Menu
A+ A A-

Bosch čini sigurnim promet u Eurasia tunelu

Vrijeme dugih putovanja na posao i nazad završeno je – barem za brojne građane Istanbula. Zbog novog tunela Eurasia na dubini od skoro 107 metara vrijeme putovanja može se skratiti sa 110 minuta na manje od petnaest
Priredio: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Najnapredniji podmorski tunel povezuje europski dio Istanbula s azijskim dijelom grada i uveliko olakšava i smanjuje putovanje stanovnicima i posjetiteljima tog grada. Tvrtka Bosch u tom poduhvatu ima ključnu ulogu pružajući sveobuhvatna sigurnosna rješenja, koja se sastoje od sustava videonadzora, vatrodojave i kontrole pristupa. Svima upravlja Bosch sustav integracije za objekte (Building Integration System – BIS), koji omogućuje i integraciju sustava drugih proizvođača.
 
Sigurnost je prioritet
Izgradnja ceste na dvije razine omogućila je automobilima brz prolaz kroz tunel. Očekuje se da će na dnevnoj bazi kroz tunel Eurasia prolaziti 120.000 vozila, a operateri ističu kako je u operativnoj fazi sigurnost korisnika tunela prioritet. Protok velikog broja vozila analizira se 24 sata na dan uz pomoć sustava za automatsku detekciju incidenata (Automatic Incident Detection System) baziranog na kamerama. Osnova otkrivanja incidenata je Bosch sustav videonadzora, koji uključuje pametnu kombinaciju Bosch mrežnih kamera koje mogu zadovoljiti raznolike potrebe potpune instalacije. FLEXIDOME IP 7000 VR, naprimjer, koristi se za područja s težim uvjetima zbog svojeg stupnja otpornosti na vremenske uvjete i vandalizam, kao što je slučaj kod tunela Eurasia, koji je smješten na području sklonom potresima i poplavama. Na slabo osvijetljenim područjima, gdje bi se druge kamere prebacile na crno-bijele snimke, fiksna box kamera DINION IP Starlight 8000 MP daje detaljne slike u boji. Osim mogućnosti prikupljanja važnih detalja, također značajno poboljšava sigurnost zbog videoanalitike, koja uključuje filtriranje u boji na scenama sa slabim osvjetljenjem. U slučaju da je potrebno pratiti, locirati i zumirati objekte od interesa, pokretna kamera AUTODOME IP 5000 HD daje odgovor i nadopunjuje fiksne box kamere DINION IP 7000 HD, koje i same imaju izvrsne snimke HD kvalitete. 
 
Za bržu reakciju
Ugrađena videoanalitika odabranih kamera pruža podršku operaterima kod trenutnog identificiranja nesreća i automatski omogućuje brzo slanje spasilačkih ekipa i njihovo usmjeravanje. Bosch rješenje pruža sustav kontrole pristupa koji nadzire tunel na više od 40 točaka na ukupnoj udaljenosti od pet kilometara. Instalirana modularna vatrodojavna centrala serije 5000 s 5.500 perifernih uređaja sastoji se od automatskih detektora, sirena i reflektora te ručnih javljača požara, koji pomažu kod brze detekcije požara, a više od 100 telefona za slučaj opasnosti u svakoj tunelskoj cijevi na udaljenosti od 50 metara i nekoliko evakuacijskih vrata u tunelu pružaju putnicima dodatnu sigurnost.
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.