Menu
A+ A A-

Podaci kao lokomotiva razvoja željeznice

Veliki podaci više nisu puka marketinška fraza. Krajnji korisnici se sve više oslanjaju na podatke koje dobijaju pomoću različitih senzora kako bi identificirali različite ciljeve i obrasce. Na ovaj način mogu optimizirati svoje poslovanje i povećati učinkovitost. Ovaj trend je sve prisutniji i u željezničkom saobraćaju
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Željeznica je jedan od najvažnijih transportnih sektora. Kako se operateri suočavaju s prijetnjom od terorističkih napada i reduciranim budžetom, oni se sve više oslanjaju na tehnologiju, ne samo za pitanja sigurnosti nego i za unapređenje učinkovitosti upravljanja. Podaci do kojih se dolazi pomoću senzora i uređaja u okviru sistema željeznica prikupljaju se i analiziraju kako bi pomogli operaterima u ostvarivanju ovih ciljeva. „Sigurnosni uređaji i platforme direktno šalju informacije preko pristupačnog interfejsa koje sa sigurnosnog menadžmenta i pratećeg osoblja skida obavezu nadzora. Na taj način se resursi i taktičke intervencije mogu učinkovitije planirati. Ovaj vid unapređenja sigurnosnog profila omogućava državnim ili privatnim željezničkim kompanijama da daju svoj doprinos primjeni tzv. velikih podataka paralelno s prikupljanjem informacija korisnih za sektor sigurnosti, poslovanje ili egzaktna ispitivanjima“, kaže Steve Birkmeier, zamjenik direktora prodaje i poslovnog razvoja u kompaniji Arteco. 
 
Kako podaci pomažu u zaštiti željeznica
Sigurnost se i dalje nalazi u centru pažnje željezničkih operatera, posebno nakon napada na željezničke stanice i podzemnu željeznicu. „Od napada 11. septembra, a posebno nakon napada na željeznicu na području Madrida i Londona, povećana je svijest o riziku od terorističkih napada na ova sredstva prijevoza, kao i o slabostima ovog transportnog sektora. U posljednje vrijeme imamo sve više samostalnih napada na evropsku željezničku mrežu“, kaže James Chong, osnivač i direktor kompanije Vidsys. „Prilikom analize rizika po ovakva okruženja u uvjetima manjka sredstava za sprečavanje napada menadžeri moraju iskoristiti tehnologiju kako bi identificirali prijetnje i spriječili napade prije nego što do njih i dođe“, kaže on.
 
„Priroda javnog saobraćaja, a posebno željezničkog, takva je da on mora biti pristupačan svima i ovu slabu tačku koriste oni koji ne žele dobro ovom društvu“, kaže Adlan Hussain, zamjenik direktora marketinga u kompaniji CNL Software. „Putnici moraju vjerovati da su sigurnosni profesionalci učinili sve kako bi njihovo putovanje učinili sigurnim. Ovaj vid odgovornosti potiče operatere željeznica na analizu njihovih sigurnosnih sistema“, ističe. Srećom, sve veća dostupnost podataka omogućava operaterima da blagovremeno identificiraju prijetnje i brzo djeluju u slučaju incidenata. Primjena velikih podataka postala je preduvjet za zadržavanje najvišeg nivoa sigurnosti u sektoru transporta. Analiza podataka osoblju omogućava da prepozna ključne informacije i lakše upravlja rizicima i kriznim situacijama, te da vodi istrage u vezi s incidentima pomoću podataka i informacija do kojih dolaze“, kaže Kevin Wine, zamjenik direktora marketinga rješenja za video i analitiku u kompaniji Verint Systems. „Transportne stanice posjeduju brojne korisne tehnologije. Primjeri su sistemi za detekciju pucnjave ili eksploziva, praćenje ljudi i objekata, termalna detekcija, automatizacija zgrada, HVAC sistemi, kontrola pristupa, detekcija upada, prepoznavanje lica i sistemi za komunikaciju u kriznim situacijama. Danas su nam dostupne brojne tehnologije koje se mogu kombinirati kako bi se situacijska orijentacija i sigurnosna analitika podigli na veći nivo“, riječi su Brandona Reicha, direktora sektora videonadzornih rješenja u kompaniji Pivot3. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.