Menu
A+ A A-

Telematika će upravljati sigurnijim i pametnijim vozilima

Telematika igra ključnu ulogu kada je riječ o sigurnosti i zaštiti automobila. GPS navigacija, praćenje vozila i sigurna vožnja njeni su temelji. Do rasta tržišta telematike doveli su uspon interneta stvari, aplikacije za upravljanje voznim parkom, državna regulativa i sve veća prihvaćenost integrisanih rješenja za pametne telefone
Piše: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Telematika je sveprisutna tehnologija u vozilima. Ona kombinira telekomunikacije i informatiku, nudi praćenje lokacija, bežičnu komunikaciju i sistemsku kontrolu elektronskih sistema unutar vozila. Zahvaljujući napretku tehnologija za umrežavanje, poput namjenskog komunikacijskog radija kratkog dometa (DSRC) baziranog na 4G i 802.11p standardu, kao i interneta stvari (IoT), telematske usluge su unaprijeđene i nude više pogodnosti i inteligentnih funkcija. One danas nude više od puke GPS navigacije, praćenja vozila i osnovnih funkcija sigurnosti vožnje.
 
Zahvaljujući poboljšanoj analitici podataka i mogućnostima mašinskog učenja automatike, vozači automobila i menadžeri voznog parka sada mogu koristiti podatke kako bi poboljšali sigurnost vožnje i utrošak goriva. Istovremeno, tu su i dodatne funkcije kao što su prediktivno održavanje i evidencija o stanju vozila i vozačkim navikama. Kada se vozila povežu s oblakom (cloudom), vozači mogu u realnom vremenu primati obavještenja o raspoloživosti prostora za parkiranje, gustini saobraćaja i uslovima na putu, te ažurirati sisteme u vozilu. Pametnija i umrežena telematska rješenja proizvođačima vozila omogućavaju da ponude veću vrijednost. To je dovelo do kreiranja novih poslovnih modela kao što je osiguranje zasnovano na telematici, odnosno korisničko osiguranje (UBI). Dobar primjer korištenja analitike podataka i mašinskog učenja je i funkcija telematike na pametnom telefonu, koja je sve važnija za telematsko korisničko osiguranje i upravljanje voznim parkovima na bazi telematike. 
 
Rast tržišta
Globalna industrija telematike zabilježila je stabilan rast u posljednjih nekoliko godina i očekuje se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti. Za telematiku komercijalnih vozila se u narednih nekoliko godina predviđaju stabilne dvocifrene stope rasta. 
Tržište telematike za vozila uključuje putnička i komercijalna vozila lahke i teške kategorije. U istraživanjima se Sjeverna Amerika, Evropa i Azijsko-pacifička regija (APAC) navode kao buduća najbrže rastuća tržišta.
 
Telematski sistemi upravljaju pametnim i umreženim komercijalnim vozilima, omogućavaju brz povrat uloženog novca (ROI) i usklađenost sa državnim propisima, a nude i veću sigurnost vožnje, iskoristivost goriva i produktivnost voznog parka. Za neke menadžere voznog parka i logističke kompanije, telematika igra važnu ulogu u poslovanju i može se smatrati generatorom prihoda koji im pomaže da se riješe velikih potrošača goriva i uštede na potrošnji. TomTom Telematics jedan je od najvećih evropskih ponuđača usluga upravljanja voznim parkovima. Osim toga, bavi se i uslugama za umrežene automobile. U godišnjem izvještaju ta je kompanija navela da su neki kupci zahvaljujući ovim uslugama uspjeli uštedjeti i više od 20 posto na potrošnji goriva i povećati efikasnost vozila.
 
Prihvatljiva rješenja
„Pomoću tehnologije umreženih kamiona operateri voznih parkova moći će optimizirati stavke kao što su gorivo, održavanje i plate vozača, koje zajedno čine više od 60 posto ukupnih troškova vlasništva. Samo u zemljama Zaljeva troškovi za dijelove (uključujući maziva i gume) za jedno teško komercijalno vozilo mogu premašiti 3.000 američkih dolara godišnje. Primjena prediktivnog održavanja može ih smanjiti za skoro 20%“, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju kompanije Frost & Sullivan. U njemu stoji i da globalno tržište umreženih kamiona nudi mogućnosti za rast u oblasti telematike komercijalnih vozila, uprkos tome što su ova rješenja relativno skupa. Tržište telematike za komercijalna vozila očekuje rast u rasponu od 7,3 milijardi dolara u 2017. do 18,4 milijarde do 2022, uz godišnju stopu od 20,3%. Ovo su podaci MarketsandMarketsa. Ovakav rast tržišta potaknut je širim prihvatanjem telematskih rješenja i usluga, do kojeg je došlo nakon donošenja niza propisa o instalaciji sistema praćenja vozila u komercijalnim vozilima i povećanja potražnje za pametnim telefonima. Istraživačka kompanija Technavio također predviđa da će ovo tržište do 2021. rasti uz godišnju stopu od 18%, pri čemu bi Sjeverna i Južna Amerika mogle preuzeti polovinu globalnog tržišta.
 
Šta zanima korisnike? 
Popularizacija novih vozila i potražnja dovode do bržeg rasta na tržištu. Kada je riječ o potrošačima, njih najviše zanimaju navigacija, pomoć u hitnim slučajevima te sigurnost i zaštita vozila. U izvještaju Strategy Analyticsa proizvođačima opreme preporučuje se fokusiranje na usluge koje nude napredniju zaštitu. Vlasnici vozila u srednjem cjenovnom rangu pokazali su najveći interes za usluge praćenja ukradenih vozila, automatsko obavještavanje o nesrećama, daljinsku dijagnostiku i sl. U komercijalnoj telematici korisnike kao što su menadžeri voznih parkova i logističke kompanije najviše zanimaju poboljšanja u efikasnosti i produktivnosti voznog parka, sigurnost vožnje i smanjenje troškova goriva i održavanja.
 
Više od 85% novih vozila u Sjevernoj Americi i Evropi će do 2022. biti opremljeno telematikom, prognozira IHS Markit. U SAD-u stopa penetracije će iznositi 87%, u Kanadi 89%, Njemačkoj 91%, Velikoj Britaniji 92% i Kini 54%. Pri tome će na globalnom nivou više od polovine korištenih vozila u voznim parkovima biti umreženo. IHS Markit je u svoje istraživanje uključio 5.000 vlasnika vozila na području SAD-a, Kanade, Kine, Njemačke i Velike Britanije. Oni u narednih 36 mjeseci planiraju nabavku novih vozila, a od njih je traženo da iznesu svoje želje u vezi s automobilskom tehnologijom. Rezultati su pokazali da su pomoć na putu, obavještenja o nesrećama i navigacijski sistemi funkcije za koje se korisnici najviše interesuju, uz povećanu potražnju za integrisanim aplikacijama u novim vozilima.
 
Integrisana telematika ili pametni telefon? 
Sigurnost na putevima veliki je problem za mnoge zemlje. Očekuje se da će na rast tržišta utjecati i propisi o obaveznoj instalaciji telematskih sistema u vozila u nekim državama. Zbog toga se pojavio i trend da proizvođači automobila u svojim novim vozilima nude već ugrađenu telematiku. Dijelom to čine zbog propisa, a dijelom zbog potražnje kupaca za rješenjima za umrežene automobile. Prema podacima kompanije MarketsandMarkets, telematska kontrolna jedinica (TCU) će imati najveći tržišni rast u segmentu vozila u upotrebi od 2017. do 2022. godine. U izvještaju se navodi sljedeće: „Sigurnosni propisi poput onih Evropske komisije o eCall tehnologiji i povratu ukradenih vozila samo su neki od ključnih faktora koji podstiču rast ovog tržišta. Svi putnički automobili u Evropi morat će instalirati TCU do 2018. godine. Neki od ključnih proizvođača automobila kao što su General Motors, Mercedes-Benz, BMW i Audi nude usluge za ugrađene sisteme, naročito na području Sjeverne Amerike i Evrope.“ 
Rast broja pametnih telefona promijenio je ponašanje potrošača, s obzirom na to da se sve više njih zanima za integraciju mobilnih aplikacija s vozilima kako bi ih uskladili sa svojim vozačkim navikama. Pametni telefoni također se koriste kao uređaji za nadzor vozača i jeftinija alternativa ugrađenim telematskim sistemima. 
 
Industrijska konvergencija
Proizvođači hardvera, ponuđači telematskih usluga (TSP), telekomunikacijski operateri, proizvođači automobila i autodijelova su subjekti koji pružaju telematske proizvode i usluge. S druge strane, kompanije kao što su General Motors i njegova firma kćerka OnStar nude vlastita telematska rješenja. Mnogi novi igrači su ušli na tržište i proširili svoj tržišni udio. Neki su pokušali unaprijediti svoje proizvodne portfolije posredstvom spajanja i akvizicija ili partnerstava. Ova vrsta industrijske saradnje će se nastaviti, pogotovo s pojavom novih tehnologija i poslovnih modela. Kako se u automobile uvode nove tehnologije, više novih kompanija će postati konkurencija jedne drugima i donijeti nova rješenja. Upravljanje voznim parkom je važna aplikacija za telematiku, a na ovom polju se desilo nekoliko spajanja i akvizicija. Naprimjer, Verizon je u svom godišnjem izvještaju naveo da internet stvari za njega predstavlja brzorastuću oblast. Kupovina firmi Fleetmatics i Telogis u 2016. godini pomogla je Verizonu da postane vodeća kompanija za telematiku u SAD-u. Michelin je kupio NexTraq, američku firmu koja se bavi telematikom za komercijalne vozne parkove. Time će strateški ubrzati rast u oblasti telematike, geografski proširiti svoje poslovanje i ojačati svoju konkurentnost na planu tehnologija i usluga upravljanja voznim parkom na području SAD-a. Continental je integrisao platformu za konvergenciju kompanije Carnegie Technologies u svoje inteligentno telematsko rješenje za proizvođače vozila. Time je ojačao svoju TCU jedinicu nove generacije pomoću komponente za analitiku i dijagnostiku preko oblaka.
S rastućom potražnjom za elektrifikacijom vozila i digitalizacijom, novi igrači iz IT industrije mogu predstavljati izazov za postojeće konkurente. Sve naprednija tehnologija može preoblikovati lanac snabdijevanja u autoindustriji. „Što se tiče novih igrača u industriji telematike, kod proizvođača vidimo snažan pritisak koji dolazi od industrije komunikacijskih integrisanih kola, memorije, kamera i panela“, kaže Cheng. 
 
Internet stvari je budućnost
Internet stvari podstiče tehnološke inovacije i transformaciju u sektoru telematike vozila. To čini pomoću napredne senzorske tehnologije, prikupljanja podataka u realnom vremenu i analitike u oblaku. Zbog toga se očekuje da telematske usluge nove generacije korisnicima ponude bolju inteligenciju i umreženost, kao i ažuriranje sistema vozila i upravljanu platformu.
Kada su u pitanju usluge oblaka na globalnom nivou, Cheng navodi da proizvođači ovih platformi kakvi su Microsoft, Google i Amazon mogu postati partneri telematske industrije kao ponuđači digitalne infrastrukture. „Ovakva partnerstva pomažu dobavljačima telematskih rješenja da dodatno optimiziraju performanse, smanje razvojno vrijeme i unaprijede ekonomičnost. Naprimjer, MiX Telematics nudi aplikaciju softvera kao usluge (SaaS) na infrastrukturi Amazon Web Services radi ekonomičnijeg oporavka od katastrofa i izrade rezervnih kopija“, kaže on.
 
Podaci u eri interneta stvari igraju ključnu ulogu i Cheng smatra da će monetizacija podataka postati jedno od primarnih područja interesa za firme koje se bave telematikom. Bez obzira na to hoće li usljed upliva digitalizacije doći do pojave novih poslovnih  modela, očekuje se da će industrija umreženih automobila proizvoditi i koristiti veliku količinu mobilnih podataka koja neće biti manja od one kod pametnih telefona. 
Kako se sve više automobila povezuje s novim uslugama različitih proizvođača, javlja se i ključno pitanje cyber sigurnosti. Cheng navodi da hakiranje vozila može utjecati na sigurnost vožnje i privatnost vozača. „Privatnost i sigurnost postali su standard prilikom dizajniranja vozila“, kaže Cheng. Telematika je sada više od alata za povezivanje automobila i ljudi jer može povezivati i automobile, putnu infrastrukturu i platforme u oblaku. U tom smislu, svako na ovaj način umreženo vozilo postat će skup senzora u pokretu na cesti unutar jednog potpuno umreženog grada ili zone. Možemo očekivati da nova generacija telematskih usluga ponudi bolju inteligenciju i umreženost, te da svojim klijentima omogući ažuriranje sistema vozila i upravljačku platformu, a sve uz pomoć analitike u oblaku i platformi s podrškom za internet stvari.
 
Digitalizacija i elektrifikacija
Elektrifikacija i digitalizacija vozila su ključni trendovi. U doglednoj budućnosti automobili će moći međusobno komunicirati preko oblaka ili koristiti tehnologije nalik na one iz naučnofantastičnih priča. To znači da će vožnja bez ljudskog operatera postati stvarnost. Pametna centralna kontrolna jedinica imat će ključnu ulogu u automobilima nove generacije, posebno za električna vozila. Osim toga, vozači žive digitalne živote i njihove želje također utječu na trendove u dizajnu automobila. Očekuje se da će nove generacije automobila biti konstantno umrežene i ažurirane preko over-the-air (OTA) ili drugih novih tehnologija. To znači da su stabilna mrežna povezanost i sigurnost podataka važne stavke koje treba uzeti u obzir. Osim toga, telematika je i dalje popularan alat za upravljanje voznim parkom i aplikacije za potrebe osiguranja, što može potaknuti značajan rast u narednih nekoliko godina.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.