Menu
A+ A A-

Pametne fabrike pokreću revoluciju

I sektor proizvodnje prolazi kroz pravu transformaciju. Fabrike postaju inteligentnije, a proizvodni procesi efikasniji. Neki ovo vide kao očekivanu evoluciju sektora, dok je za druge riječ o najvažnijoj promjeni koju je industrijska proizvodnja doživjela u posljednjih nekoliko godina

Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pridjev „pametan“ vjerovatno je trendovska fraza decenije i susrećemo je u svakom sektoru. Od telefona do stambenih i poslovnih objekata – svi se takmiče da budu pametni. Jedan od sektora koji je pokazao ozbiljan interes za ovu frazu jeste i industrijska proizvodnja. Poznat po različitim imenima, od pametnih i inteligentnih fabrika do industrije 4.0, ovaj sektor danas prolazi kroz revoluciju, čiji će se učinci osjetiti i u ostalim segmentima.
„Srž svake pametne fabrike je inteligencija“, kaže Andy Ward, tehnički direktor kompanije Ubisense. „U našoj kompaniji smatramo da lokacijska inteligencija predstavlja ključnu komponentu. Ako imate pokretni objekat koji je ključan za proizvodni proces, morate znati gdje se on nalazi i šta radi. Industrija 4.0 je okruženje u kojem fleksibilni inteligentni procesi koriste podatke dobivene u stvarnom vremenu pomoću senzora. Oni su uvezani unutar cijelog vrijednosnog lanca radi optimizacije industrijskih procesa. Ovi kibernetičko-fizički sistemi koriste analitiku velikih podataka kako bi transformirali cjelokupnu operativnu vidljivost uz do sada neviđenu agilnost i efikasnost proizvodnog procesa“, kaže on. Wardove kolege se slažu da se terminologija može razlikovati u odnosu na lokaciju, ali da koncept ostaje isti.

Industrija 4.0
„Postoji više definicija u zavisnosti od regije u kojoj se govori o ovoj temi“, kaže Aloke Palsikar, zamjenik glavnog direktora i menadžer proizvoda u kompaniji Tech Mahindra. „Ipak, ako izađemo izvan okvira standardnih definicija pojmova 'pametna fabrika' ili 'industrija 4.0', za mene oni u prvom redu označavaju temeljni preokret u pogledu načina na koji tehnologija mijenja proizvodne procese kroz umreženu arhitekturu. Danas su različite etape proizvodnog procesa, sve do najmanje mašine ili komponente, direktno povezane preko senzora ili interneta stvari. One na taj način mogu direktno komunicirati i tako cijeli lanac učiniti transparentnijim i efikasnijim. Mašine i oprema sada mogu ne samo komunicirati međusobno nego i između viših i nižih sistema, te donositi inteligentne odluke nezavisno od ljudi. Ovo predstavlja savremenu pametnu fabriku“, ističe Palsikar.
„Pametna fabrika je industrija koja iskorištava uređaje interneta stvari radi unapređenja efikasnosti, kontinuiteta i sigurnosti tokom rada“, kaže Andrea Sorri, direktor poslovnog razvoja za javni sektor, gradski videonadzor i kritičnu infrastrukturu u kompaniji Axis Communications, i dodaje kako komunikacija na daljinu i u stvarnom vremenu između proizvodnih komponenti i operatera fabrikama omogućava da budu vrhunski primjer automatizacije.

„U fokusu industrije 4.0 je pametna fabrika. Ipak, ova definicija uključuje i proizvodne procese koji se odvijaju izvan četiri zida postrojenja. Dvije važne dodatne komponente uključene u njihov djelokrug su integrisani inženjering i pametni nabavni lanac. Ovi procesi se integrišu pomoću implementacije povezane digitalne arhitekture kako bi postali integralni segment fabrike budućnosti“, kaže Palsikar. Johnny Chang, pomoćnik zamjenika direktora u grupaciji iAutomation Systems & Solutions kompanije Advantech, navodi da oni na nivou kompanije koncept pametnih fabrika definiraju kroz dvije faze: „Naprimjer, pametna fabrika je dio tzv. industrije 4.0. Ona uključuje projektnu, proizvodnu i logističku fazu. Cijeli koncept se naziva 4.0, ali je pametna fabrika u fokusu procesa.“ Jerry Huang, projektni menadžer u kompaniji IEI Integration, dodatno obrazlaže ovaj koncept. „Mislim da pametne fabrike moraju posjedovati barem četiri elementa. Prvi je integracija mašina, drugi područno znanje, treći poslovna inteligencija na ulaznim i izlaznim sistemima, a četvrti tržišna potražnja. Sva četiri dolaze iz različitih oblasti, što znači da je ključna riječ za definiranje pametnih fabrika upravo integracija“, kaže Huang.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju... 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.