Menu
A+ A A-

Na putu ka efikasnijem rukovanju materijalima

Automatizirana navođena vozila (AGV) često se mogu vidjeti kako se kreću po skladištima, ali njihov potencijal za povećanje efikasnosti rada sada je još veći zbog novih tehnologija
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Automatizirana navođena vozila u upotrebi su još od 50-ih godina. Prvobitno su se koristila kao vučna vozila navođena pomoću žica u podu, a s vremenom su se razvijala uporedo s tehnologijama koje se koriste u njima. Iako bi mnogi rekli da se AGV vozila ne razvijaju dovoljno brzo, u izvještaju MarketsandMarketsa stoji da će to tržište do 2022. godine dostići vrijednost od 2,7 milijardi dolara, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 9,3 posto. Ovaj rast pripisuje se napretku u automatizaciji, značaju sigurnosti na radnom mjestu te rastućoj potrebi da se smanje troškovi rada i poveća produktivnost. "Rastuća potreba za automatizacijom u procesima rukovanja materijalima u sektorima kao što su automobilski, proizvodni, prehrambeni, avioprijevozni, zdravstveni, logistički i maloprodajni glavni je razlog zbog kojeg AGV tržište raste. Rast u oblasti fleksibilnih proizvodnih sistema i rastuća potražnja za prilagođenim i inteligentnim AGV-ovima otvara nove poslovne prilike na ovom tržištu", stoji u izvještaju.
 
Zbog čega skladišta koriste AGV vozila?
Prema Thomasu Kaminskom, potpredsjedniku odjela za mobilnu automatizaciju u Dematicu, AGV-ovi danas predstavljaju rješenje određenog problema: "Taj problem mogao bi biti manjak radnika, želja da se automatiziraju procesi ili poveća tačnost popisa robe. Ukoliko AGV ne može ukloniti bolnu tačku rada, onda neće doći do brzog povrata investicije." U usporedbi s drugim oblicima automatizacije, AGV-ovi su brži i jeftiniji. Do povrata investicije u mnogim slučajevima može doći za dvije godine ili manje. "Za kompanije koje se tek susreću s automatizacijom ili AGV vozilima, implementiranje ovog sistema donekle predstavlja korjenitu promjenu. Pri automatiziranju procesa postoji određena krivulja učenja, ali ona je blaga", kaže Kaminski. Fergal Glynn, potpredsjednik marketinga u američkom startupu 6 River Systemsu, objašnjava da operateri žele AGV-ove kako bi postigli visok nivo tačnosti, brzine i isplativosti. "Svaka greška je skupa, bilo da je riječ o propuštenoj pošiljci ili isporuci. A zapošljavanje najboljih menadžera i radnika je svakog mjeseca sve teže budući da distributivni centri imaju posla s najograničenijim tržištem rada u posljednjih nekoliko godina", kaže Glynn. S obzirom na to, implementiranje AGV rješenja u kombinaciji s drugim sistemima kao što su sistemi za kontrolu robota i upravljanje skladištima može pomoći u prevazilaženju izazova u radu skladišta. Yonghai Wu, direktor Mobile Robot divizije u Hikrobot Technologyju, Hikvisionovoj podružnici, objašnjava da takav sistem može donijeti sljedeće prednosti: optimiziranje skladištenja pomoću analize potraživanja dostupnog prostora za skladištenje i automatskog uređivanja polica, pojednostavljenje upravljanja skladištem pomoćnim inventarskim procesima kao što su narudžbe i nabavka materijala te preuzimanje potpune kontrole pomoću fleksibilnih strategija upravljanja, podešavanja dozvola i vizualizacije skladišta.
 
Izazovi u implementaciji
Fizičko okruženje i proces upravljanja dva su glavna izazova kada je u pitanju implementacija AGV rješenja u skladištima i distributivnim centrima. "Neki objekti su pogodniji od drugih za AGV-ove. Nagibi, vlaga i drugi faktori mogu otežati njihovo uvođenje", kaže Kaminski. Bliska saradnja s dobavljačem tokom procesa odabira može pomoći u prevazilaženju potencijalnih problema. Glynn spominje vrijeme primjene i kontinuirano upravljanje kao neke od drugih velikih izazova.  
"AGV-ovi za isporuke koji pomjeraju kontejnere ili police moraju se odvojiti od sekcija s ljudskim radnicima. Vrijeme implementacije se kreće od nekoliko mjeseci do godine dana za GTP AGV-ove. Tokom ovog perioda čitave sekcije skladišta su van funkcije i neupotrebljive. Operatere također brine i nova infrastruktura koja dolazi sa GTP AGV-ovima, uključujući naljepnice i specijalne kontejnere", kaže on. Međutim, neki od ovih izazova mogu se prevazići uz pomoć nove generacije proizvođača AGV-ova koji razvijaju robote kojima ne trebaju žice, kablovi ili naljepnice kako bi se kretali. "Novi roboti će koristiti najnovije senzore koji će im pomoći u navigaciji kroz bilo kakvo skladište bez ikakve infrastrukture, što olakšava implementaciju i čini je manjom smetnjom za poslovanje", smatra Glynn.
 
Poboljšavanje produktivnosti radnika
Prema Glynnu, pronalaženje i zadržavanje kvalitetnog skladišnog osoblja postaje sve teže. Osim toga, sezonskim radnicima treba vremena za obuku, naročito pri korištenju automatizacijskih tehnologija. "Promjene u industriji prisiljavaju operatere skladišta da bolje koriste postojeće alate i radnike. Manjak radnika u dobavljačkoj industriji čini to težim zadatkom, tako da se operateri okreću kolaborativnoj robotskoj automatizaciji skladišta. Svi ovi faktori uzrokuju haos u centrima za procesiranje narudžbi, budući da nedovoljno spremni radnici pokušavaju brže procesirati veći broj narudžbi kako bi ispunili sve veća očekivanja kupaca kada je u pitanju brzina isporuke", objašnjava Glynn. No, kompanije sada rješavaju i ove probleme. Za to je potreban kolaborativni mobilni robot koji koristi napredni cloud softver, mašinsko učenje i vještačku inteligenciju kako bi postajao pametniji i efikasniji. „Ukoliko imate sve to, možete udvostručiti ili utrostručiti produktivnost vaših skladišnih radnika – upola cijene u odnosu na tradicionalnu automatizaciju; bez ikakve nove strukture ili promjene rasporeda u vašem skladištu", zaključuje on. 
 
Iz perspektive radnika, postoji zabrinutost da ih roboti zamjenjuju. Iako je istina da se mobilni roboti kao što su AGV-ovi u određenim zadacima koriste umjesto ljudi, to ne znači da su radnici prevaziđeni. "Na današnjem tržištu rada teško je naći radnike. Oni koje nađete idu na bolovanje, uzimaju pauze i često ne ostaju za stalno. Logično je da AGV-ovi često zamjenjuju zaposlenike na nižim pozicijama ukoliko radno okruženje nije idealno. AGV-ovi svaki dan dolaze na posao na vrijeme i rade svoj posao. Ključni faktor koji treba imati u vidu jeste to da radnici koji bivaju zamijenjeni imaju mogućnost napredovanja na više pozicije, tako da im roboti ne oduzimaju poslove", objašnjava Kaminski. Štaviše, jedna od najvećih prednosti koje AGV-ovi mogu donijeti kompaniji je zamjena zaposlenika na nižim pozicijama. "Ti radnici se često prebacuju na druge pozicije u objektu radi dodatne uštede i boljeg iskorištavanja radne snage. Troškovi za radnu snagu uključuju plate, beneficije, odmore i troškove privlačenja, obuke i zadržavanje radnika na prostijim poslovima, koje sada obavljaju AGV-ovi", kaže Kaminski.
 
Nova tehnologija povećava efikasnost
Pametne tehnologije imale su veliki utjecaj na automatizaciju. Korištenjem interneta stvari, vještačke inteligencije i mašinskog učenja robotika i automatizacija su napravili strahovito veliki korak naprijed. Kada su u pitanju AGV-ovi, te tehnologije rezultiraju bržim i pametnijim vozilima. Neki smještaju ove inteligentnije robote u posebnu kategoriju samohodnih vozila (SDV), dok drugi smatraju da je naprosto riječ o idućoj generaciji AGV-ova. "Savremeni AGV-ovi se razvijaju na osnovu istih tehnologija i senzora kao i autonomna vozila. Oni koriste mašinsko učenje i AI kako bi radnicima pomogli da brže rade. Što AGV-ovi više rade, to su pametniji. U zavisnosti od dnevnog obima i vrste narudžbi, AGV-ovi iduće generacije mogu podržavati serijsko, pojedinačno, zonsko i grupno preuzimanje robe – i to istovremeno", kaže Glynn. AGV-ovi iduće generacije također imaju sposobnost vođenja radnika kroz proces planiranja rada već prilikom implementacije, nasuprot ranijem ručnom određivanju zadataka. Ovo se obavlja pomoću naprednih algoritama koji zajedno rade na minimiziranju hodanja i maksimiziranju korištenja opreme. "Određeni AGV-ovi vode radnika, unaprijed prikazujući bitne informacije – sliku robe, njen opis, količinu, lokaciju itd. Ugrađena svjetla označavaju s koje strane treba preuzeti robu i u koji je kontejner treba smjestiti. Napredni skeneri snimaju sve potrebne informacije o proizvodu odjednom, uključujući LOT i serijske brojeve – što operateru omogućava da preuzme robu bez ručne provjere. Kako jedan radnik završava posao s jednim robotom, drugi je već u redu i spreman je da se priključi, čime se održava visok nivo produktivnosti te se radnike usmjerava na zadatak", dodaje Glynn. 
 
Kako su AGV-ovi povećali efikasnost 
Yonghai Wu, direktor Mobile Robot divizije u Hikrobot Technologyju, objašnjava kako je njegova kompanija koristila svoje AGV-ove za poboljšavanje efikasnosti proizvodnih pogona u Kini. „Industrijsko postrojenje Hikvisiona u Kini prostire se na oko 370 hektara površine, pri čemu je površina objekata 260 hiljada kvadratnih metara. Postrojenje uključuje četiri skladišta za sirove materijale, skladište za nedovršene proizvode, dva skladišta za gotove proizvode i šest fabrika. Velika udaljenost između fabrika, različiti materijali i operacije na više spratova otežali su upravljanje postrojenjem, a dodatno ga otežavaju i komplikovani procesi te brz protok materijala kroz skladišta“, pojašnjava Wu. Kako bi se povećala efikasnost skladišta u okviru inteligentnih rješenja za logistiku, u skladištima i fabrikama implementirano je skoro 800 AGV-ova, koji pokrivaju 120 hiljada kvadratnih metara površine u skladištima i u stvarnom vremenu upravljaju s više od 80 hiljada proizvoda te kontrolišu preko 300 hiljada proizvoda. „Ovo rješenje pomoglo je Hikvisionu da ostvari ideju autonomnih skladišta te uvede inteligentno upravljanje njima. Korištenjem koncepta prebacivanja dobara do ljudi ovo inteligentno rješenje za skladištenje riješilo je probleme koji su nastali zbog velikih skladišnih područja i teškog rada. Operater sada samo treba boraviti na jednom mjestu kako bi preuzeo robu i odradio prateće zadatke“, kaže on. Osim toga, ovo rješenje smanjilo je zahtjeve za radnike u skladištu jer sada i oni bez iskustva mogu biti pogodni za posao. Suočavajući se s izazovima kompleksne strukture robe i njenog velikog protoka kroz skladišta, rješenje povećava efikasnost poslovanja skladišta tako što na precizan način i u stvarnom vremenu šalje AGV-ove s optimalno isplaniranim rutama i unaprijed snimljenim skladišnim informacijama.
 
Automatizirana budućnost
Kaminski ističe da sposobnost AGV vozila da komuniciraju jedni s drugima i znaju gdje se nalaze ostali AGV-ovi, gužve i blokirana područja stvara efikasno automatizacijsko rješenje. Novije tehnologije, uključujući navigaciju pomoću kamere, u kombinaciji s navigacijskim softverom koji AGV-ovima omogućava da dinamično prilagođavaju ili mijenjaju rutu, omogućavaju novi nivo funkcionalnosti i sofisticiranosti mašina. "U umreženom dobavljačkom lancu IoT omogućava prediktivniju analizu i održavanje AGV-ova te se sve operacije nadgledaju. Riječ je o sistemskom nadgledanju, pri čemu se svaki AGV može pregledati na centrali te se mogu prikazati zastoji u nekoj operaciji, a rad AGV-ova se može prilagoditi kako bi se brže obradile popularne narudžbe usljed efikasnije komunikacije sistema", kaže Kaminski. Očigledno je da potreba za automatizacijom raste. "Stalno pojavljivanje novih proizvođača koji se bave AGV-ovima pokazuje da zaista postoji potražnja na tržištu", kaže Wu. Pored toga, očekuje se da će operatreri narednih godina sve više prihvatati automatizaciju i robotska rješenja. Bez obzira na to hoće li razlog za to biti prednost nad tržišnom konkurencijom koju AGV-ovi nude ili naprosto potreba za efikasnijim, pametnijim i sigurnijim radom, možemo očekivati da će skladišta i distributivne centre obuhvatiti sve automatiziranija budućnost. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.