Menu
A+ A A-

Sigurnost na moru: Mjere zaštite osiguravaju mirnu plovidbu kruzerima

Uz hiljade putnika, kruzeri moraju omogućiti sigurnost i zaštitu svake osobe na brodu. Kako broj ljudi koji se odlučuju otisnuti na putovanja kruzerima stalno raste tako se povećavaju i potencijali industrije sigurnosti u kruzerskoj vertikali
Izvor: a&s International 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Industrija krstarenja čini značajan dio globalnog turizma. Međunarodna asocijacija kruzerskih linija (CLIA) procijenila je da je u 2016. širom svijeta otprilike 24 miliona putnika išlo na krstarenja, a njihov broj raste svake godine. Ne samo da se broj putnika povećao nego je došlo i do brzog povećanja broja ruta i brodova. Ovo povećanje imalo je direktan utjecaj na potražnju za sigurnosnom opremom. Savremeni kruzeri danas su veliki i kompleksni brodovi s integrisanim električnim i mrežnim sistemima. Novi brodovi poput Harmony of the Seasa, trenutno najvećeg svjetskog putničkog broda, koji je dug 362 metra i ima kapacitet za više od 6.000 putnika te 2.000 članova posade, imaju naprednu mrežnu infrastrukturu. "Noviji brodovi obično imaju IP mrežnu infrastrukturu ugrađenu širom broda, koja se koristi za niz usluga, što uključuje brodski sistem, IT, internet, zabavu, prodaju, komunikacije i sigurnost", kaže Jeff Whitney, potpredsjednik globalnog marketinga u Arecont Visionu. 
Ovi novi tehnološki napredni brodovi imaju uslove i za podjednako napredne sigurnosne sisteme. Dalje, budući da kruzerske linije troše svoje resurse na ljude i sigurnosne sisteme koji pružaju zaštitu bez korištenja smrtonosnog oružja, one se moraju fokusirati na prevenciju i odvraćanje od događaja prije nego što oni eskaliraju. Sveobuhvatne sigurnosne mjere su jedini način za postizanje ovog cilja.
 
Neupadljivi sistemi
Stvarni broj ozbiljnih incidenata na kruzerima je nizak, ali to je zato što su poduzete detaljne i sveobuhvatne sigurnosne i zaštitne mjere kako bi taj broj i ostao takav. Međutim, proces zaštite i sigurnosti počinje prije nego što se putnici uopće ukrcaju na brod. Aktivnosti prije ukrcavanja, poput nadzora lanca snabdijevanja, provjeravanja putnika i posade prije ukrcavanja i ponovnog ukrcavanja u usputnoj luci te provjeravanja prtljage putnika i posade, kao i brodskog tereta – sve su elementi brodske sigurnosti. Jednom kada se svi ukrcaju, sveobuhvatan sigurnosni sistem je ključan kako bi se održala sigurnost postignuta prethodnim mjerama. Videonadzor je posebno koristan alat – on istovremeno služi i za odvraćanje od kriminalnih aktivnosti i za kreiranje forenzičkih zapisa u slučaju nekog incidenta. "Videonadzor igra vrlo aktivnu ulogu u sigurnosti kruzera, povezanu s kontrolom pristupa i upravljanjem identitetima. Ovi sistemi se koriste kako bi se osigurala zaštita putnika i posade, zaštitila imovina i obezbijedili forenzički zapisi incidenata i aktivnosti na brodu", objašnjava Whitney. Istovremeno, putnici se ne žele osjećati kao da su stalno pod nadzorom, naročito zato što žive na brodu i nisu samo u posjeti. Prema tome, za sisteme nadzora i kontrole pristupa važno je da ne budu previše upadljivi, naročito ne u javnim prostorima. Međutim, Whitney je istakao da se upadljivi nadzorni sistemi i dalje koriste "kao sredstvo za odvraćanje od incidenata te nadzor prolaza, putničkih i teretnih područja, kao i osiguranih područja na brodu i pristaništa".
 
Izuzetno bitna IT zaštita
Industrija kruzera također postaje sve svjesnija potrebe za informatičkom zaštitom uređaja instaliranih na brodovima. "Uz nedavno podizanje prašine oko DDoS napada na mrežnu infrastrukturu širom Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, korištenje IoT uređaja, od umreženih kamera, DVR-ova, aparata, pa čak i kućnih termostata u svrhu pretvaranja u botove namijenjene provođenju drugih napada – informatička sigurnost je glavna stvar o kojoj treba brinuti zbog umreženih brodskih sistema", objašnjava Whitney. Zapravo, BIMCO je u februaru 2016. godine, zajedno s CLIA-om i drugim članovima pomorske zajednice, objavio uputstva za informatičku sigurnost na brodovima. Cilj uputstava je da "vlasnicima brodova i operaterima pruže vodič za to kako da procijene svoje operacije i uspostave potrebne procedure i akcije za održavanje sigurnosti informatičkih sistema na njihovim brodovima". Iako ova uputstva "nisu namijenjena tome da pruže osnovu da kompanije i brodovi vrše reviziju i provjeru individualnog pristupa informatičkoj sigurnosti", ona su osmišljena tako da izgrade razumijevanje i svijest o ključnim aspektima informatičke sigurnosti.
 
Izazovi na otvorenom moru
Kada je riječ o implementiranju sigurnosnih i zaštitnih mjera na brodovima, postoje mnogi izazovi koje sigurnosni operateri moraju uzeti u razmatranje i prevazići. Kada je u pitanju postavljanje zaštitnih i sigurnosnih sistema, kruzerski status kao brodova koji su stalno u pokretu predstavlja značajan izazov. Čak i kada su u luci, njihovo vrijeme povratka može biti izuzetno kratko. "Ovo rezultira agresivnim vremenskim ograničenjima za postavljanje, podršku i održavanje bilo kojeg sistema, uključujući i sigurnosne sisteme", kaže Eric Olson, potpredsjednik marketinga u PureTech Systemsu. "Kao takvima, kruzerskim linijama su potrebni sistemi koji se brzo postavljaju, brzo nadograđuju, koji su operativno robusni te zahtijevaju minimalnu podršku", kaže on.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.