Menu
A+ A A-

TOP 25 Italija

Predstavljamo peto izdanje istraživanja najuspješnijih italijanskih sigurnosnih kompanija koje magazin a&s Italy vrši u saradnji s KF Economicsom. Ovaj put zaključci o poslovanju firmi obrađeni su na bazi petogodišnjih rezultata, pri čemu je fokus stavljen na napredak sigurnosnog sektora od 2011. do 2015. godine, uz preliminarne uvide koji se tiču 2016. godine
Izvor: a&s Italy
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Italijanska ekonomija posljednjih pet godina ne bilježi najbolje rezultate. No, prema istraživanjima, sigurnosni sektor je ušao u zreliju fazu. Bitno je naglasiti da ovaj sektor sve vrijeme bilježi rast, bez pada profitabilnosti. Istraživanje 25 najuspješnijih sigurnosnih kompanija u Italiji podijeljeno je prvi put u četiri operativne kategorije: proizvodnja, distribucija, integracija i proizvodnja/distribucija.
 
Analizirani uzorak
Ovim finansijskim istraživanjem obuhvaćeno je ukupno 368 italijanskih i međunarodnih kompanija koje posluju na području te zemlje i, naravno, posjeduju PDV broj. Drugi kriterij bio je da posjeduju bilans stanja za 2015. (koji se uspoređuje s onim za 2014. godinu) koji je bio dostupan u javnim bazama podataka na dan 20. novembra 2016. Isto tako, kompanije moraju biti aktivne na italijanskom sigurnosnom tržištu te isključivo ili većinski poslovati u sigurnosnom sektoru prema kriterijima osnovne djelatnosti. Kompanije koje nisu u sistemu PDV-a, i čijeg bilansa nema u bazama, nisu uzimane u razmatranje uprkos njihovom djelovanju unutar sigurnosnog sektora. Također, nisu uključene ni kompanije koje su aktivne na spomenutom tržištu, ali imaju osnovnu djelatnost u drugim proizvodnim sektorima (npr. građevinskoj industriji, proizvodnji stolarije, elektronici, IT-u, rezervnim dijelovima, sigurnosnim uslugama, proizvodnji kablova i dr.). Zbog toga su isključene i multinacionalne kompanije koje se ne bave isključivo sigurnošću jer je bilo nemoguće razdvojiti njihov proizvodni obim od poslovnih segmenata koji se bave sigurnošću, kao ni odvojiti cifre koje se tiču područja Italije od evropskog ili globalnog nivoa. Nadalje, kompanije su podijeljene prema osnovnim djelatnostima koje su navele, poput mehaničke sigurnosti, protivprovalnih uređaja, protivpožarnih sistema, CCTV i dr. 
 
Analiza
Analiza je urađena u standardnom novinarskom formatu. Ona predstavlja detaljan uvid u stanje na tržištu od početka 1970-ih do nedavne tehnološke evolucije. Umjesto procjene „vrijednosti“, akcenat je na procjeni „sektora“, koji je sve dinamičniji i integrisaniji. Ova analiza je posebno zanimljiva jer živimo u eri tehnološke tranzicije, tokom koje dolazi do konvergencije sa logičkom sigurnošću, umreženošću, telefonskim sistemima, medijima i građevinarstvom. U tom kontekstu tehnička sigurnost se, naprimjer, mora analizirati u odnosu na nove, snažne konkurente i operatere koji su navikli poslovati u izrazito konkurentnom okruženju. Njihov poslovni ambijent je obilježen i krupnim investicijama i znatno manjim maržama u odnosu na sektor sigurnosti.     
Zbog toga je važno prepoznati, klasificirati i rasporediti sigurnosne igrače i analizirati način na koji oni odgovaraju na nove i snažne tržišne izazove. 
 
Na prvi pogled
Zbirno gledano, uzorak italijanskih kompanija koje posluju u sigurnosnom sektoru nije se značajno promijenio u odnosu na prethodnu analizu. Primjetan je skok prihoda sa 1,42 na 1,52 milijarde eura i ovaj trend je umnogome zadržao jednaku distribuciju prihoda kao u prethodnom istraživanju, pri čemu su proizvođači ostvarili 50% od ukupnog rezultata. Važno je naglasiti da ova cifra ne predstavlja cijeli sektor sigurnosti u Italiji, čija se vrijednost obično procjenjuje na oko dvije milijarde eura, uključujući instalacije (izvor: Anie Sicurezza). Iz istraživanja je isključeno nekoliko važnih multinacionalnih kompanija koje nisu osnovale kompaniju koja bi se posebno fokusirana na italijansko tržište. Značajan element ovog istraživanja u poređenju s prethodnim godinama je način na koji se jaz između između subjekata na TOP 25 listi i ostatka unutar uzorka dodatno povećao, čak za pet puta. Prosječni prihodi tako su i dalje gotovo dvostruko veći od prosjeka (24 miliona eura u odnosu na 13 miliona eura), a ova pojava je dodatno potvrđena kroz prosječni rast prihoda 25 najboljih kompanija, gdje dolazimo do vrijednosti od +15% u odnosu na 2014. godinu, dok je prosječan rast kompanija u cijelom uzorku iznosio svega 8%. Zanimljivo je reći da je prvih sedam mjesta u poretku ostalo nepromijenjeno u odnosu na 2015. godinu, a da su se na listi našle samo tri novopridošlice. Prvi dio istraživanja iz decembra 2016. se fokusirao na „makro“ aspekte trendova unutar sektora, dok je u drugom akcenat na konkretnim ciframa. 
 
Profitabilnost kao izraz EBITDA marže
Treći i posljednji kriterij korišten za klasifikaciju (isključivo za mala i srednja preduzeća i korporacije) je EBITDA marža, koja se izražava kao procent prodaje (EBITDA marža ili procent). Moramo imati na umu da je EBITDA, odnosno dobit prije kamata, poreza i amortizacije, temeljni izraz profitabilnosti. Značaj ovog indikatora je u tome da on predstavlja kapacitet kompanije da kreira vrijednost za svoje vlasničke strukture, i to kroz osnovnu djelatnost. Zbog toga je vrijednost EBITDA-e uvećana za multiplikator i neto vrijednost finansijskih dugova dobra startna pozicija za procjenu ekonomske vrijednosti kompanije.
 
Profitabinost i rast 
Kao i u prethodnom izdanju, sektor proizvođača protivprovalnih sistema je lider u segmentu profitnih marži, sa odličnih 17,8% te prosječnim rastom od +3,9%. Proizvođači CCTV sistema su ponovo na vrhu u segmentu ostvarenog rasta (+17,2%), ali plaćaju cijenu na planu profitabilnosti ("samo" 5,2%). Ovo pokazuje da je za bilo koje preduzeće ili sektor teško istovremeno imati izuzetne profitne marže i ostvariti vanredan rast. U poređenju s prošlom godinom, situacija u sektoru sistem-integratora je stabilizovana. Možemo zapaziti da je, iako su sistem-integratori i proizvođači zadržali kontinuiranu profitabilnost (EBITDA/prodaja), njihov rast usporen. Distributeri i dalje ostvaruju dvocifreni rast (prosječan rast malih i srednjih preduzeća i korporacija = 14,5% u poređenju sa 2015. godinom) i stabilnu profitabilnost (prosječna EBITDA/prodaja malih i srednjih preduzeća i korporacija = 6,3%), a nastavlja se proces konsolidovanog rasta u kombinaciji s povoljnim profitnim maržama.
 
Proizvođači
Prema ostvarenim prihodima, kompanija Notifier Italia SRL (46 miliona €) iz sektora protivpožarne opreme je ponovo na prvom mjestu i nastavlja bilježiti rast (+7%). CIMA SPA (36 miliona €) je zauzela drugo mjesto, dok treće pripada kompaniji Tecnoalarm SRL (33 miliona €). I ostale pozicije su ostale značajno stabilne, uz izuzetak kompanije Hikvision Italy SRL iz videonadzornog sektora, koja je sa 11. skočila na 6. mjesto, uz rast od 90%. Kada je u pitanju podjela prema sektorima, jasno je da nijedan nije ostvario dominaciju. Na prvom mjestu su protivpožarni sistemi, iza kojih dolaze mehanička sigurnost i protivprovala. 
 
Proizvođači kablova
Ovi proizvođači obično opslužuju više sektora i sigurnost nije njihova primarna djelatnost. Zbog toga su proizvođači kablova u ovoj analizi tretirani posebno u odnosu na proizvođače iz sigurnosnog sektora. Tržišni lider u ovom segmentu prema ostvarenoj prodaji je kompanija Ramcro.  
 
Distributeri
U segmentu distributera, na TOP 25 listi nalaze se skoro isključivo subjekti koji su tu bili zastupljeni i prethodne godine. Kompanija HESA SPA (40 miliona €) je potvrdila svoje mjesto kao predvodnik na listi i nastavlja bilježiti rast od +12%. Prosječna profitabilnost (EBITDA marža/prodaja) je nešto iznad prosjeka za distributere, što je prema KF Economicsu pozitivan pokazatelj poslovanja. 
 
Proizvođači/distributeri 
Proizvođači/distributeri su subjekti koji proizvode određene komponente i integrišu svoju ponudu tako što rade kao distributeri za druge proizvođače. Listu predvodi kompanija GUNNEBO Italia SPA (18 miliona €), koja je zabilježila rast od 9% i skok s trećeg na prvo mjesto. Honeywell Security Italia (17 miliona €) je drugorangirana, a iza nje se nalazi Videotrend SRL (14 miliona €).
 
Sistem-integratori
U poretku sistem-integratora prve tri pozicije su ostale nepromijenjene. Kompanija Project Automation SPA (43 miliona €) zabilježila je rast od 11%, a prate je DAB (15 miliona €) i Sistemi Integrati SRL (15 miliona €). Uopćeno se može reći da je segment sistem-integratora stabilan (rast od 3% od 2014. godine). 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju... 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.