Menu
A+ A A-

Šta će IT kompanije potaknuti da se više okrenu sigurnosti?

Konvergencija sigurnosnih i IT sistema proteklih deset godina bila je popularan predmet rasprava. Rezultati u mnogim slučajevima nisu bili uspješni zbog sukoba interesa i razilaženja IT i sigurnosnih profesionalaca. Da li bi onda rastuće prisustvo IT igrača na polju tehničke sigurnosti moglo prodrmati industriju? Jesu li nedavni projekti koji uključuju IT kompanije novi trend ili samo marginalna pojava?
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Prisustvo IP infrastrukture u tehničkoj sigurnosti više nije novotarija. Novi sistemi tehničke sigurnosti danas su često bazirani na IP tehnologiji, kao što je to slučaj sa IP videom i IP kontrolom pristupa. Poznate firme u industriji eksperimentišu s novitetima u ponudi kao što su videonadzor kao servis (VsaaS), pohrana podataka u cloudu i nezavisna analitika nadgledane lokacije. Paralelno s tim možemo vidjeti porast uključenosti IT/ICT kompanija u projekte povezane sa specijaliziranim tržištima koja se tradicionalno u velikoj mjeri oslanjaju na sigurnost. Ne tako davno vidjeli smo da mnoge NAS kompanije iz IT industrije ulaze u područje nadzora nudeći bolje sisteme za upravljanje skladištima. Sada se mnoge među njima počinju baviti analitikom, upravljanjem velikim podacima i informatičkom sigurnošću. 
 
IT/ICT kompanije na polju sigurnosti
Cisco Systems jedan je od primjera konglomerata iz industrije komunikacijskih tehnologija koji je ostvario značajno prisustvo u području sigurnosti. "Proširili smo prisustvo u tehničkoj sigurnosti. Bitni segmenti industrije uključuju proizvodnju, energetski sektor te pametne gradove i vlade. Uveliko radimo s kupcima koji traže specifične poslovne rezultate kao što su povećana sigurnost radnika i javnosti, te ubrzanje rada", objasnio je John Reno, menadžer za IoT proizvode i rješenja u Cisco Systemsu. "Tehnička sigurnost ima osnažujuću ulogu u IoT i poslovnim inicijativama. Naši planovi rasta zasnovani su na zahtjevima kupaca, a najnovije proširenje kompanije odvija se u IoT segmentu. Kao učesnici u ekosistemu nastavljamo rad na promovisanju prednosti usvajanja IP-ja u tehničkoj sigurnosti. Ovo podrazumijeva i rad s organizacijama zaduženim za donošenje standarda i razvoj najbolje industrijske prakse. Glavna prednost koju Cisco donosi na tržište je integracija sa sistemima za informatičku sigurnost, konzistentna politika u različitim IT/OT okruženjima i pojednostavljeno usklađivanje s propisima. Kupci imaju korist od mogućnosti smanjivanja rizika, zaštite svog poslovanja od sve ozbiljnijih prijetnji i smanjivanja troškova usljed pojednostavljenog usklađivanja s propisima", dodao je Reno.
 
Cisco nije sam u ovome, niti je ovaj fenomen ograničen samo na Sjevernu Ameriku. Druge kompanije poput kineskog giganta Huaweija, japanskog NEC-a, British Telecoma i korejskog SK-a proširile su poslovanje i u područje sigurnosnih tehnologija poput IP kamera, upravljanja videonadzorom i kontrole fizičkog pristupa. Prednosti koje IT i ICT kompanije donose, ako ih poredimo s tradicionalnim sigurnosnim kompanijama, leže u širini i obimu njihovih tehnologija i rezultirajućem iskustvu u velikim nacionalnim projektima. IT kompanije dobro su pozicionirane da iskoriste svoje iskustvo u bežičnom i žičanom mrežnom prijenosu, pohrani podataka i cloud računarstvu. Međutim, one nemaju uvijek usko specijalizirano iskustvo potrebno za projekte iz segmenta sigurnosti. Razlozi zbog kojih IT kompanije ulaze na sigurnosno tržište leže u potencijalnom generisanju nove potražnje unutar zajednice kupaca sačinjene od desetaka miliona potencijalnih kompanija i pametnih domova, te u proširenju postojeće ponude. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.