Menu
A+ A A-

Prepoznavanje lica za veću javnu sigurnost

Tehnologija prepoznavanja lica postala je dio potrošačke tehnološke svakodnevnice. Uprkos popularnosti, i dalje postoje prepreke za njeno korištenje na javnim mjestima. Ipak, ona nudi potencijal za poboljšanje javne sigurnosti i lakše pronalaženje kriminalaca koji se skrivaju u masi
Izvor: a&s International
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Tehnologija prepoznavanja lica danas se može pronaći posvuda. Ona je dio Facebooka, mobilnih aplikacija i bankomata. Iako njena prihvaćenost među korisnicima raste, njena upotreba u javnoj sferi s ciljem poboljšanja sigurnosti suočava se s ozbiljnim izazovima. Holivudski filmovi su u određenoj mjeri iskrivili percepciju i očekivanja ljudi od ove tehnologije i iako ovo danas za nju predstavlja izazov, njena primjena podiže nivo javne sigurnosti i pomaže organima reda da identificiraju osoba od posebnog interesa. Globalno tržište rješenja za prepoznavanje lica će do 2024. dostići vrijednost 882 miliona američkih dolara uz godišnju stopu rasta od 22%, navodi se u istraživanju kompanije Tractica. Teroristički napadi visokog profila jedan su od faktora ovakvog rasta jer su ukazali na potrebu jačanja sigurnosti na javnim mjestima. Njemački ministar vanjskih poslova Thomas de Maiziere nedavno je podržao primjenu ove tehnologije na javnim mjestima širom Njemačke poput aerodroma i željezničkih stanica. No, uprkos postojanju prednosti, javiljaju se i određene prepreke široj primjeni ove tehnologije poput nedostatka kvalitetnih baza podataka ili tehnoloških ograničenja.
 
Licem u lice s tehničkim izazovima
Kako bi tehnologija prepoznavanja lica adekvatno funkcionirala, potrebno je najprije ispuniti određene uvjete. Oni imaju ključnu ulogu u pogledu njene uspješnosti, posebno u sistemima za pozitivno prepoznavanje, tj. identifikaciju „jedan prema mnogo“. Kod njih sistem identificira lica u odnosu na bazu podataka s fotografijama, a ne samo na osnovu jedne slike. Nažalost, najveći tehnološki izazov često su uvjeti potrebni za postizanje optimalnih performansi. „Prepoznavanje lica može biti veoma učinkovito na javnim prostorima, ali postoji potreba da se pozicija i fokalna dužina nekih videonadzornih kamera promijene kako bi se lica lakše uočavala“, kaže Brian Lovell, tehnički direktor u kompaniji Imagus Technology. 
Elke Oberg, menadžer marketinga u Cignitec Systemsu, navodi tri najvažnija izazova za ovu tehnologiju kada se koristi u kombinaciji s videonadzorom na javnim mjestima u stvarnom vremenu. To su: nekooperativni korisnici, neadekvatni/promjenjivi uvjeti osvjetljenja i postojeća oprema/infrastruktura. „Performanse ove tehnologije u pogledu preciznosti su znatno lošije u uvjetima nedovoljnog ili prejakog osvjetljenja (jaka sunčeva svjetlost). Isto važi i za situacije kada je lice okrenuto ili zakrivljeno pod uglom od 20 stepeni, te kada je kvalitet slike ispod 60 piksela. Osim toga, korisnici često žele koristiti postojeće kamere i mreže, što dovodi do pada kvaliteta slike i/ili sporije brzine rada“, dodaje ona. 
Važnost pozicije kamere za prepoznavanje lica, posebno u velikim gužvama, naglašava i Roger Rodriguez, menadžer za analitiku u kompaniji Vigilant Solutions. „Pozicija kamere i kvalitet zabilježene slike su ključne komponente uspješnosti sistema za prepoznavanje lica. Ako se slike izvlače iz videozapisa nekvalitetnih videonadzornih kamera i nisu adekvatno pozicionirane, neće se moći iskoristiti za prepoznavanje lica. Ako se kamere postave na veću udaljenost radi praćenja većeg broja ljudi, ni to neće biti od pomoći za identifikaciju jer su njihova lica tokom snimanja previše udaljena“, kaže on.   
Za rješenje ovih problema Rodriguez predlaže sljedeće: „Ako se sistemi s kamerama podese da vrše snimanje u nivou lica, a da pri tome posjeduju PTZ funkcije, ovako dobiveni frontalni snimci zadovoljit će kriterije za pretraživanje.“ Prema njemu, normalne pozicije prilikom snimanja lica olakšavaju pretraživanje i nude veću pouzdanost prilikom identifikacije osoba. 
Kompanije su unaprijedile i svoje tehnologije kako bi izašle na kraj sa slikom lošeg kvaliteta i neadekvatnim osvjetljenjem. Tehnologija prepoznavanja lica kompanije Vigilant Solutions otklanja nedostatke na brojnim problematičnim slikama pomoću alata koji se fokusiraju na bolje pozicioniranje, osvjetljenje i okluzije. Na ovaj način korisnik može korigovati slike koje bi drugi sistemi automatski odbacili. Kompanija Imagus Technology želi smanjiti potrebu za skupim kamerama i tako odgovoriti na ove izazove. „Imagus omogućava ekonomičnu instalaciju i povezivanje više sistema za prepoznavanje lica na javnim mjestima. To znači da postoji veća šansa za identifikaciju konkretnih osoba jer se one ne mogu sve vrijeme skrivati od svih kamera“, kaže Lovell. Još jedan od načina za otklanjanje problema jeste i jačanje saradnje između kompanija i krajnjih korisnika kojim se pomaže da odaberu optimalne modele i pozicije za najbolje rezultate. 
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju...
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.