Menu
A+ A A-

Alati koji unapređuju rukovanje materijalima u skladištima

Brojne su prednosti korištenja automatizacije i robota pri rukovanju materijalima u skladištima i distributivnim centrima. Zahvaljujući nižoj cijeni komponenti, naprednijoj tehnologiji i rastu e-trgovine, menadžeri skladišta okreću se automatizaciji radi povećanja produktivnosti 
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Kada govorimo o automatizaciji i robotima, takva rješenja najčešće asociramo s proizvodnjom. Međutim, brzi razvoj u oblasti e-trgovine stvorio je veću potrebu za rješenjima za automatizirano rukovanje materijalima u skladištima i distributivnim centrima. Tržište automatiziranog rukovanja opremom u 2016. godini imalo je vrijednost od 28,3 milijarde dolara, a prema izvještaju MarketsandMarketsa, očekuje se da će do 2023. imati objedinjenu godišnju stopu rasta od 7,8 posto. Drugi bitni faktori rasta su povećan fokus na sigurnost radnika te smanjenje troškova rada koristeći tehnološke inovacije u robotici.
 
Prekretnica u razmišljanju
Prekretnica u oblasti robotskog rukovanja materijalima, prema Vinceu Martinelliju, šefu upravljanja proizvodima u RightHand Roboticsu, bila je Amazonova kupovina Kiva Systemsa 2012. godine. "Na robote se prije toga u dobavljačkim krugovima gledalo kao na običnu novotariju. Inžinjeri sada projektuju najnovije centre za distribuciju i procesiranje narudžbi." Štaviše, prema MHI-jevom godišnjem industrijskom izvještaju za 2018. godinu, koji su proveli MHI i Deloitte, 68 posto menadžera u dobavljačkim lancima vjeruje da roboti i automatizacija imaju najveći potencijal da naprave pometnju na tržištu ili da firmama donesu tržišnu prednost. Nažalost, manjak ekonomske opravdanosti, kapitala i tehnološkog znanja i dalje su prepreke za prihvatanje ove tehnologije. To bi se trebalo promijeniti narednih godina kako prednosti primjene ovih sistema budu postajale očiglednije.
 
Šta menadžeri žele
Kada je riječ o automatiziranom rukovanju materijalima, menadžeri skladišta i distributivnih centara žele sistem koji će im pomoći ne samo u prevazilaženju izazova u poslovanju nego i donijeti poslovne prednosti koje nemaju u svojim trenutnim procesima. "Postoje različite funkcije koje menadžeri distributivnih centara žele vidjeti u rješenjima za rukovanje materijalima. Najčešće je to lakoća implementacije. Primjena automatizacije je složen proces i menadžeri žele minimizirati rizik. Nijedna implementacija neće proći bez svojih problema, no uz dobar plan takve se situacije mogu predvidjeti i prevazići", kaže Andrea Epstein, glasnogovornica Tompkins Internationala.
 
Olakšavanje implementacije djelomično znači minimiziranje pauza u radu dok se ona provodi. Menadžeri žele rješenje koje će rezultirati potpunim odsustvom takvih pauza. "Automatizacija se najčešće dodaje već postojećim operacijama i tu nema prostora za zaustavljanje poslovanja. Osmišljavanjem postepene implementacije utjecaj na poslovanje može se smanjiti na minimum ili čak potpuno ukloniti", dodaje Epstein. Osim toga, postoji potreba za pojednostavljivanjem upravljanja sistemima. "Posljednja stvar koju menadžer, nakon što završi s kompleksnom implementacijom, želi jeste to da na kraju dobije sistem kojim niko ne zna upravljati, koji ne obavlja ono što je obećano ili je nepouzdan. Glavna motivacija za uvođenje automatizacije je povećanje produktivnosti. To je teško postići ako sistemu stalno treba podrška kako bi bio funkcionalan", dodaje ona.
 
Pouzdanost i preciznost
Pouzdanost je također od ključne važnosti. Martinelli spominje dvije glavne osobine sistema povezane sa stabilnošću koje su od velikog značaja za menadžere. "Prvo, robotski sistem mora biti pouzdan u ispravnom preuzimanju proizvoda i njihovom smještanju u odgovarajuće pakovanje, bilo da je riječ o kartonskim kutijama ili plastičnim zdjelama. Biti u mogućnosti potvrditi da je proizvod ispravno odabran tokom procesa preuzimanja značajno je zato što to minimizira izmjene u postojećem radnom procesu i softverskim sistemima kao što su sistemi za kontrolu i upravljanje skladištem. Drugo, sistem mora biti pouzdan i sposoban funkcionisati 24 sata dnevno, mora se moći održavati uz minimalne pauze te imati robusnu analizu podataka, izvještaje i jednostavno upravljanje", kaže on. Visok nivo pouzdanosti određenih robotskih sistema za preuzimanje robe pri većem protoku robe kroz skladišta također može pomoći u opravdavanju investicije za operatere. Kupci koji kupuju robu na internetu, bilo da je riječ o direktnoj isporuci ili preuzimanju robe u prodavnici, očekuju najširi mogući izbor proizvoda. „Automatizirano robotsko preuzimanje robe u skladištima mora se moći nositi s takvom širokom lepezom proizvoda, bez informacija o tome koji je proizvod na redu, u mnogim slučajevima čak i ako je proizvod tek nedavno unesen u skladište te se prvi put preuzima za isporuku. Biti u mogućnosti obavljati skladišne procese na visokom nivou ključno je za održavanje toka rada u objektu čak i pri velikom broju narudžbi", dodaje Martinelli.
 
Prednosti manjih troškova i boljih performansi
Kako se tehnologije poboljšavaju, a njihova primjena postaje sve šira i fleksibilnija, roboti se sve brže primjenjuju u većem broju skladišnih operacija širom svijeta. Fleksibilnost i modularnost automatizacije, u kombinaciji s manjom cijenom komponenti, učinila je takvo rješenje pristupačnijim za skladišta i distributivna postrojenja. "Kompanije su shvatile da, uz manje investicije i njihov brži povrat te modularnost automatizacije, roboti predstavljaju novu priliku za postepeno ulaganje. Osim toga, firme sada mogu kupiti ono što im treba kako se njihovi kapaciteti budu razvijali, što predstavlja odmak od velikih početnih ulaganja", kaže Epstein. “Kada su u pitanju niži troškovi, automatizacija se pokazala kao ulaganje koje iz poslovanja izbacuje konvencionalne ručne metode, ali koje također može omogućiti veću fleksibilnost i biti od značaja za poslovanje", naglašava Martinelli. On ističe da s nižom cijenom robotskih ruku, naprednih sistema za mašinski vid s brzim procesorima i pohranom podataka u cloudu, "sistemi za robotsko preuzimanje robe sada omogućavaju dobar povrat investicije, obično za manje od dvije godine ili se mogu ponuditi u vidu 'robot kao servis' paketa". 
 
Fleksibilnost koju nudi automatizacija još jedan je razlog za usvajanje ove tehnologije. Martinelli objašnjava da robot kao servis može operaterima omogućiti da "fleksibilno usvajaju tehnologije iduće generacije kako se one razvijaju". Epstein također spominje da je fleksibilnost rješenja jedna od ključnih prednosti, ističući da je "modularnost robotskog sistema ključni prodajni argument za sve proizvođače automatizacijske opreme. To je naročito slučaj u maloprodaji i e-trgovini, gdje potražnja uveliko zavisi od doba godine, što zahtijeva rješenja koja su dovoljno fleksibilna da se mogu lako aktivirati i deaktivirati. Vrlo je teško sa sigurnošću predvidjeti šta će se dešavati u budućnosti, tako da se automatizirani sistemi moraju moći prilagoditi kako se zahtjevi budu mijenjali."
 
Brzo ispunjavanje narudžbi
Automatizacija također pomaže menadžerima skladišta da poboljšaju svoj rad. "Uz rast e-trgovine i svekanalnog procesiranja narudžbi, stavlja se veći naglasak na brzo ispunjavanje sve manjih narudžbi, sve do isporuka pojedinačnih proizvoda. Automatizacija može pomoći u smanjenju vremena isporuke, poboljšati vidljivost narudžbi, što je bitno za komunikaciju s krajnjim kupcem (npr. obavijest "Vaša narudžba je otpremljena"), a s pojavom robotskog preuzimanja robe u skladištima, sada se može proširiti i na nivo pojedinačnih proizvoda", kaže Martinelli. Automatizacija u distributivnom centru može pomoći i u smanjenju zavisnosti od ljudske radne snage. "Objekat poboljšavanjem produktivnosti može povećati protok robe bez dodatnih radnika. Ovo je postalo trend u postrojenjima koja su smještena u područjima gdje je broj radnika ograničen ili se smanjuje", kaže Epstein. Dodatne prednosti automatizacije također uključuju i tačnije registrovanje inventara i narudžbi, poboljšane sigurnosne uslove u postrojenju, smanjenje broja oštećenja, niže ukupne troškove rada i brojne druge prednosti. Epstein ovdje ističe i efikasnije korištenje prostora: "Uvođenje sistema za rukovanje materijalima u postrojenju obično omogućava smanjenje obima operacija u usporedbi s ručnim procesima. To također omogućava i grupisanje operacija unutar sistema pomoću korištenja platformi i modula za kupljenje robe." 
 
Naprednija tehnologija
Tehnološka slika u oblasti robotike posljednjih pet do deset godina uveliko se poboljšala. To je dovelo do šire dostupnosti kvalitetnih i jeftinih senzora (npr. dubinskih kamera, grafičkih procesora itd.) koji se mogu koristiti u rješenjima za automatizaciju. Izuzetan rast komercijalizacije robotskih ruku u njihovim industrijskim i odnedavno kolaborativnim verzijama, uključujući i one koje su odgovarajuće veličine i cijene za hvatanje pojedinačnih proizvoda, također je potaknuo rast u ovoj oblasti. "Bitno je ne potcjenjivati vrijednost novih softverskih alata, uključujući one za mašinsko učenje i sisteme za upravljanje cloud podacima. Te tehnologije smanjuju troškove i vrijeme razvoja te omogućavaju uvide u stvarnom vremenu kako bi se potaknuo stalni razvoj tih sistema", dodaje Martinelli. Iako je teško predvidjeti šta će se desiti za pet do deset godina, ovi trendovi ne pokazuju znakove jenjavanja. "Ova brzo razvijajuća tehnologija ne samo da omogućava preuzimanje pojedinačnih proizvoda nego je već sada pogodna za upotrebu u centrima za distribuciju i procesiranje narudžbi." Yonghai Wu, direktor Mobile Robot divizije u Hikrobot Technologyju, podružnici Hikvisiona, spominje da je s pojavom koncepta Industrija 4.0 došlo i do povećanja individualizirane potražnje, što od interne logistike zahtijeva da bude inteligentnija i fleksibilnija. "U kombinaciji sa sve boljim robotima i IoT-om raste značaj inteligentne logistike koja koristi pametne uređaje poput robota. U okviru Made in China 2025 plana, strateškog plana kineske vlade za unapređenje kineske industrije, brojne lokalne firme se prebacuju na pametnu proizvodnju. Podaci i industrijska automatizacija postaju sve značajniji. Mnoge kompanije koriste mehaničke ruke i pomoćne uređaje povezane s pokretnim trakama", dodaje Wu. S obzirom na takvu situaciju, on vjeruje da će pametna proizvodnja prerasti u veliku industriju, a pametna interna logistika narednih godina će biti vrlo bitan segment svega toga. 
 
Internet stvari i AI
IoT, AI i mašinsko učenje više nisu novi i nedostupni koncepti. Ipak, prema MHI-jevom izvještaju, trenutna stopa usvajanja IoT-a u dobavljačkim lancima je samo 22%. Očekuje se da će za dvije godine ona porasti na 50 posto, a do 2023. i na 79 posto. Ovo pokazuje da spomenuti koncepti mijenjaju način na koji se rukuje materijalima u skladištima. Ne samo da su ove tehnologije omogućile robotsko preuzimanje pojedinačnih proizvoda u skladištima nego su omogućile i inovacije u ostalim segmentima dobavljačkih lanaca. Iako je ova tranzicija još u ranoj fazi, "kada se kombinovano primijene unutar holističkog rješenja koje se fokusira na rješavanje specifičnih problema kupaca, ove ključne tehnologije donose prednosti za poslovanje i pomažu u smanjenju ukupnog vremena procesiranja narudžbi, što rezultira bržom i pouzdanijom isporukom proizvoda", kaže Martinelli. On kao primjer navodi kako robotsko preuzimanje robe za procesiranje narudžbi već mijenja način na koji radnici u skladištu preuzimaju robu iz automatiziranih sistema za skladištenje, ubacuju robu u uređaje za sortiranje, pakuju i pripremaju proizvode te provjeravaju narudžbe. "Ove ključne tehnologije također pojednostavljuju integraciju novih robotskih sistema s postojećom automatizacijom, što znači da prodavnice mogu pobrati njihove prednosti bez otvaranja novog postrojenja ili gašenja postojećih sistema", ističe on. 
 
Tompkins International je predstavio IoT rješenje "Umreženo skladište". "Riječ je o mjestu gdje ljudi i tehnologija koegzistiraju na način koji radnicima omogućava rad u efikasnijem, isplativijem i pouzdanijem okruženju, koje je ugodno, zaštićeno i sigurno. Rast mašinske automatizacije te obima i složenosti digitalne trgovine donio je potrebu za projektovanjem takvog umreženog postrojenja", kaže Epstein. Umreženo skladište zasnovano je na SensorThinku, digitalnoj platformi razvijenoj za ispunjavanje zahtjeva rada skladišta. "Svaka digitalna informacija koja se generiše u skladištu može se prikupiti, procesirati, arhivirati i analizirati, što vam omogućava da automatizirate rukovanje materijalima, sigurnošću, klimatizacijom i grijanjem, rasvjetom, viljuškarima i sistemima za održavanje na način koji prije nije bio moguć. SensorThinkovo mašinsko učenje u cloudu i analitika omogućavaju vam da pregledate i analizirate te informacije unutar objekta ili širom distrucijske mreže", objašnjava Epstein. Kako bi se dodatno iskoristile prednosti upotrebe IoT-a u skladištima, Tompkins International je razvio sistem za skladišne operacije (WES), koji je integrisan sa SensorThink platformom. WES može pristupiti podacima s uređaja, senzora i drugih softverskih rješenja bez obzira na to imaju li ovi IoT podršku, a to mu omogućava da upravlja zadacima u skladištu i automatizacijom rukovanja materijalima, pri čemu nudi jednostavan pregled procesa, podataka i performansi.
 
Potpuno automatizirana budućnost?
Masovno prihvatanje automatizacije i robota u skladištima i distributivnim centrima još je daleko, ali je očigledno da operateri uviđaju da postoji potreba za tim sistemima. Uz bolju edukaciju o prednostima rješenja za automatizirano rukovanje materijalima i potrebu da se očuva konkurentnost na tržištu u vrijeme ubrzanog rasta e-trgovine, zasigurno ćemo svjedočiti rastu broja skladišta svih obima poslovanja koji u svoje poslovanje uključuju robote i automatizaciju. 
 
Rješavanje cyber sigurnosnih komplikacija 
Svaki put kada se sistemi digitaliziraju i postaju umreženiji, raste i rizik od hakerskih napada. To je u skladištima postalo prepreka usvajanju novih tehnologija. Međutim, bolja edukacija i poboljšan softver mogu pomoći da se to ispravi. MHI-jevo istraživanje otkrilo je da su najveće prepreke za implementiranje uvijek aktivnih i umreženih dobavljačkih lanaca veća sofisticiranost hakera, manjak svijesti o IT sigurnosti kod dobavljača i loše cyber sigurnosne prakse. Prema Vinceu Martinelliju, šefu za upravljanje proizvodima u RightHand Roboticsu, posljedica toga je da nove tehnologije zahtijevaju pažljivo promišljanje o sigurnosti podataka i njihovom korištenju kako bi dobavljačka industrija mogla pobrati najveće prednosti od njihove implementacije. Kako bi to riješio, RightHand Robotics je razvio RightPick.AI softver. On u procesu poboljšavanja rada pomoću mašinskog učenja uključuje najbolje prakse kibernetičke sigurnosti  – i to bez potrebe za pristupom osjetljivim podacima kupaca. "Prikupljamo samo one podatke i metapodatke koji su neophodni za poboljšavanje inteligencije sistema. Prema tome, kupcima možemo donijeti generalne prednosti mašinskog učenja bez narušavanja sigurnosti ili privatnosti podataka", kaže Martinelli.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.