacija i rad s kliničkim portalima i zajedničkim radnim stanicama.
• Interni zahtjevi za resetovanje lozinke u bolnicama i klinikama.
• Ljekari pristupaju biografskim podacima pacijenta (vitalnim parametrima) preko nosivih aplikacija i drugih daljinskih i bežičnih uređaja za praćenje. 
• Bolnice i klinike koje koriste portale za pacijente za omogućavanje daljinskog pristupa radi analize rezultata laboratorijskih pretraga, ličnih zdravstvenih podataka i zakazivanja termina. 
• Bolnice i klinike koje koriste zdravstvene mobilne aplikacije za komunikaciju, praćenje i pružanje podrške pacijentima. 
• Identifikacija pacijenata u kliničkim ispitivanjima, vođenje istraživanja i prikupljanje informacija o statusu pacijenata tokom ovih ispitivanja.
 
Budućnost u multimodalnoj tehnologiji?
Multimodalni biometrijski čitači još nisu postali standard u zdravstvenim ustanovama. Međutim, Bradlee vjeruje da će u bliskoj budućnosti to i postati zbog specifičnih situacija i okruženja. „Multimodalna biometrijska rješenja nude mogućnosti koje mogu smanjiti poteškoće u radu i ponuditi kvalitetnije korisničko iskustvo.“ U međuvremenu, biometrija će se nastaviti primjenjivati u borbi protiv oštećenja podataka, sprečavanje neovlaštenog pristupa i jačanje sigurnosti.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.