Menu
A+ A A-

Tehnologija za prepoznavanje lica u Bijeloj kući

Američka tajna služba objavila je da je počela s testiranjem tehnologije za prepoznavanje lica u i oko Bijele kuće kako bi se sumnjivi subjekti identificirali na vrijeme, čime bi se spriječilo da predsjednika dovedu u opasnost.
Dokument koji najavljuje ovu funkciju objavljen je krajem novembra i opisuje test tokom kojeg su sigurnosni snimci napravljeni u oblasti oko Bijele kuće uspoređivani s bazom fotografija zaposlenika koji su pristali da učestvuju. Test je počeo 19. novembra, i potrajat će do 30. augusta 2019. godine, a sva poklapanja lica sa snimaka s onima iz baze podataka bit će čuvana i provjeravana. Snimci posjetilaca i slučajnih prolaznika za sada neće biti uzimani u obzir jer je važno da svi subjekti koji učestvuju u testu prije toga daju pristanak.
 
Tehnologija za prepoznavanje lica već se koristi na određenom broju američkih aerodroma, a očekuje se da se program proširi i na druga javna mjesta. Ipak, ovi sistemi i dalje prave greške, budući da pogrešno identificiraju subjekte. To se dogodilo tokom jednog testa iz 2017. godine, kada je 28 članova Američkog kongresa nepravilno identificirano, budući da su se njihova lica poklopila s licima prijestupnika iz policijske arhive.
 
Izvor: The Verge
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.