Menu
A+ A A-

Zdrav rast tržišta zdravstvene zaštite

U pokušaju da ojačaju sigurnosne mjere kako bi zaštitile pacijente, zdravstvene ustanove povećavaju sigurnost pomoću poboljšanih tehnologija i rješenja
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Obim zdravstvenih sistema širom svijeta varira od mjesta od mjesta. Slično tome, nivo sigurnosti u zdravstvenim ustanovama također varira, baš kao i dostupnost zdravstvene njege. Krađa i gubitak (opreme, podataka, djece) najveći su problemi s kojima se zdravstvene ustanove bore. Kako bi ih smanjile, ustanove moraju poboljšati sigurnosne mjere, istovremeno se pridržavajući regulacija i budžeta te održavajući otvorenu i prijateljsku atmosferu u svojim prostorijama. Međutim, prevencija krađe vrijedne opreme, lijekova, pa čak i beba potiče rast upotrebe RFID-a na tržištu zdravstvene zaštite, za koje se, prema izvještaju Grand View Researcha, očekuje da će tokom narednih sedam godina dostići 3,9 milijardi dolara vrijednosti, pri objedinjenoj godišnjoj stopi rasta od 24,7 posto.
Ali, krađa igra samo malu ulogu kada su u pitanju sigurnosne potrebe zdravstvene ustanove. Budući da tržišta širom svijeta svjedoče rastu sektora zdravstvene zaštite, sigurnosne mjere također sve češće moraju osigurati ustanove te im pomoći da se adekvatno prilagode novim zahtjevima koji dolaze s nadogradnjom.
 
Trendovi i izazovi
Izazovi s kojima se suočavaju bolnički sigurnosni sistemi su komplikovani i kreću se od nasilja na radnom mjestu do lutajućih pacijenata i otmica beba. "Pacijenti i posjetioci moraju se osjećati dobrodošlo i udobno, ali i sigurno i dobro zaštićeno", kaže Sheila Loy, direktorica zdravstvenih rješenja u oblasti upravljanja pristupom i identitetima za područje Sjeverne Amerike u HID Globalu. Ovo podrazumijeva balansiranje sigurnosnih mjera tako da one pacijentima budu dovoljno vidljive da se osjećaju sigurno, ali i dovoljno nevidljive da bi okruženjem vladala topla, prijateljska atmosfera.  
Otvorena priroda bolnica je sa sigurnosnog aspekta problematična, jer su osmišljene tako da budu javni, a ne zatvoreni prostori. Zato sigurnosne mjere moraju biti u mogućnosti da prepoznaju različite osobe unutar bolnice, ograničavajući pristup određenim područjima, a omogućavajući pristup drugima. 
Ovo nosi logističke izazove, budući da su zdravstvene ustanove, posebno bolnice, često velike i zauzimaju širok prostor. S aspekta sigurnosnog rješenja, ovo znači da će se brave morati integrisati s detekcijom požara, videonadzorom i drugim sistemima. Međutim, kako objašnjava Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike u kompaniji Assa Abloy, nisu svi korisnici jednaki. "Medicinsko osoblje, čistači, pacijenti i njihovi posjetioci, kao i bezbrojni privremeni radnici te vanjski saradnici moraju imati pristup prilagođen njihovim specifičnim i vrlo različitim potrebama. Laboratoriji sa stabilnim prilivom posjetilaca i saradnika sigurniji su ako se pristupom upravlja putem vremenski ograničenih ključeva koji se mogu poništiti ili ponovo aktivirati po potrebi", kaže on. 
Predsjednik Security Risk Management Consultantsa Chad Parris naglasio je da "proces sintetizacije sigurnosnih programa i, što je još bitnije, različitih tehnologija stvara značajan izazov u čitavoj organizaciji". Rezultat toga je obeshrabrujuće kompleksan i skup dugotrajni izazov stavljen pred one koji žele unificirati sisteme poput videa i kontrole pristupa, u slučajevima u kojima organizacije žele kreirati rješenje zasnovano na jednoj kartici za pristup svim ustanovama i postrojenjima.
Uprkos tome, trenutno vlada potražnja za takvim jednokartičnim rješenjima. Loy je naglasila da je ovo prilika da se uvedu promjene koje će omogućiti da se s jednom karticom može uraditi više nego što je to do sada bio slučaj. "Bolnice mogu ljekarima, medicinskim tehničarima i osoblju ponuditi jednu karticu za pristup sobi za hitne slučajeve i apoteci, kao i za vizuelnu ID verifikaciju, bilježenje prisustva i vremena (provedenog u prostorima bolnice), isplatu plata i kupovinu u kafeteriji. Ovo vlasnicima kartica čini život jednostavnijim, a istovremeno centralizira i pojednostavljuje upravljanje zaposlenicima."
 
Faktori rasta po regionima
Faktori koji potiču rast zdravstvene zaštite i sigurnosti u zdravstvu se razlikuju od regiona do regiona. "Potaknuto različitim problemima u različitim regionima, tržište elektronske sigurnosti u zdravstvenoj zaštiti nastavlja rasti širom svijeta", pojašnjava Steve Elder, viši marketinški menadžer u Stanley Healthcareu. Moguće je da su faktori rasta u razvijenim zemljama s naprednim zdravstvenim ustanovama više povezani s nadogradnjom i renoviranjem, dok u regionima gdje je zdravstvena zaštita manje napredna možemo vidjeti instalacije nove opreme i drugačije zahtjeve. U SAD-u, jedinoj razvijenoj zemlji koja nema univerzalnu zdravstvenu zaštitu, sistem zdravstva od donošenja odluke o reformi zdravstva u 2014. godini prolazi kroz velike promjene. U pokušaju da prežive rastuće troškove i niže Medicare i Medicaid naknade, besplatne tretmane i Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj njezi, zdravstvene organizacije počele su trend spajanja s drugim sličnim sistemima ili asimiliranja u veće regionalne sisteme zdravstvene zaštite", objašnjava Parris. Kada je riječ o regulacijama, zdravstvene ustanove moraju ispuniti određene standarde. Loy kaže da zahtjevno regulatorno okruženje oblikovano različitim elementima, uključujući i legislative poput HIPAA-e, koja definiše američke standarde za privatnost i sigurnost, utječe na politiku i procedure kontrole pristupa u američkim bolnicama.
"Naprimjer, u Kaliforniji bolnice moraju prijaviti sve sigurnosne incidente, nakon čega Ministarstvo javnog zdravstva u Kaliforniji provjerava politiku, praksu i sigurnosne zapise te propisuje inspekcije i kazne. Bolnički administratori često moraju slijediti federalne propise koje su uspostavili Centri za Medicare i Medicaid usluge, koji su u pojedinim slučajevima suprotni regulativama saveznih država te rezultiraju kaznama", objašnjava ona.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.