Menu
A+ A A-

Security 50: Početak kineske dominacije sigurnosnom industrijom

S ponosom vam predstavljamo Security 50 istraživanje za 2017. godinu, u kojem navodimo najbolje rangirane kompanije sigurnosne industrije koje posluju na globalnom nivou. Rang-lista izvedena je na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje proizvoda namijenjenih tehničkoj sigurnosti u 2016. Sama lista upućuje na nekoliko trendova: tržište nastavlja rasti u eri obnovljenih terorističkih prijetnji, kompanije Hikvision i Dahua i dalje rastu velikom brzinom, a industrija se suočava s novom generacijom kineskih kompanija u srednjem segmentu koje traže svoj tržišni udio. Zbog toga su zapadni brendovi prebacili fokus na državne projekte i sektore u niši kako bi zadržali dotok prihoda. Općenito se može reći da je pred nama doba kineske dominacije u sigurnosnoj industriji i ovaj trend će se nastaviti i u dogledno vrijeme. Ovogodišnji izvještaj je podijeljen u tri dijela: a&s-ovu analizu tržišta za 2016. i 2017. godinu, pregled stanja u sigurnosnoj industriji za 2016. koji je pripremila kompanija Memoori i predstavljanje tehnoloških trendova u 2017. i 2018. godini. Izvještaji predstavljaju sveobuhvatni uvid u stanje sigurnosne industrije. 
 
Deset najboljih proizvođača u industriji sigurnosti na osnovu ostvarenih prihoda u 2016.
Kompanije
1. Hikvision Digital Technology
2. Bosch Security Systems
3. Dahua Technology
4. ASSA ABLOY
5. Axis Communications
6. FLIR Systems
7. Johnson Controls / Tyco Security Products
8. Hanwha Techwin
9. Allegion
10. Aiphone
 
Iako su najbolje rangirane kompanije na našoj Security 50 listi uglavnom zadržale svoje prošlogodišnje pozicije, primjetno je nekoliko zanimljivih trendova. Prvorangirana kompanija je opet Hikvision Digital Technology, koja je u 2016. ostvarila prihod od fantastičnih 4,6 milijardi američkih dolara, što je rast od 29,2% u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno, Dahua Technology je skočila sa četvrtog na treće mjesto zahvaljujući ostvarenom prihodu od dvije milijarde tokom 2016, što predstavlja rast od 32,3% u odnosu na milijardu i po dolara u 2015. Vrlo je vjerovatno da će Dahua u konačnici dospjeti na drugo mjesto i označiti početak ere dominacije dvije kineske kompanije među globalnim sigurnosnim igračima. Osim njih, na ovogodišnjoj listi se našlo i nekoliko novih kineskih kompanija koje traže svoje mjesto na tržištu. To su Tiandy Technologies (11. mjesto), Kedacom (22), TVT Digital Technology (27), Wanjiaan Interconnected Technology (29) i Videopark Technology (36).
Među najbolje rangiranim kompanijama je i Bosch, koji je s trećeg dospio na drugo mjesto. Između četvrtog i desetog mjesta našle su se kompanije ASSA ABLOY, Axis Communications, FLIR Systems, Johnson Controls / Tyco Security Products, Hanwha Techwin, Allegion i Aiphone. Kompanija Hanwha Techwin se ove godine vratila na Security 50 listu zahvaljujući ostvarenom prihodu od 600,2 miliona dolara, uz rast od 2,4% u odnosu na 2015. Istovremeno, ove godine na listi nema dva višegodišnja učesnika: kompanija Honeywell i Safran Identity & Security (Morpho), koji je prodat Oberthur Technologiesu. Novonastala OT-Morpho Grupacija postala je privatna kompanija IDEMIA.
 
Situacija na tržištu
Kada je riječ o kompanijama sa Security 50 liste, možemo reći da njihovo tržište i dalje raste, u prvom redu zbog sve većih sigurnosnih prijetnji. „U globalu možemo reći da je prošla godina bila pozitivna za svjetsko sigurnosno tržište. Jača svijest o potrebi za sofisticiranijim i kvalitetnijim rješenjima pomoću kojih ćemo činiti svijet sigurnijim, a to je i vizija kompanije Axis“, kaže Johan Paulsson, tehnički direktor u kompaniji Axis Communications. „Smatramo da je 2017. bila pozitivna za globalno sigurnosno tržište. Zbog globalnog terorizma i lokalnih ratova svijet se nedavno suočio s pometnjom i strahom. Zbog toga sigurnost i zaštita nikada nisu bili važniji za nas“, kaže Jimmy Park, direktor strateškog upravljanja proizvodima u Hanwha Techwinu. „Zbog karaktera prijetnji u modernom svijetu globalno sigurnosno tržište je ojačalo. Ponosimo se tehnologijom koju smo razvili jer ona igra ključnu ulogu u otklanjanju savremenih sigurnosnih rizika“, kaže Marie Clutterbuck, direktorica marketinga u kompaniji Digital Barriers. „Sigurnost je postala jedno od najvažnijih pitanja u svijetu na svim nivoima, od javne sigurnosti na aerodromima, u gradskim i tržnim centrima, do privatne sigurnosti naših domova“, ističe Jeremy Palacio, generalni direktor Fermaxa. „Zbog toga su prošle godine veliki rast zabilježili elektronski sigurnosni sistemi koji nude brzi prijenos podataka u stvarnom vremenu i služe za unapređenje sigurnosti i bolji uvid u situaciju i predviđanje njenog razvoja. Očekujemo da će se ovaj rast nastaviti i u narednim godinama.“ 
Ovo je u skladu s izvještajem kompanije Memoori za 2017. godinu, prema kojem ukupna vrijednost sigurnosnih proizvoda po fabričkim cijenama u navedenoj godini iznosi 29,2 milijarde dolara. To je rast od oko 5% u odnosu na 2016. Jasno je da zahtjevi za sigurnošću ne jenjavaju, s obzirom na trajne prijetnje od terorističkih i kriminalnih akata. Zbog toga se očekuje da će tržište nastaviti rasti i u bliskoj budućnosti. Ipak, usljed konkurencije i pada cijena rast će biti umjeren, odnosno neće pratiti onaj kakav smo imali sredinom ove decenije. 
 
Faktori rasta prihoda 
U poređenju s prošlogodišnjim visokim rastom, ove godine situacija je potpuno drugačija. Na prošlogodišnjoj listi, na kojoj su kompanije rangirane prema ostvarenom rastu prihoda između 2014. i 2015. godine, među prvih 15 kompanija su se našli svi osim Hikvisiona i Dahue. S druge strane, ove godine imamo njih šest, od kojih je pet kompanija najviše rangirano. Šesta je Kedacom, koji drži 15. mjesto. Primjetno je da se dionicama Hikvisiona, Dahue i Kedacoma trguje na globalnim berzama. S druge strane, kompanije Wanjiaan i Videopark su prisutne na kineskom nacionalnom tržištu vrijednosnih papira prema OTC sistemu trgovine, koji je poznat i kao „Novo treće tržište“. Na njemu su uglavnom zastupljene startup firme ili one s manje predvidivim finansijskim mogućnostima. Kada su u pitanju tradicionalne i renomirane zapadne i azijske kompanije, subjekti koji su između 2015. i 2016. uspjeli ostvariti dvocifreni rast su: Avigilon, Suprema, Milestone Systems, VIVOTEK, Fermax i Axis Communications. Ovo je dojmljiv rezultat s obzirom na velike napore koji kineske firme ulažu na planu jačanja svog globalnog tržišnog udjela. 
Prema poslovnim podacima, regije u kojima je rast ostvaren razlikovale su se prema mjestu poslovanja. „Ostvarili smo značajan rast na bliskoistočnom tržištu. Kako se tamošnji građevinski sektor širi, porasla je i potražnja za našim proizvodima. I u 2017. će ovo tržište imati najvišu stopu rasta“, kaže Sun Woo Yoon iz marketinškog odjela kompanije COMMAX. „Bilježimo globalni rast i imamo snažno prisustvo na području SAD-a te EMEA i APAC regija. Uviđamo da sve regije nude velike potencijale. Tržište reaguje na našu otvorenu platformu, što Milestoneovoj zajednici omogućava da ponudi inovacije i rješenja koja naš proizvodni paket u vidu softvera, hardvera i usluga čini relevantnim i na globalnom nivou“, kaže Kenneth Hune Petersen, direktor prodaje i marketinga u Milestone Systemsu. 
Veliki broj kompanija zabilježio je rast i na domaćim tržištima. „U 2016. smo ostvarili dvocifreni zbirni rast prometa u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj rezultat je postignut zahvaljujući rastu prodaje na područjima Azijsko-pacifičke regije, Evrope, Amerike, Bliskog istoka i Afrike. S druge strane, moramo spomenuti i dvocifreni rast na domaćem tržištu. Prodaja na području Španije je tokom 2016. skočila za 12% i ostala stabilna i u narednom periodu“, naglašava Palacio, generalni direktor Fermaxa.
Yogesh Dutta, glavni operativni direktor indijske kompanije CP PLUS, kaže: „Indija je zasigurno ključni igrač u našoj grupi. Ona ima brojno stanovništvo od 1,3 milijarde ljudi i svima njima su potrebna vrhunska i profesionalna sigurnosna i videonadzorna rješenja zbog stanja u kojem se nalazi tamošnja infrastruktura, ali i zbog naše socioekonomske situacije i velike površine zemlje.“ S obzirom na snažan ekonomski rast Azijsko-pacifičke regije i relativno mlado sigurnosno tržište, i tamošnja sigurnosna industrija može očekivati nastavak rasta. Rast na području Bliskog istoka će zavisiti od cijena nafte i političke situacije. Sjevernoamerička i EMEA regija imaju uveliko zrela tržišta, zbog čega njihov rast može biti ograničen. 
 
Pad rasta prihoda
U međuvremenu je došlo do pada rasta prihoda tradicionalnih i renomiranih sigurnosnih kompanija. Bosch je, naprimjer, zabilježio pad rasta prihoda sa 10,9% u periodu 2014–2015. na 6,1% između 2015. i 2016. godine. Drugi primjeri su: ASSA ABLOY (pad sa 26,3% na 6,6%), Axis Communications (sa 21,7% na 11,3%) i Tyco (sa 2% na 1,9%). Više renomiranih kompanije kakve su IDIS, OPTEX i Vicon Industries zabilježile su negativnu stopu rasta prihoda. 
U Memoorijevom izvještaju navodi se da „dolazi period velikih tehničkih i komercijalnih izazova koji će najviše pogoditi ponuđače, pri čemu će se u narednih pet godina značajno mijenjati format i struktura poslovanja. Ono što najviše zanima većinu kompanija je kako da posluju profitabilno i prežive u eri tzv. utrke prema dnu“. To se posebno odnosi na segment videonadzora, čije je tržište u 2017. vrijedilo 15,9 milijardi dolara, što je rast od 5,9% u odnosu na 2016. Zvaničnici Memoorija ovu cifru nazivaju „razočaravajućom“, s obzirom na to da je rast u posljednih pet godina u prosjeku iznosio oko 9,7%. S ovim ocjenama se slažu i u IHS Markitu. „IHS predviđa da će globalno videonadzorno tržište u segmentu prihoda tokom 2017. ostvariti rast ispod 6%. Potražnja za opremom i dalje je visoka, ali je jaka i cjenovna konkurencija, što povlači spor rast prihoda, posebno izvan lokalnog kineskog tržišta“, kaže Josh Wood, viši analitičar za videonadzor u IHS Markitu. Kako bi se izborile s konkurencijom, kompanije se fokusiraju na diversifikaciju proizvoda i ponudu cjelovitih rješenja u državnom sektoru i pojedinim nišama. To se odnosi na FLIR u sektoru termografskih rješenja, Bosch u segmentu automatizacije zgrada i videopoziva te Johnson Controls u sektoru automatizacije zgrada. 
„Diversifikacija proizvoda je još jedan trend koji se može prepoznati u 2017. godini. Naprimjer, tradicionalni ponuđači kamera sada šire poslovanje na ekosistem snimača, dok dosadašnji proizvođači softvera sada nude više hardverskih rješenja. Ovo je proizvod trendova, jer proizvođači traže načine da ojačaju svoje izvore zarade“, kaže Woodhouse. „Kako bi se mogli takmičiti na tržištu i ostati uspješni, potrebna nam je i cjenovna strategija pored kvalitetnog asortimana, vrhunskog kvaliteta i pouzdane cyber sigurnosti. Hanwha Techwin nudi visoku vrijednost uz pristupačne cijene, tako da korisnici mogu uživati u najboljem mogućem kvalitetu sigurnosne opreme. Seriju Wisenet X koristi naš izvorni sistem na čipu i ona se uspješno dokazala na tržištu. Njen kvalitet je prepoznatljiv širom svijeta i za njega smo dobili i globalno bitne sigurnosne nagrade. Ponosni smo na naš uspjeh, jer je to pokazatelj i kvaliteta naših proizvoda“, kaže Park. Za neke firme u srednjem segmentu strategije obaranja cijena pokazale su se efikasnim. „Bolja kontrola osnovice troškova uz rast marže i prihoda doveli su do kontinuiranog i profitabilnog oporavka poslovanja grupacije“, kaže Mike Stilwell, finansijski direktor Synecticsa. Istovremeno, neke kompanije su uspjele zadržati relativno visoke profitne marže, uprkos padu prihoda između 2015. i 2016. godine. Tu spadaju Dynacolor, Geovision i Hitron Systems.
 
Oprezni optimizam u 2018.
Kada je riječ o sljedećoj godini, većina sagovornika se slaže da će industrija ponovo ostvariti skroman rast. Memoori, naprimjer, predviđa veći rast od 6,5% tokom 2018. godine te da će cijela industrija u petogodišnjem periodu, između 2017. i 2022, ostvariti složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 7,5%. Park se slaže s ovom prognozom jer smatra da će se postojeći tržišni trendovi nastaviti. „Kako je globalni terorizam nezaustavljiv, ista situacija se očekuje i sljedeće godine. Zbog toga će sigurnosno tržište nastaviti rasti i zadržati ključnu ulogu u zaštiti i prevenciji“, kaže on. „Za 2018. predviđamo rast globalnog sigurnosnog tržišta jer svijest o važnosti sigurnosti raste, a nove tehnologije i aplikacije stimulišu rast na novim tržištima“, kaže Brian Rich, tehnički direktor u Magal Security Systemsu. „Dodavanje novih funkcija i mogućnosti sigurnosnim proizvodima učinit će ih još atraktivnijim za potencijalne kupce. Osim toga, kako su tehnologije cjenovno sve pristupačnije, postat će dostupnije na tržištima koja ranije nisu imala dovoljno velike budžete za instalaciju sofisticiranih sigurnosnih sistema, poput komercijalnih i industrijskih tržišta“, dodaje on. Prema kategorijama sigurnosnih proizvoda, rast se očekuje za videonadzor i kontrolu pristupa. „IHS Markit predviđa da će situacija u segmentu videonadzora u 2018. biti slična onoj u 2017. godini, uz blagi porast prihoda. Cjenovna konkurencija i dalje će biti žestoka, zbog čega prihodi neće visoko rasti, iako će situacija u odnosu na ovu godinu biti nešto bolja na području Sjeverne i Južne Amerike i Azije (izuzev Kine)“, kaže Woodhouse. „Za prodaju opreme za kontrolu pristupa (prodaja koju vrše proizvođači) predviđa se globalni rast od 6,1% u periodu 2017–2018. godine“, kaže Jim Dearing, glavni analitičar za oblast kontrole pristupa u IHS Markitu. 
 
Tržišna konsolidacija
Iako je tržište još fragmentirano, trend konsolidacije će se nastaviti. „Predviđamo da će 2017. biti početak novog vala rasta, koji će do 2022. dostići vrijednost od 7,8 milijardi dolara. Za to će biti potreban određeni broj aranžmana vrijednih barem milijardu dolara. Na osnovu prošlih iskustava, to može ponešto iskriviti sliku o stanju na terenu, ali trendovi pokazuju da će se aktivnosti na planu spajanja i akvizicija postepeno intenzivirati u narednih pet godina“, kaže Allan McHale, direktor Memoori Researcha. „Cilj je da se u jedinstvena rješenja uključe različiti nivoi sigurnosti, što će u narednim godinama dovesti do pojave većeg broja akvizicija i spajanja. To se, naprimjer, odnosi na kombinovanje upravljanja videom i kontrole pristupa ili nadzora perimetra. Za kompaniju Magal 2017. godinu je obilježilo spajanje naše podružnice Senstar, koja se bavi zaštitom perimetra, s Aimetisom, koji posluje kao naša podružnica za sisteme upravljanja videom i analitikom. One sad posluju pod jednim brendom Senstar. Ovo povezivanje je posljedica sve izraženijeg trenda u sigurnosnoj industriji da se na račun sistem-integratora i krajnjih korisnika ograničava kompleksnost. To se postiže tako što ćete im omogućiti korištenje sveobuhvatnih sigurnosnih rješenja jednog proizvođača, čime se smanjuju troškovi, unapređuju performanse i nudi objedinjena podrška uz bolje vođenje evidencije o korištenju. Aktivno radimo na kreiranju mogućnosti za potpunu integraciju ove dvije serije proizvoda“, kaže Rich. 
Jasno je da će sigurnost postati tržište na kojem dvije kineske kompanije stoje nasuprot svih ostalih. Za njih je poželjna, pa i jedina opcija da se takmiče s Kinezima kroz zaključivanje strateških partnerstava i akvizicija kako bi se došlo do potrebnog kapaciteta, obima i finansijskih resursa. Zbog toga je izvjesno da će se u dogledno vrijeme trend konsolidacije tržišta nastaviti. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.