Menu
A+ A A-

Automatizacija objekata ide ka većoj integraciji i upotrebi podataka

Dešavanja u IoT-u potiču rast tržišta, tako da menadžeri različitih vrsta objekata i imovine imaju širok izbor novih tehnologija i mogućnost integracije uređaja i senzora u cilju inteligentne automatizacije i boljeg upravljanja objektima
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Automatizacija objekata prisutna je decenijama. Upravljanje potrošnjom energije ima ključnu ulogu u poticanju usvajanja sistema za automatizaciju objekata (BAS), a radi smanjenja troškova rada i pridržavanja vladinih propisa. Ako uzmemo u obzir korporativne akvizicije i partnerstva među kompanijama proteklih godina, poput partnerstva Johnson Controlsa i Tyco Internationala te Delta Electronicove nedavne ponude kupovine udjela u VIVOTEK-u, može se zaključiti da su sigurnost i zaštita naredni ključni pokretači industrije automatizacije objekata. Međutim, ovdje nije riječ samo o tehničkoj sigurnosti već je i informacijska sigurnost postala rastući problem. Od predstavljanja interneta stvari trend je da BAS-ovi budu inteligentniji i prilagodljiviji, ispunjavajući potrebe i vlasnika objekata i njihovih korisnika. 
 
Pokretači tržišta
Upravljanje energijom, vladine inicijative i upotreba IoT-a glavni su pokretači rasta ovog tržišta. U izvještaju ABI Researcha predviđa se da će globalni prihodi u oblasti usluga za pametne objekte porasti sa 625 miliona dolara, koliko su iznosili 2015. godine, na više od osam milijardi dolara u 2021. U izvještaju se također spominje da veliki objekti, primarno u Sjevernoj Americi i zapadnoj Evropi, implementiraju platforme za upravljanje pametnim objektima zasnovane na cloudu ili u njih integrišu postojeće sisteme za upravljanje objektima.
 
Prema nedavnom Technaviovom izvještaju, komercijalni objekti su tokom 2016. godine bili najveći usvajači automatizacije i sistema za kontrolu te se očekuje da će to vodstvo zadržati do 2021. Naročito se očekuje da će Azijsko-pacifička regija – gdje postoji značajan broj novih građevinskih projekata i gdje se u zemljama poput Japana, Južne Koreje, Singapura, Indije i Kine radi na projektima pametnih gradova – biti ključna u generisanju prihoda u okviru ovog tržišnog segmenta. 
Direktorica konsaltinga u Frost & Sullivanu Konkana Khaund kaže: "Tokom protekle dvije do tri godine vidjeli smo izuzetan rast potražnje za BAS sistemima u novim objektima u Aziji. Krajnji korisnici u Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku pomalo sporo usvajaju najnovija inovativna rješenja; međutim, ovi regioni predstavljaju dobre prilike za budući rast." Ona dodaje da se najnaprednije tehnologije prvo implementiraju u Evropi i Sjevernoj Americi te da prođe dosta vremena prije nego što stignu na azijsko tržište. Mada, pojava najsavremenijih objekata u tom području nudi proizvođačima priliku da probno implementiraju napredna rješenja.
 
Uštede energije kao faktor
Menadžer poslovnog razvoja u Advantechu Willy Wu također smatra da postoji potražnja za rješenjima za uštedu električne energije u okviru postojećih objekata u Evropi i SAD-u. Osim toga, u istočnoj i jugoistočnoj Aziji prisutni su novi građevinski projekti u industrijskim parkovima i stambenim blokovima koji mogu potaknuti rast tržišta automatizacije objekata. On dodaje da vlada trend ugradnje BAS-ova u veće objekte koji zahtijevaju centralni kontrolni sistem. Kada je u pitanju automatizacija objekata, upravljanje potrošnjom energije i sigurnost i zaštita glavni su problemi kojima se vlasnici objekata moraju baviti. Wu, čiji se automatizacijski projekti prvenstveno koriste u komercijalnim i medicinskim objektima te fabrikama, kaže: "Osamdeset posto naših kupaca traži rješenja za poboljšanje sigurnosti i upravljanje potrošnjom energije."
 
Khaund ističe da se vladine inicijative uglavnom odnose na karbonsku neutralnost i poboljšavanje energetske efikasnosti. "Naprimjer, u SAD-u će svi objekti do 2030. godine morati imati nulti energetski status. U Kanadi postoje slične vladine odredbe. Ovi propisi potiču veće usvajanje automatizacije, kontrolnih uređaja i senzora u cilju uštede energije i smanjivanja troškova u radu. Ušteda energije može im pomoći da opravdaju njihovu upotrebu u poslovne svrhe", ističe ona. Operateri objekata moraju opravdati budžete za ulaganje u pametne tehnologije.  
 
Nastavlja se konsolidacija industrije
Kompanije kroz korporativne kupovine i partnerstva mogu ojačati svoje mogućnosti. Khaund kaže da je industrija automatizacije objekata tradicionalno bila vrlo homogena, u kojoj skoro da nije bilo različitih rješenja. Konsolidacijski napori velikih kompanija u cilju kreiranja robusnijeg portfolija proizvoda i rješenja rezultirala je nekolicinom bitnih akvizicija i strateških partnerstava, naročito kada je u pitanju dodavanje novih mogućnosti poput vizualizacije, analize podataka i rješenja koja se nude u vidu servisa. 
 
"IoT je stvorio nove poslovne prilike za tradicionalne učesnike, koji sada mogu kreirati inovativne usluge u čijem su centru njihov tradicionalni softver i hardver, a koje sada predstavljaju konkurentne usluge koje stvaraju novu vrijednost. Akvizicije i partnerstva i dalje će biti značajna obilježja ove industrije, omogućavajući kompanijama da kreiraju jedinstvena i raznolika rješenja", kaže Khaund. 
 
Sigurnost postaje kritični element u sektoru automatizacije objekata. Kako bi poboljšao svoju ponudu u ovoj oblasti, Delta Electronics je ponudio da kupi 55 posto udjela u Vivoteku, koji je specijaliziran za videonadzorna rješenja i pametnu analitiku slike zasnovanu na IoT-u. Robert Luor, direktor odjela za rješenja u oblasti automatizacije objekata u Delta Electronicsu, ističe da se IP kamere mogu posmatrati kao "oči" objekta te senzorski produžetak za ostale sisteme u objektu. "Moramo poboljšati operabilnost između tradicionalno nezavisnih operativnih sistema kao što je HVAC, rasvjeta, kontrola pristupa i sigurnost, tako da sistemi mogu pametnije raditi", kaže Luor. U Johnson Controlsu kažu da veći broj kupaca želi kombinovati sigurnost i uštedu energije te da kupci shvataju koje su prednosti dobre integracije. Rick Focke, viši menadžer za proizvode u oblasti tehnologija i rješenja za objekte u Johnson Controlsu, naglašava da partnerstvo s Tyco Internationalom omogućava duboku i korisnu integraciju između Tycovih sigurnosnih sistema i Johnson Controlsovih sistema za automatizaciju objekata. "Koristeći BACnet kao osnovu, tržište bi trebalo očekivati naprednu, unificiranu ponudu s obzirom na užu saradnju inžinjerskih odjela ove dvije kompanije", objašnjava Focke.
 
Ključ je u integraciji i otvorenosti
Ovom industrijom već godinama dominiraju vlasnički zaštićeni sistemi. Vjeruje se da otvorene platforme imaju potencijal da ubrzaju usvajanje tehnologija te omoguće bolje prikupljanje podataka i kontrolu uređaja. Wu kaže da je standardizacija ključna kako bi se za sistem-integratore i menadžere objekata omogućila lahka integracija i rad. "Nudimo otvorenu i prilagodljivu platformu – kao što je naš paket proizvoda u kombinaciji sa standardnom web-uslugom – u cilju prilagođavanja različitim scenarijima i omogućavanja kupcima da razviju prilagođeno rješenje. Ovo sistem-integratorima pruža priliku da skrate vrijeme učenja, menadžerima objekata da pojednostave rad te, naravno, pružaocima usluga da povećaju prodaju", kaže on. Međutim, jedan sistem nije pogodan za sve situacije. Wu kaže da standardizacija ipak podrazumijeva to da prilagodljiva rješenja odgovaraju industrijskoj potražnji kada su u pitanju raznoliki propisi u različitim vertikalama. 
 
Khaund smatra da će vlasnički zaštićeni sistemi i dalje imati udio na tržištu: "Proteklih godina došlo je do strahovito velikih tehnoloških promjena, tako da vlasnički zaštićeni sistemi sada mogu komunicirati s drugim sistemima u objektu. Međutim, učesnici u ovoj industriji zasigurno više naginju ka otvorenim sistemima." Stava je da je za sisteme bitno da komuniciraju zajedničkim jezikom. Prema njoj, BACnet je popularan standard za dijeljenje informacija između HVAC i drugih sistema kao što su rasvjeta, kontrola pristupa i vatrodojava. "BACnet/IP su najčešći. SNMP postaje popularniji, naročito u IT zajednici. Modbus je također popularan, budući da premošćava jaz između industrijske automatizacije i sistema drugih kompanija", kaže Khaund. 
 
Potpredsjednik Honeywell Building Solutionsa Greg Turner kaže da su "vlasnički zaštićeni sistemi za objekte i sistemi za upravljanje objektima ispali iz igre kao protokoli za mrežnu komunikaciju nakon pojave BACneta, LonWorksa i nedavnih rješenja poput OPC-a. LonWorks je trenutno popularniji u Evropi, dok je BACnet popularan u Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama. Izgleda da pacifičko područje predvodi u primjeni velikih, otvorenih i integrisanih sistema. Nadamo se da će se ista stvar desiti u sigurnosnom i protivpožarnom sektoru."
 
Konvergencija sistema bit će budućnost BAS-a – i to kroz integrisanje različitih sistema u jednu platformu koja podržava otvorenu arhitekturu i interoperabilnost. Kako bi se postigla pametna automatizacija objekata, trend je da se uključi drugačiji odvojeni BAS. Benjamin Freas, analitičar u Navigant Researchu, kaže da prednost integrisanih sistema poput smanjenja broja redundantnih senzora ili komunikacijskih mreža leži u kombinovanju različitih automatizacijskih sistema. Luor je u industriji uočio trend koji obuhvata konvergenciju operativne tehnologije (OT-a) i IT-a. "Proteklih godina su otvoreni protokoli ili visok nivo konvergencije s IT-om postali standard u industriji automatizacije objekata. Već možemo vidjeti sve više prilika za partnerstva i saradnju ovog sektora i IT kompanija i sretni smo zbog toga", kaže on. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.