Menu
A+ A A-

Internet stvari: Zašto i parkiranje ne bi bilo pametno?

Parkiranje je neizbježan dio gradskog života. Ipak, uz ograničen prostor i osoblje, pronalaženje pravog mjesta i primjenjivanje regulacija na parkinzima postalo je teže nego ikada prije. Srećom, umreženi uređaji koji čine internet stvari mogu pomoći u ovome
Izvor: a&s International 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Usljed povećanja broja vozila i smanjenja prostora za parkiranje, pronalaženje mjesta za parkiranje u gradovima popraćeno je određenim poteškoćama i izazovima. Srećom, pametni parking, opremljen raznim umreženim uređajima i senzorima, može pomoći u rješavanju problema navigacije. 
Pametni sistem navigacije za parking ima brojne prednosti, od kojih je najveća smanjenje saobraćaja i emisije ugljen-dioksida. "Smanjenje saobraćajnih gužvi za deset posto povećat će gradski bruto domaći proizvod za dva posto. Možemo zaključiti da pametni parking kao što je naš u gradu poput Los Angelesa može proizvesti porast bruto domaćeg proizvoda u iznosu do 20 milijardi dolara", kaže Kurt Buecheler, viši potpredsjednik u oblasti marketinga i poslovnog razvoja u Streetlineu, navodeći podatke ekonomiste Donalda Shoupa. "Tehnologija za pametne parkinge pomaže da se smanje zakrčenja saobraćaja i emisije štetnih plinova. Omogućavanje vozačima stalne dostupnosti informacija o mjestima za parkiranje znači da više neće biti kruženja okolo u potrazi za mjestom uz nepotrebna ispuštanja ugljen-dioksida", kaže Jim Short, prodajni menadžer za Evropu, Bliski istok i Afriku u Smart Parking Technologyju.
 
Tehnologija
Pametni sistem navođenja do parkinga primarno se sastoji od senzora koji detektuju slobodan prostor i šalju podatke centralnom sistemu, koji onda te informacije prosljeđuje korisničkoj aplikaciji ili sistemu za javni prikaz informacija.
Danas su u upotrebi primarno dvije vrste senzora: ultrazvučni i magnetni. Ultrazvučni senzori obično se koriste za parkinge u zatvorenim prostorima i emituju zvučne talase na frekvencijama u rasponu od 25 do 50 KHz, što je iznad praga ljudskog sluha. Detektori se povezuju s kontrolnim terminalom žičanim (RS485) ili bežičnim (na frekvenciji 433 MHz) putem. 
Kada su u pitanju parkinzi na gradskim ulicama, senzori koji se koriste uglavnom su magnetni detektori na baterije smješteni pod zemljom. "Uređaj ima fiksni magnetni raspon mjerenja od ± 1200 μT. Korisnik može za svaki senzor odabrati izlaznu frekvenciju od 1.563 do 800 Hz. Senzor će garantovano funkcionisati na temperaturama širokog raspona, od -40 do 85 stepeni", kaže Manu Tayal, generalni menadžer IoT centra za izvrsnost u Happiest Minds Technologiesu.
Prema Jieruou Zhangu, menadžeru za parkinška rješenja u kompaniji Dahua Technology, magnetni detektori povezuju se s kontrolnim terminalom samo bežičnim putem. "Postoje dva rješenja za bežično povezivanje – rješenje za kratke udaljenosti i NB-IoT. Kada je u pitanju prvo, magnetni detektori povezuju se s obližnjim kontrolerom bežičnim putem na 433 MHz. Kontroleri se povezuju preko mreža mobilnih operatera. Kada je riječ o NB-IoT rješenju, svaki magnetni detektor može se povezati s NB-IoT mrežom, koju mogu pokretati mobilni operateri. Prema tome, NB-IoT rješenje je savršen izbor za IoT upotrebu velikih razmjera", kaže Zhang.
"Koristimo bežično rješenje za slanje podataka s naših SENSIT senzora centralnom sistemu. Za radiomreže postavili smo relejne čvorove i SENSIT gatewaye", kaže Edwin Siemerink, SENSIT menadžer u Nedap Identification Systemsu.
 
Uloga videa
Tradicionalni senzori kao što su ultrazvučni i magnetni koriste se da detektuju je li mjesto zauzeto ili slobodno. Međutim, video ipak postaje sve bolja i čak isplativija alternativa. "Kamere pomažu u pronalaženju slobodnog mjesta", kaže Adler Wu, marketinški menadžer za specijalizirana rješenja u Hikvisionu. "Informacije, uključujući i broj slobodnih mjesta za parkiranje te njihovu lokaciju, prikazuju se na našoj parking-mapi u stvarnom vremenu. Korisnici koji koriste aplikaciju mogu pronaći slobodna mjesta za parkiranje, a sistem će izračunati najbrži put kojim vozači mogu voziti do parkinga", kaže on. "Neke kompanije u oblasti nadzora, kao što je Dahua, koriste videodetekciju na ulicama. Svaka kamera za detektovanje mjesta za parkiranje pokriva nekoliko mjesta – dva ili tri, a nekada čak i šest mjesta u podzemnim parking-garažama i parking-zgradama, što je veoma isplativo i praktično za postavljanje", kaže Zhang. 
 
Detekcija tablica
Nasuprot drugim tradicionalnim senzorima, video ima još jednu bitnu funkcionalnost – ALPR (automatsko prepoznavanje registarskih tablica), koji može pomoći u obavljanju različitih zadataka poput zaštite parkinga. Naprimjer, Genetecovo ALPR rješenje AutoVu može pomoći krajnjim korisnicima da steknu bolji uvid u vozila parkirana u njihovim objektima ili na ulici. Ovo rješenje podrazumijeva ALPR kameru postavljenu na korisnikovom vozilu koje se kreće u okviru parkinga ili na vrhu parkinga. Na gradske ulice se, u cilju olakšavanja zaštite parkinga, također mogu pustiti vozila na koja su postavljene ALPR kamere. "ALPR čini parkiranje pametnijim tako što zaštitarima na parkinzima omogućava da efikasnije rade. Prije ovoga bi neko, ako bi htio provjeriti je li vozilu dozvoljeno parkiranje, morao prošetati i provjeriti ima li osoba dozvolu okačenu na prozor. To je veoma vremenski zahtjevno. S ALPR-om to, zapravo, možete uraditi bez gledanja. Kamere verifikuju smije li neko ili ne smije biti u određenom području", kaže Charles Pitman, menadžer za marketing proizvoda u Genetecu. 
 
ALPR ne samo da pomaže u pojednostavljivanju operacija nego i olakšava posao vozačima. Uzmimo za primjer univerzitetski kampus. Suprotno tome kako su se stvari prije obavljale, kada su na početku svakog semestra studenti stajali u redu kako bi kupili papirne dozvole, sada se mogu unaprijed registrovati na internetu i pomoću ALPR-a automatski prolaziti verifikaciju pri ulasku na parking i izlasku s njega. "S ALPR-om ne vežete dozvolu s fizičkim predmetom – to je virtuelna dozvola povezana s registarskom tablicom vozača. Odete na internet, platite dozvolu, ukucate broj svoje registarske tablice i to je to", objašnjava Pitman.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.