Menu
A+ A A-

Retrospektiva tržišta u 2017.

Idealno je vrijeme da se sagledaju događaji koji su prošle godine obilježili sigurnosnu industriju. Bila je to godina rasta, u kojoj je ukupna vrijednost tržišta sigurnosnih proizvoda po fabričkim cijenama dostigla vrijednost od 29,2 milijarde dolara, što je, prema podacima kompanije Memoori, za 5% više u odnosu na 2016. godinu 
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Teroristički napadi koji su intenzivirani proteklih godina pojačali su svijest o ključnoj ulozi koju sigurnost igra u našim životima. Istovremeno, u sigurnosnoj industriji se više ne priča o samostalnim proizvodima, nego o pametnim rješenjima koja korisnicima nude kako sigurnost tako i konkretnu podršku poslovanju. Iako se regije u ovom sektoru razlikuju po svojim karakteristikama i potrebama, možemo reći da će prognoza za cijelu industriju biti pozitivna u 2018, ali i godinama nakon nje. Veliki rast su ostvarile Sjeverna Amerika, Azija i Evropa, iako su pod različitim tržišnim utjecajima. U Sjevernoj Americi, naprimjer, rast sigurnosne industrije je posljedica usklađivanja s propisima i tehnološkog napretka, u Aziji za iste rezultate je odgovorna inicijativa za planiranje pametnih i sigurnih gradova, a Evropa se priprema za početak primjene Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) u maju ove godine.
 
EVROPA
 
Na potražnju na području Evrope ponajviše su utjecali nedavni teroristički napadi, kao što su dva napada u Londonu u martu i junu prošle godine. Korisnici razmatraju različite tehnologije, kao što su one za detekciju skrivenog oružja, analizu ponašanja i radar za naprednu sigurnost. U međuvremenu, poslovne funkcije sigurnosne tehnologije dobijaju na značaju, jer se korisnici u sektoru maloprodaje i proizvodnje sve više okreću ovoj opremi za potrebe vođenja operacija i upravljanja.
 
Utjecaj Opće uredbe o zaštiti podataka
U 2018. godini tržišni igrači u svijetu sigurnosti morat će se pozabaviti i primjenom Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Neki od njih već su dali komentare na tu temu. „Kada je u pitanju privatnost, jedan od glavnih trendova u 2018. godini bit će primjena Opće uredbe o zaštiti podataka, koja stupa na snagu u maju ove godine. Ovo će utjecati na sve aktere, od proizvođača, preko instalatera do krajnjih korisnika. Usklađivanje s ovom uredbom zahtijevat će ulaganje velikih napora tokom ove godine", kaže Chris Bone, zamjenik direktora digitalnih i pristupnih rješenja u kompaniji ASSA ABLOY EMEA. „Uz konstantne i rastuće prijetnje po cyber sigurnost i političku nesigurnost na nekim ključnim tržištima, moramo se pozabaviti određenim faktorima. Jedan od njih je i Uredba o zaštiti podataka, čije će posljedice biti ogromne. Kada stupi na snagu, Uredba će imati veliki utjecaj na praksu pohrane ličnih podataka u cijeloj industriji“, kaže Johan Paulsson, tehnički direktor u kompaniji Axis Communications. 
 
Mnogi ponuđači rješenja su najavili nove proizvode kao odgovor na ovaj propis. Jedan od njih je kompanija Impinj, koja je ponudila svoj Monza R6-A tag čip. On je posebno dizajniran za evropsko maloprodajno tržište uoči donošenja Uredbe. „Koncept privatnosti ugrađene u dizajn proizvoda ima ključnu ulogu u ovoj regulativi. Ideja je da svako rješenje koje implementirate mora imati ugrađeni mehanizam za zaštitu privatnosti korisnika“, kaže Carl Brasek, direktor upravljanja proizvodima od silicija u kompaniji Impinj. „Tržišni igrači u maloprodaji moraju razmotriti načine iskorištavanja novih izvora podataka prilikom razvoja rješenja za internet stvari. Istovremeno, moraju uraditi dubinsku analizu kako bi pronašli balans između prikupljanja podataka koji su im korisni i želje korisnika da imaju privatnost. Mi smo to uradili pomoću naše Monza R6-A tehnologije. Ugradili smo opcije za zaštitu privatnosti u naš čip, tako da ih kompanije u maloprodaji mogu jednostavno koristiti kao dio svog programa usklađivanja s propisima i najboljim praksama“, zaključuje Brasek.
 
 
SJEVERNA AMERIKA
 
Vrijednost tržišta Sjeverne Amerike je u 2016. godini iznosila 25,9 milijardi dolara. MarketsandMarkets procjenjuje da će do 2021. porasti na 43,4 milijarde dolara, uz godišnju stopu rasta od 10,8 posto. Ovaj trend potvrđuju i tržišni igrači, koji su iznijeli pozitivne prognoze o sjevernoameričkom tržištu. Terorizam i druge fizičke prijetnje i dalje su glavni poticaji rasta. Jednaku pažnju je dobila i cyber sigurnost zbog učestalih napada tog tipa na krajnje korisnike i kompanije. Još jedan pokretač rasta je potreba za usklađivanjem sa zakonskom regulativom. Neki od primjera uključuju standarde koje su donijeli Sjevernoamerička korporacija za pouzdanost snabdijevanja električnom energijom (NERC) i Savezna regulatorna komisija za energiju (FERC), koja reguliše industriju komunalnih usluga. Tu spada i doneseni standard za sigurnost podataka u sektoru kartičnog plaćanja (PCI DSS), koji predviđa da sve kompanije koje preuzimaju, pohranjuju ili prenose informacije o kreditnim karticama moraju kreirati sigurno okruženje za njih. „Usklađivanje s propisima jedan je od najznačajnijih faktora rasta u ovim vertikalama. Klijenti se nastoje pridržavati državnih, lokalnih i saveznih propisa i zato u velikoj mjeri ulažu u sigurnosne tehnologije“, kaže Tony Varco, zamjenik direktora sigurnosti u Convergint Technologiesu. „U ugostiteljstvu se javila veća potražnja za sigurnosnim sistemima, kako za videonadzor tako i za zaštitu osoblja. Nekoliko država je donijelo nove zakone koji predviđaju da hoteli svom osoblju moraju omogućiti pristup tasteru za uzbunu kako bi im se osigurala zaštita tokom rada s gostima“, kaže Bill Lally, direktor kompanije Mode: Green.
 
Dominantne tehnologije
Neke od dominantnih tehnologija iz 2017. koje će ostati u fokusu i ove godine uključuju: korištenje oblaka (cloud) za upravljanje sigurnošću na neposrednoj i udaljenoj lokaciji, popularne pretplatničke usluge, operativne centre za virtuelnu sigurnost i H.265 tehnologiju kompresije za optimizaciju prijenosa UHD videa. U međuvremenu, kompanije koje koriste sigurnost u poslovne svrhe izvan njene osnovne namjene su sve brojnije, zahvaljujući podacima, analizama i međusobnoj funkcionalnosti sistema. „Sigurnosni uređaji mogu se integrisati u sistem za automatizaciju u hotelskom ili ugostiteljskom okruženju radi pojednostavljenja radnih procesa. Uključivanje sigurnosnih funkcija u jedinstveni interfejs pomoću kojeg se upravlja energijom, rasvjetom ili spravama za razonodu znači da osoblje može jednostavnije koristiti sve sisteme ili koordinirati njihovu interakciju“, kaže Lally.  „Nedavno smo jednom avioprijevozniku ponudili rješenje s nekoliko stotina kamera. Bio sam ugodno iznenađen kada sam saznao da su te kamere korištene u svrhe koje se ne tiču samo sigurnosti. One su, u kombinaciji s analitikom, korištene za obuku, osiguravanje piste i korisničke usluge. Ovi vidovi upotrebe izlaze iz tradicionalne sfere sigurnosti“, kaže Varco. „Na taj način korisnicima pomažemo da dođu do boljih poslovnih rezultata. Šta ćete uraditi s podacima koje dobijete pomoću ovih sistema? Koje probleme ćete riješiti? Fokusiranje na ove poslovne rezultate pomaže klijentima da lakše ostvare povrat uloženog.“ 
 
Prodaja rješenja
Međutim, uprkos optimizmu kod sjevernoameričkih tržišnih igrača, i dalje postoje određeni izazovi, od kojih je najveći komodifikacija proizvoda. Kako cijene kamera padaju, prodaja rješenja umjesto proizvoda preostaje kao jedino rješenje. „Ako analizirate trendove kretanja cijena kamera, vidjet ćete da moramo naći odgovor na komodifikaciju. Pristup kompanije Convergint je da se stavi akcent na kvalitetna napredna rješenja i profesionalne usluge. Ne govorimo o prodaji kamera kupcima, već o prodaji rješenja za usklađivanje s propisima, ublažavanje rizika i dr. Važno je da se odmaknemo od prodaje robe široke potrošnje i pređemo na ponudu rješenja za potrebe cijelih kompanija“, kaže Varco. Što se tiče ove godine, očekuje se da će se rast nastaviti i na području Sjeverne Amerike, jer će tržišni utjecaji iz 2017. godine ostati nepromijenjeni. 
 
AZIJA
 
I u Azijsko-pacifičkoj regiji 2017. je bila godina rasta. Rezultat je to više faktora, koji uključuju državne i privatne investicije koje su posljedica zabrinutosti zbog fizičkih i cyber napada. Trendovi orijentacije na analitiku vidljivi su u brojnim inicijativama koje se tiču pametnih gradova i maloprodaje u ovoj regiji. Korisnici sve više ulažu u proizvode i rješenja za poboljšanje sigurnosti i operativne efikasnosti. Kina je ostala najveće tržište ne samo u Aziji već i u svijetu, i na nju otpada 29 posto ukupne ostvarene prodaje sigurnosne opreme u 2016. godini. Očekuje se da će do 2021. taj udio porasti na 38 posto, navodi kompanija IHS Markit. I u ostalim zemljama Azijsko-pacifičke regije rast je zadržan na značajnom nivou. Poticaj mu daju državni projekti, kao i privatne investicije u različitim vertikalama. Jedan od primjera je Japan, koji će 2020. biti domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. „Na području Japana pozitivni trendovi će se nastaviti do 2020. godine. Sigurnosni zahtjevi za Olimpijske i Paraolimpijske igre su prilično visoki, posebno na videonadzornom tržištu“, kaže Yasuo Nagase, direktor kompanije ASIS International Japan Chapter.
 
Od sigurnih do pametnih gradova
Inicijative za uspostavu sigurnih gradova širom regije sve češće se oslanjaju na analitiku i pametne komandne centre. Cilj je zaštita građana od fizičkih i cyber napada. Pametni komandni centri su podržani naprednim analitičkim rješenjima kako bi operateri imali trajni uvid u situaciju na terenu. „Prije nekoliko godina u Šangaju se desio stampedo nakon iznenadnog okupljanja velikog broja ljudi i izbijanja panike među njima. Danas videonadzor ne podrazumijeva samo instalaciju kamera. Potrebna vam je i analitika za praćenje velikih skupova kao i kompjuterska simulacija pravca kretanja gomile u slučaju incidenata na ulici“, kaže Walter Lee, direktor poslovanja s državnim tijelima u kompaniji NEC Global Safety Division. Projekti sigurnih gradova se sve češće šire na projekte pametnih gradova. To se radi s ciljem olakšavanja i podrške svakodnevnim aktivnostima stanovnika koji koriste vozila, parkiraju se, čekaju gradski prijevoz ili plaćaju račune.„U prošlosti ste se bavili samo kanalizacijskom i elektroenergetskom mrežom. Kada danas podižete novi grad, postavljate kablove i optička vlakna kao temelje pametnog grada“, kaže Lee. 
 
Rješavanje problema s cijenama
Na nekim tržištima korisnici su posebno osjetljivi na cijenu prilikom donošenja odluka o kupovini. To često dovodi do cjenovne konkurencije i pada cijena, što utječe na profitnu maržu i održivost kompanija s obzirom na rast troškova poslovanja. Jedan od načina da suprotstavi ovoj pojavi jeste diversifikacija proizvoda, pri čemu bi sigurnosne kompanije prodavale jeftinije proizvode za donji segment tržišta, a promovisale skuplje proizvode za potrebe projekata.
 
Drugi pristup je prodaja kvalitetnijih rješenja, koja korisnicima omogućavaju smanjenje ukupnih troškova vlasništva (TCO) i ukupnih troškova sigurnosti (TCS). „Ako instalirate jednostavna sigurnosna rješenja, možda će vam za osiguranje događaja poput Olimpijade trebati dodatnih 30.000 pripadnika osiguranja u gradu. Međutim, ako instalirate inteligentni videonadzorni sistem, za istu svrhu vam može zatrebati 10.000 ljudi umjesto 30.000. Kako rješenja postaju pametnija zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, manja je potreba za radnom snagom“, kaže Lee. U konačnici, sigurnosni igrači na tržište izbacuju i aplikacije koje nemaju isključivo sigurnosnu primjenu. To se odnosi na različite vertikale u kojima one mogu ponuditi veću zaradu i pomoći korisnicima da odgovore na svoje operativne potrebe. Ovo je posebno primjetno u maloprodaji, gdje prodavnice koriste videonadzor ne samo za sigurnost nego i za praćenje dužine redova, utvrđivanje spola kupaca i identifikaciju najposjećenijih zona u objektima radi reklamiranja i postavljanja robe. 
 
Kada je u pitanju 2018, svi se slažu da će ovo biti još jedna godina rasta. Nedavno istraživanje kompanije Future Market Insights (FMI) pokazalo je da se za Azijsko-pacifičku regiju (bez Japana) očekuje da će ostati najbrže rastuće tržište sigurnosne opreme. Do kraja 2022. godine ovo će biti druga najuspješnija regija u pogledu rasta tržišta, navodi se u istraživanju. Očekuje se da će biometrija i druge tehnologije za prepoznavanje zadržati dominaciju na području Azije. „Kako biste dodali vrijednost videonadzornim kamerama, inteligentne funkcije poput prepoznavanja lica i drugih objekata postaju ključni faktori uspjeha u vrijeme komodifikacije proizvoda“, kaže Nagase. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.