Menu
A+ A A-

SMAhome: Svijet pametnih domova u 2017. godini

Prošla godina je za one koji posluju na tržištu pametnih domova bila posebno uzbudljiva. Do 2021. broj prodatih uređaja za pametne domove na godišnjem će nivou preći 600 miliona, što je pokazatelj uspona tog tržišta. U nastavku vam predstavljamo trendove koji će obilježiti tu industriju u 2017.
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
1. Telekom-operateri nude usluge za pametne domove 
AT&T, Deutsche Telekom, Orange i drugi vodeći telekomunikacijski operateri već nekoliko godina posluju u sektoru pametnih domova. Širenje pretplatničke ponude na pametne domove smatra se atraktivnim, zbog čega su australska Telstra, singapurski Singtel, tajlandski True, vijetnamski MobiPhone, južnokorejski SK, britanski O2 i holandski KPN tokom 2016. predstavili nove usluge za aplikacije namijenjene pametnim domovima. Dobro upućeni izvori tvrde da sve više telekomunikacijskih i kablovskih operatera na brzorastućim tržištima poput Južnoafričke Republike, ASEAN regije, Južne Amerike i istočne Evrope za ovu godinu planira predstavljanje svojih paketa i usluga namijenjenih pametnim domovima. 
 
2. Glasovna kontrola i izdavanje naredbi
Sva istraživanja različitih institucija pokazala su da je glasovna kontrola u posljednjih 18 mjeseci postala zasebna, nova kategorija za uređaje namijenjene pametnim domovima. Prema istraživanju kompanije AVI Research, skoro 30% ulaganja u uređaje za pametne domove do 2021. godine odnosit će se na sisteme glasovne kontrole kakav je Amazon Echo. Ovo će postati stvarnost uprkos činjenici da ova kategorija uređaja prije samo dvije godine praktično nije ni postojala. Mogućnost iskorištavanja popularnosti digitalnih asistenata na pametnim telefonima korisnicima je donijelo autentičnu vrijednost.
„Mogućnost integracije i širenja glasovne kontrole unutar sveobuhvatnog okruženja doma podrazumijeva zajedničko funkcionisanje znatno većeg broja uređaja za pametne domove i rješenja za glasovnu kontrolu. U narednih pet godina veliki broj proizvođača kućnih uređaja i aparata morat će se pozabaviti načinima sklapanja partnerstva za potrebe integracije s platformama za glasovnu kontrolu, a isto važi i za instalatere i ponuđače sistema za upravljanje pametnim domovima“, kaže Jonathan Collins, direktor istraživanja u kompaniji ABi Research.
 
Njemački operater Deutsche Telekom potvrdio je da je njegova otvorena platforma za umrežene domove QIVICON u septembru prošle godine integrisana s Amazonovom aplikacijom Alexa. U saopćenju te kompanije navodi se da „saradnja s kompanijom Amazon olakšava širenje inovacija namijenjenih našim korisnicima“ te da „iskreno vjeruju u budućnost pametnih domova s glasovnom kontrolom“. Iako se Amazon Echo pokazao popularnim na tržištima zapadnih zemalja, jezičke barijere su kreirale tržišne šanse i za njegove rivale kakvi su, naprimjer, NUGU, koji nudi južnokorejski SK Telecom, i kineski DingDong. Usluga NUGU-a u početku se nudila u kombinaciji s uređajem cilindričnog oblika visine 21,9 cm, koji je projektovan da radi i kao kućni zvučnik i izvor LED rasvjete. 
 
3. Domovi kojima upravlja vještačka inteligencija
Tehnologija vještačke inteligencije u uređajima za pametne domove omogućuje detekciju signala koji se registruju pomoću daljinski kontrolisanih uređaja (poput nosivih uređaja) za kontrolu rada kućnih aparata, mašina i sigurnosnih sistema. Osim Amazona i Googlea, i kompanije Apple, Samsung i Microsoft našle su se pod pritiskom da predstave slične uređaje i funkcije. 
 
Kako navodi Technavio, tržište vještačke inteligencije nudi brojne mogućnosti za proizvođače originalne opreme (OEM) za pametne domove poput Samsung Electronicsa. U novembru 2016. ovaj južnokorejski tehnološki div predstavio je plan integrisanja vještačke inteligencije s njegovim kućnim aparatima. Ovo je omogućeno zahvaljujući Samsungovoj akviziciji kompanije Viv, koju su osnovali kreatori Appleovog virtuelnog asistenta Siri. Viv je drugačije projektovan u odnosu na Siri i njegovi pozadinski sistemi se mogu programirati. Vještačka inteligencija može sama kreirati kodove za obavljanje novih zadataka.
 
Računarstvo u oblaku postalo je ključna komponenta u tehnologiji pametnih domova jer cloud nudi kako aplikacije tako i rješenja za pohranu. Dodatne investicije u vještačku inteligenciju koja će funkcionisati pomoću rješenja za računarstvo u oblaku predstavljat će konkurentsku prednost za vodeće proizvođače. Kada je u pitanju tehnologija, detekcija i prepoznavanje emocija su još jedan važan faktor za rješenja bazirana na vještačkoj inteligenciji. Očekuje se da će tehnologija biosenzora ostvariti najbrži rast. Istraživački institut MarketsandMarkets procjenjuje da će ovo tržište do 2021. zabilježiti rast vrijednosti od 36,07 milijardi dolara, uz godišnju stopu rasta od 39,9%. Tehnološki div IBM u novembru prošle godine najavio je da će svim programerima ustupiti svoje znanje u kognitivnom računarstvu. Kompanija je ovaj eksperimentalni projekat nazvala Intu, a sastoji se od platforme koja korisnicima omogućava da integrišu Watson funkcije poput kognitivnih vještina ili osnovnog mašinskog učenja s uređajima. Istovremeno, on nudi arhitekturu nove generacije za kreiranje kognitivnih iskustava. Pomoću ovog otvorenog projekta programeri mogu skratiti vrijeme potrebno za kreiranje navedenih iskustava i uložiti više vremena u razvoj drugih funkcija. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.