Menu
A+ A A-

Video danas uspješno prepoznaje požare i dim

Već dugo vremena korisnici koji upravljaju postrojenjima, fabrikama i drugim ključnim objektima oslanjaju se na tradicionalnu tehnologiju detekcije požara i dima. Ma kako efikasni, ovi senzori imaju određena ograničenja. U ovakvim uvjetima detekcija požara pomoću videa temelji se na korištenju analitičkih mogućnosti kamera i nameće se kao alternativa ili dodatak tradicionalnim senzorima
Izvor: a&s international
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
U odnosu na tradicionalne detektore ili senzore vatre ili dima, videodetekcija požara i dima je relativno nova oblast koja na tržištu postoji tek desetak godina. U početku ova tehnologija nije naišla na adekvatan interes korisnika. Višak očekivanja i početne visoke stope pojave lažnih alarma kreirali su nepovjerenje među korisnicima. Ipak, s vremenom je došlo do poboljšanja softvera i hardvera, kao i pojave uspješnih aplikacija, zbog kojih je videodetekcija požara postala prihvaćenija među korisnicima. 
„Veća procesorska snaga kamera, kvalitetnija slika i pad cijena učinili su ova rješenja popularnijim i pouzdanijim u odnosu na vrijeme prije deset godina“, kaže John De Blonde, direktor upravljanja proizvodnom linijom u kompaniji Xtralis. 
On dodaje da je u određenim zemljama vizuelni element obavezan za verifikaciju požara, što je dovelo do rasta potražnje. „Tržište sistema za detekciju požara/dima trpi zbog pojave lažnih alarma, što može utjecati na reakcije nadležnih interventnih službi. Neke vatrogasne i spasilačke službe u Velikoj Britaniji odbijaju pružiti pomoć ako je riječ o automatski detektovanom i prijavljenom požaru koji nije „vizuelno verifikovan“, a postoje naznake da će se isto desiti i u drugim evropskim zemljama“, kaže on. 
 
Prednosti videodetekcije 
Jedna od prednosti videodetekcije požara je kraće vrijeme detekcije. Ovi sistemi doslovce „vide“ požar ili dim umjesto da se oslanjaju na njegovu identifikaciju nakon što dim dođe do senzora obično postavljenog na plafon. „Analitika vrši detekciju unutar cijelog vidnog polja kamere, i to obično od poda do plafona, dok drugi detektori moraju biti postavljeni na plafon i „čekati“ da dim dođe do njih. Čak i aspiracioni detektori ne mogu reagovati dok dim ne dođe do plafona, odnosno do tzv. aspiracione tačke. U nekim slučajevima dim ni ne dođe do konvencionalnih detektora dima zbog stratifikacije“, kaže Rick Jeffress, direktor poslovnog razvoja u kompaniji Fike. „Konvencionalni detektori pokrivaju područje od 80-ak kvadratnih metara, dok videodetekcija obuhvata više od 700 kvadratnih metara, ako se primjenjuje dizajn baziran na učinku“, ističe on.
„Video postaje trend u oblasti detekcije požara jer može pomoći u otklanjanju nedostataka dosadašnje prakse kod koje su se zbog nedostatka adekvatnih tehnologija javljali tzv. mrtvi uglovi. To je posebno jasno kod spore detekcije požara zbog, naprimjer, visokih plafona. Videodetekcija požara omogućava identifikaciju požara i dima unutar nadzirane zone u roku samo nekoliko sekundi i bez obzira na visinu plafona. Zahvaljujući svom optičkom sistemu, ovaj vid detekcije ne mora čekati na dim i toplotu, koji se moraju podići do mjesta na koje je detektor postavljen, kako je to slučaj kod klasičnih sistema detekcije požara“, kaže Sören Wittmann, proizvodni menadžer za specijalne detektore u Bosch Security Systemsu. 
 
Jednostavna instalacija i održavanje
Još jedna prednost videodetekcije požara je lahkoća instaliranja i održavanja, što olakšava posao instalaterima i majstorima. „Kamere za videodetekciju se lahko postavljaju na zidove ili unutar perimetra objekata, a godišnje održavanje se obavlja pomoću softvera umjesto na pojedinačnim kamerama. Videodetekcija požara je čest izbor za rizične zone jer se godišnje održavanje vrši pomoću softvera i nema potrebe da se detektor unosi u prostoriju. Podešavanje sistema se često rješava uz fabričku podršku na daljinu preko ekrana kako bi se osiguralo nesmetano i brzo podešavanje, stavljanje u pogon i primopredaja sistema“, kaže Jeffress. Istovremeno, videodetekcija požara lakše izlazi na kraj sa zagađujućim tvarima i drugim štetnim agensima u kritičnim zonama. „Za razliku od postojećih tehnologija detekcije dima, videodetekcija požara je prilično otporna na prašinu i vlagu, a ta dva faktora su kombinacija koja brzo može dovesti do zagađenja standardne tehnologije“, kaže Wittmann. 
 
Način rada
Jezgru videodetekcije požara čini algoritam za detekciju vatre ili dima koji se koristi u kombinaciji s kamerom ili serverom. U osnovi, analitika vrši praćenje kretanja svjetlosnih obrazaca u odnosu na stabilnu pozadinu. Ako kretanje odgovara obrascima širenja dima ili požara, aktivira se alarm. „Kamere koje prate određenu zonu ili proces prikupljaju referentne slike koje analitički softver analizira u smislu promjena osvjetljenja piksela i poredi ih s memorisanim obrascima koji upućuju na prisustvo prašine, kapljica ulja, plamena, odsjaja plamena ili dima na zabilježenoj slici. Sistem koristi vještačku inteligenciju i kroz izlaganje autentičnim i lažnim požarima 'uči' kako prepoznati prve znakove opasnosti“, objašnjava Jeffress. 
„Koristimo različite tipove algoritama. Oni prepoznaju požar i dim pomoću boje, oblika i pokreta“, ističe Peter Jen, predsjednik kompanije GKB Security. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.