Menu
A+ A A-

Kako doći do rješenja koje će zadovoljiti vaše zahtjeve

Kako ističu stručnjaci, sistem pohrane podataka trebao bi nuditi jednostavnost instalacije i korištenja, mora biti siguran i pouzdan i uz to još i cjenovno prihvatljiv. Brojni su faktori koji čine da kupovina pravog rješenja za pohranu videopodataka ne bude toliko jednostavna koliko se na prvi pogled čini
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Kako količina videopodataka raste s produžavanjem obaveznog perioda čuvanja videozapisa, njihova zaštita zahtijeva razmatranje različitih faktora. Tu spadaju i jednostavnost korištenja i integracija s drugim sistemima. Tim problemom pozabavila se i kompanija Axis Communications na svom blogu u vidu teme "Devet pitanja koja morate razmotriti prije kupovine rješenja za pohranu". „Često morate razmotriti više faktora prije nego što budete sigurni da želite uvezati svoje poslovanje s određenim videonadzornim hardverom. Tako možete doći do rješenja za snimanje koje će zadovoljiti (ili čak premašiti) vaše zahtjeve u pogledu sigurnosti“, navodi se na blogu. Za odabir adekvatnog rješenja kompanija Axis je navela više preporuka:
 
Jednostavnost instalacije i korištenja
Sistem pohrane mora ponuditi jednostavnost instalacije i korištenja. „Srećom, neki mrežni videosnimači se prodaju kao gotova plug-and-play rješenja. Oni dolaze u paketu s instaliranim softverom za upravljanje videom (VMS), licencama i svim funkcijama koje su vam potrebne“, kažu u Axisu. „U slučaju da je instalacija mrežnih videosnimača jednostavna, ali se pokažu zahtjevnim za korištenje, korisnici mogu imati problema s upravljanjem sistemom ili brzim reakcijama na nepredviđene situacije. Sistemi upravljanja videom s intuitivnim interfejsima omogućavaju korisnicima da jednostavno nadziru poslovna okruženja, uz funkcije poput lahko uočljivih ikona, menija koji se lahko koriste i opcija za pomjeranje i zumiranje kamere uz samo nekoliko klikova“, ističe se.
 
Integracija
Otvorene platforme su važne jer se mrežni videosnimači bazirani na otvorenim platformama lakše integrišu s različitim brendovima IP kamera. Kada sistemi omogućavaju integraciju s rješenima drugih proizvođača, korisnici imaju mogućnost korištenja i upravljanja različitim uređajima na mreži s jedne centralne lokacije. To znači da možete otvoriti vrata jednim klikom unutar VMS interfejsa ili poslati direktnu ili snimljenu obavijest preko mrežnog zvučnika.
 
Pristupačnost i skalabilnost
U savremenom poslovanju većina profesionalaca nema vremena za svakodnevna putovanja na svaku lokaciju radi pregleda upozorenja ili analize snimaka. Ovaj problem se može riješiti pomoću modernog mrežnog videosnimača koji korisnicima omogućava da daljinski, odnosno preko mreže pregledaju snimljeni ili materijal uživo. Skalabilnost rješenja za pohranu također igra ključnu ulogu. „S vremenom će se vaše poslovne potrebe promijeniti, a također i zahtjevi u pogledu videonadzora. Planiranje za budućnost ključni je aspekt svakog poslovanja. Zapitajte se koliko vam je uređaja potrebno sada, a koliko će vam trebati u budućnosti. Koliko dugo treba čuvati videozapise? Šta ako je potrebno osigurati skalabilnost u kraćem roku u odnosu na prvobitno predviđeni itd.“, navode u Axisu.
 
Faktor oblika
Što neko rješenje za pohranu zauzima više prostora, njegova cijena raste. Zbog toga je važno odabrati pravi faktor oblika za mrežni videosnimač na osnovu konkretnih potreba korisnika. No, u kompaniji Axis podsjećaju da tu treba uzeti u obzir i druge faktore: „Preporučujemo da razmotrite i druge elemente kao što su, između ostalog, hardverske specifikacije, funkcije i mogućnost povezivanja. Neki mrežni videosnimači, naprimjer, nude daljinsko otklanjanje problema, upravljanje uređajima i integrisani Power over Ethernet prekidač.“
 
Troškovi
Naposljetku, tu je i faktor troškova. „Koliko para, toliko muzike. Toga trebate biti svjesni, uz dodatak da neko rješenje može biti jeftinije, ali istovremeno i nepouzdanije i nesigurnije od skuplje opcije“, zaključuju autori bloga. 
 
Podrška proizvođača
Krajnji korisnici trebaju se pripremiti i za scenario u kojem mrežni videosnimač može otkazati. Pitanja o kojima morate razmisliti su: posjeduje li vaš videosnimač garanciju? Ako da, na koliko godina i šta obuhvata? Koliko brzo vam stručnjak za tehničku podršku može pomoći da otklonite problem i možete li lahko stupiti u kontakt s njim? Uz to, niz je kriterija pri odabiru kvalitetnih proizvođača kao dodatnih faktora prilikom odabira sistema pohrane. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.