Menu
A+ A A-

Tranzicija sa sigurnosti na internet stvari

Najnoviji tehnološki pomaci prisilili su brojne tradicionalne sigurnosne kompanije da uđu na tržište IoT-a i pametnih domova. Za potrebe ovog članka razgovarali smo s nekoliko kompanija koje su prošle ovu tranziciju kako bismo otkrili šta je potrebno za uspjeh na novom tržištu
Izvor: a&s International 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Naredna velika stvar u tehnološkoj industriji nesumnjivo je internet stvari. Koncept međusobno povezanih uređaja i svih prednosti koje to ima za korisnike brzo je osvojio tržište. Prema kompaniji za istraživanje tržišta MarketsandMarkets, očekuje se da će vrijednost tog tržišta sa 157,1 milijardu dolara, koliko je iznosila u 2016. godini, do 2021. narasti na 661,7 milijardi dolara, uz složenu godišnju stopu rasta od 33,3 posto. Sva specijalizirana tržišta u industriji prolaze veliku promjenu kako bi kupcima mogla ponuditi pristupačne i kvalitetne usluge. 
 
Novi načini upotrebe
"Kako bi se ispunile promjenjive potrebe u industriji, razvijaju se novi načini upotrebe i primjeri korištenja, što je rezultat najnovijih tehnoloških inovacija. IoT u kombinaciji s cloud računarstvom i velikim podacima stvara mogućnost velike zarade za kompanije", stoji u obavještenju povodom izvještaja te istraživačke kompanije. Industrija sigurnosti pažljivo prati razvoj IoT tržišta dok pokušava iskoristiti faktore koji bi joj mogli pomoći da svoje proizvode učini efikasnijim. Nekoliko kompanija za pružanje sigurnosnih rješenja već je preduzelo korake za osiguravanje svog mjesta na tržištu. Međutim, neki stručnjaci upozoravaju na to da, za razliku od ostalih industrija, industrija sigurnosti treba oprezno pristupiti usvajanju IoT sistema. Razlog je to što je njena suština da pruži zaštitu. Iako IoT proširuje mogućnosti za to, on isto tako stvara i više prilika da se ta zaštita oslabi. Nedavni primjeri hakiranih IoT uređaja zaista potvrđuju ovu mogućnost da sigurnosni sistemi postaju slabiji uz IoT. Uprkos tome, tehnička sigurnost uz pravi pristup sigurnosnih kompanija može imati korist od nekoliko dobrih strana tog koncepta. Tradicionalne sigurnosne kompanije koje su voljne prihvatiti novu tehnologiju imaju prednost nad ostalima u pogledu infrastrukture, pouzdanosti u njihov brend i baze kupaca.
 
Tržišna tranzicija iz perspektive kompanija
Za razliku od nekih drugih tehnoloških događanja, IoT je za kupce itekako vidljiva pojava. Čak i krajnji korisnici postaju svjesni različitih prednosti novih tehnologija i očekuju da ih kompanije ponude u svojim rješenjima. Ističući tehnologiju umreženih domova u Evropi, za koju se očekuje da će do 2021. godine dostići vrijednost od 19,4 milijarde dolara, James Somerville-Smith, šef distribucije i marketinga za područje sjeverne Evrope u Honeywell Security & Fireu, kaže da ovaj segment prolazi kroz izuzetno veliki rast. "Kao rezultat ove rastuće potražnje, potrošači su podigli svoja očekivanja u vezi s tim šta njihova tehnologija može postići. Mnogi sada žele kombinovati različite kućne sisteme u jedno rješenje u kojem sistemi ne samo da rade zajedno nego se međusobno i razumiju. Sigurnosni sistemi sve više postaju dio toga", objašnjava Somerville-Smith.
 
Također stavljajući naglasak na značaj potražnje, David Ly, direktor Ivede, kaže da tržište određuje način na koji će se tranzicija odvijati, a promjena je već počela. Kupci sve više od svojih pametnih telefona očekuju lahkoću korištenja i upravljanja. Ova promjena proširuje mogućnosti ponude čak i kod netradicionalnih sigurnosnih kompanija. "Oni od svojih sigurnosnih sistema žele više interakcije i bolju kontrolu. Ovaj trend donosi dodatne mogućnosti zarade za netradicionalne sigurnosne kompanije. Mislim da je to u suštini prilika za industriju da proširi lepezu proizvoda i usluga. Drugim riječima, više vam ne treba tradicionalno rješenje za videonadzor, pa čak ni IP kamere s uslugom montiranja. Tržište postaje sve otvorenije i fleksibilnije, jer više ne morate prodavati tradicionalne sigurnosne proizvode", kaže Ly. Dodao je da njegova kompanija planira iskoristiti prednosti ovog trenda tako što će naprosto biti fleksibilnija u pogledu ponude. 
 
Cijena i dalje igra značajnu ulogu
Predsjednik StarVedia Technologyja Jeffrey Wu kaže da su glavni razlozi za tranziciju s tradicionalne sigurnosti na područje pametnih domova i sistema zasnovanih na IoT-u tržišna konkurencija i padajuća cijena uređaja. Može se reći da su kupci ključni faktor u pokretanju inovacija u oblasti IoT-a. Kako krajnji korisnici postaju sve svjesniji inovacija do kojih dolazi u ovoj oblasti, sve će više tražiti nova i efikasna rješenja. Bilo bi dobro trenutne zahtjeve kupaca proučiti u ovom kontekstu. Oni su nesumnjivo jedinstveni u pogledu tehnologije, ali još je interesantniji krajnji rezultat koji žele postići. 
 
Promjenjiva potražnja
Prema Thomasu Schulzu, direktoru marketinga i komunikacija za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike u kompaniji ASSA ABLOY, kupci žele jednostavnost. Širenje tehnologije u svakodnevnom životu priviklo nas je na ideju jednostavnog korisničkog iskustva. "Tehnologija nas je također učinila nestrpljivim i željnim praktičnosti. Zbog toga uređaji za pametne domove moraju biti lahki za korištenje i održavanje. Oni se moraju integrisati s tehnologijama koje već koristimo – telefonima, sigurnosnim ekosistemima itd", kaže Schulz. On je dodao da je glavni faktor na komercijalnom tržištu isplativost. Naprimjer, prijelaz sa žičanih na bežična rješenja znači jeftinije i lakše montiranje, manju potrošnju energije i mnogo niže troškove održavanja. Ovo potiče kompanije da istražuju prednosti ugrađivanja sistema kontrole pristupa još dublje u njihovim prostorima. One znaju da će to s bežičnim uređajima biti isplativije, a ipak će predstavljati značajnu sigurnosnu nadogradnju.
 
Somerville-Smith je istakao da je za brojne kupce ključni faktor daljinska kontrola nad njihovim pametnim sigurnosnim sistemima. Mobilni telefoni i drugi pametni uređaji igraju veliku ulogu kada su u pitanju pametni sigurnosni sistemi, omogućavajući vlasnicima domova da kontrolišu svoje sigurnosne sisteme tokom obavljanja svakodnevnih obaveza. 
Naprimjer, uz Honeywellov sistem i aplikaciju za udaljenu kontrolu vlasnik stana ili kuće na svom mobilnom uređaju automatski biva obaviješten ukoliko dođe do aktiviranja uzbune, a alarmne sisteme može podesiti sa svog telefona. Na poslu će, recimo, vlasnik kuće preko GX Remote Controla biti obaviješten o isključenju sistema – što će značiti da se njegovo dijete vratilo iz škole. Prema tome, uza sve ove mogućnosti, ključno je da se sigurnosne usluge na pametnim telefonima dizajniraju tako da budu jednostavne i lahke za korištenje. Za Wua se zahtjevi kupaca uglavnom vrte oko protokola. Različiti korisnici zahtijevaju različite protokole. To može predstavljati izazov za kompanije koje žele standardizirati svoju ponudu za glatku integraciju s drugim proizvodima.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...  
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.