Menu
A+ A A-

Umrežavanje, zaštita i komercijalizacija

Internet stvari obećava mnogo, ali može funkcionisati samo ako korisnici osiguraju umreženost i zaštitu, a pružatelji usluga ostvare povrat investicija. Kako industrija interneta stvari može odgovoriti na ove izazove? 
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Radi lakšeg razumijevanja evolucije interneta stvari od koncepta do svakodnevne pojave, korisno je sjetiti se slučaja lutke Barbie. U 2016. kompanija Mattel je predstavila Hello Dreamhouse, kućicu za lutke s bogatom dodatnom opremom. Ona radi na glasovne komande, pomoću kojih je moguće kontrolisati više od 100 funkcija: paljenje svjetla, naručivanje hrane, otvaranje vrata i dr. Da, to je pametni dom koji mnogi priželjkuju, a Barbie je već vlasnik jednog. Posljedica je to revolucije u povezivanju sistema koja ih čini „pametnim“ i, što je još važnije, omogućava njihovu međusobnu komunikaciju. Proizvođači već godinama integrišu procesore u svakodnevne proizvode. Svi oni posjeduju čipove, od mašina za veš i satova do mikrovalnih peći. Čak i lutka Barbie posjeduje procesor i baterije u svojim nogama. Međutim, pojava višestrukih opcija umrežavanja promijenila je sve u korijenu. Mašine za veš su se ranije jednostavno programirale. One danas mogu obavijestiti korisnika da im je potreban novi dio. Prije smo se igrali lutkama, a one danas pale svjetla u svojim kućicama. 
 
Industrijski IoT
Umrežena Barbie i pametne veš-mašine su u centru pažnje, iako je tzv. industrijski IoT, zapravo, još važniji. Skoro svi poslovni sektori s nestrpljenjem iščekuju internet stvari zbog njegovog potencijala da ponudi učinkovitost i zaradu. Prema podacima kompanije IDC, 31,4% anketiranih kompanija već je predstavilo svoja rješenja za internet stvari, a 43% njih će učiniti isto u narednih 12 mjeseci. U istom istraživanju se navodi da će ovo tržište do 2020. dostići vrijednost od 1,29 milijardi američkih dolara. 
U međuvremenu, kompanija Ericsson predviđa da ćemo do 2022. imati 29 milijardi umreženih uređaja, od kojih će 18 milijardi otpadati na internet stvari. Svaka industrija prolazi kroz transformaciju, uključujući i onu najstariju – poljoprivredu. Američka kompanija John Deere se odvajkada bavi proizvodnjom poljoprivredne opreme, a danas se orijentiše na internet stvari. Jedna od njenih inovacija je senzor koji mjeri pritisak na svakoj posađenoj sjemenki. On bežičnim putem prenosi podatke do iPad uređaja u kabini traktora i vozač može prilagoditi svoj rad u odnosu na njih. 
U svijetu maloprodaje modni lanac Zara koristi RFID tehnologiju za praćenje robe u stvarnom vremenu za unapređenje svog poslovnog modela.“U maloprodaji se RFID tagovi već godinama koriste u skladištima, ali tek odnedavno imamo svijest i o njihovim potencijalima. Sljedeći korak će biti njihovo povezivanje s odašiljačima i sistemima digitalnog oglašavanja u maloprodajnim objektima“, kaže Steffen Sorrell, analitičar u kompaniji Juniper Research.
Pametne kućice za lutke, umreženi traktori i odjeća s tagovima su glasnici uzbudljive budućnosti. Ali, ona još nije stigla, zbog čega neki internet stvari nazivaju i „internetom bez stvari“. 
 
Brojne prepreke
Jasno je da pred ovom revolucijom stoje brojne prepreke. Jedna od većih tiče se ekstremnih uvjeta rada u teškoj industriji. Korisnici su u prošlosti priključivali uređaje ubacivajućiosjetljive plastične SIM kartice u utor. Ovaj pristup nije primjenjiv kada je u pitanju podvodni mjerač ili izvor nafte. Zbog toga su stručnjaci za umrežavanje razvili posebnu robusnu SIM karticu za internet stvari. Ona može izdržati ekstremne uvjete poput vibracije, temperature i vlažnosti, uz vijek trajanja od deset godina, a
dodatna prepreka je sigurnost. Razumljivo je da korisnike odvraća lahkoća s kojom hakeri preuzimaju kontrolu nad pametnim uređajima ili presreću njihove podatke. Hakeri su čak modifikovali i „Hello Barbie“ aplikaciju radi otkrivanja lozinki i drugih povjerljivih informacija. Sporan je i dizajn. Potrošači nemaju konzistentno korisničko iskustvo prilikom instalacije i upravljanja komponentama interneta stvari koje se znatno razlikuju. Neke od njih imaju ekrane i više funkcija, dok ih druge nemaju i služe tekza jednu namjenu. Zbog toga je isplativo ponuditi jednostavnost. Sven Newman, partner u projektantskoj agenciji Daylight, na Adobeovom blogu piše: „Najveći konkurent kompanijama koje se bave internetom svari jeste ono što potrošači mogu raditi bez njega. Ako je korisničko iskustvo intuitivno, potrošači će razmotriti uključivanje nove rutine ili proizvoda u svoj život. Ako je ono što kompanije nude složeno ili nepraktično, možemo zaboraviti cijelu stvar.“
 
Jedan od najpoznatijih uređaja interneta stvari danas je i termostat Nest, koji je dokaz poželjnosti jednostavnih rješenja. U pitanju je okrugli srebrni brojčanik s LCD prikazom u sredini. Korisnici ga aktiviraju okretanjem brojčanika, pri čemu prikaz postaje crven ili plav ako se uređaj zagrijava, odnosno hladi. Do danas je prodan u više od milion primjeraka. 
Ipak, potrebno je naglasiti da izazov leži u rekreiranju ugodnog korisničkog iskustva za cijeli spektar različitih uređaja. Priča o Nestu je samo ilustracija problema. Kompanija je prvobitno imala viziju dizajniranja serije proizvoda i kreiranja vlastitog ekosistema za pametni dom.  No, do toga na kraju nije došlo. Prošle godine Nest je promijenio upravu i strategiju kao odgovor na pad prodaje. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.