Menu
A+ A A-

Kako omogućiti sigurnije okruženje za učenje

Sigurnost obrazovnih institucija postaje sve važnija tema u sigurnosnoj industriji, budući da je nekoliko incidenata ukazalo na probleme u toj oblasti. U ovom članku dotaknut ćemo se nekih relevantnih projekata i pitati stručnjake za njihovo mišljenje o temi
Izvor: a&s International 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Oblast visokog obrazovanja jedno je od ključnih tržišta kako za pružaoce rješenja tako i za sistem-integratore. Nedavno je ovaj sektor dospio pod lupu zbog nekoliko napada, naročito onih koji su uključivali oružane incidente. Prema podacima Transparency Researcha, očekuje se da će takvi napadi i drugi faktori potaknuti rast ovog sektora. "Povećanje ulaganja u infrastrukturu također podstiče rast tržišta sigurnosti u školama i kampusima. Očekuje se da će tokom perioda pokrivenog analizom faktori poput krađe, vandalizma i provale potaknuti potražnju za sigurnošću u školama i kampusima. Vladine regulacije koje se odnose na poboljšanje nivoa sigurnosti također pozitivno utječu na taj tržišni segment", kaže se u izvještaju te istraživačke kompanije. Očekuje se da će do 2023. godine spomenuti faktori pozitivno utjecati na tržište koje se bavi sigurnošću u školama i kampusima. Međutim, upravljanje sigurnošću u institucijama visokog obrazovanja postaje sve složenije, a napredak u tehnologiji i potreba za održavanjem otvorenog i sigurnog okruženja za učenje doprinose složenosti ovog problema.
 
Upravljanje univerzitetskom sigurnošću
Prvu stvar koju treba uzeti u obzir kada je riječ o osiguravanju univerziteta jeste razumijevanje kojim ključnim lokacijama je zaštita potrebna. "Kao što je slučaj sa svim velikim kampusima, zajednica visokog obrazovanja bavi se zaštitom imovine, intelektualnog vlasništva i osoblja u kampusu", rekao je Chris Peckham, viši potpredsjednik i direktor za specijalne projekte u Kratos Public Safety & Security Solutionsu. "U korporativnom okruženju većina zaposlenih napušta objekte po završetku radnog vremena, ali kampusi institucija visokog obrazovanja imaju aktivne laboratorije i objekte koji moraju biti otvoreni 24 sata svaki dan u sedmici. To predstavlja dodatni izazov pri osiguravanju građevina kako bi se ljudi mogli slobodno kretati i pritom biti sigurni", kaže on.
Također, postoji niz problema o kojima treba razmisliti u bilo kojem sigurnosnom projektu i standardnoj operativnoj proceduri (SOP-u) u okruženju kampusa. To uključuje pridržavanje zakona o čuvanju i objavljivanju informacija o kriminalnim djelima u okviru kampusa i van njega, pravilno izvještavanje o incidentima, ispunjavanje zahtjeva videonadzora i rezolucije, mobilne aplikacije za javnost i sigurnost u studentskim domovima, jednokartičnu tehnologiju te slanje obavijesti o hitnim slučajevima preko različitih medija.
 
Kombinovanje sigurnosnih rješenja
Drugi ukazuju na poteškoće pri postizanju idealne kombinacije tehnologije i radne snage. "Sigurnosno okruženje univerziteta prilično je jedinstveno i donosi neke izazove koji se rijetko mogu pronaći na nekom drugom mjestu", kaže David Ella, potpredsjednik marketinga proizvoda u AMAG Technologyju. "Posebno veliki izazov predstavljaju poluotvoreno okruženje kampusa i potreba za osiguravanjem slobodnog pristupa za studente i javnost u mnogim zonama", ističe on.
"Od ključne je važnosti kombinovanje zaštitara na mjestu događaja s tehnologijom za identifikaciju i odgovaranje na novonastale probleme. U kontrolisanim područjima presudna je tehnologija za brzo i efikasno zaključavanje zgrada ili čitavog kampusa. Osiguravanje automatizirane vidljivosti preko videa u stvarnom vremenu i instantnog odgovora na uzbune i kršenje kontrole pristupa kroz potpuno integrisan sigurnosni sistem pomoći će smanjenju rizika i proaktivnom ubrzavanju odgovora", detaljno objašnjava Ella. 
"Uzmimo nekoliko primjera. Vanjska vrata istraživačkog laboratorija drže se otvorenim. Sigurnosni tim to mora brzo saznati. U roku deset sekundi trebali bi imati snimljeni i video uživo područja oko vrata kako bi mogli odlučiti o odgovarajućoj reakciji. Drugi primjer, dugme za poziv pritisnuto je na putu do lokalnog centra za javni prijevoz. Kamere u neposrednoj blizini trebale bi odmah prikazati video zaposlenicima sigurnosnog kontrolnog centra ili zaštitarima na terenu na njihovim mobilnim uređajima. Student bi trebao moći verbalno komunicirati sa zaštitarom, koji može vidjeti studenta", nastavlja on.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.