Menu
A+ A A-

Nove kamere na hrvatskim autoputevima

Na naplatnim kućicama na hrvatskim autoputevima snimat će se svi automobili i mjeriti njihova brzina, pa će policija moći kažnjavati vozače koji, naprimjer, od Zagreba do Dugopolja stignu za manje od tri sata, kazao je Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), u intervjuu za Jutarnji list.
“Svjesni smo da autoceste omogućuju vozačima ostvarivanje većih brzina od dopuštenih i da se time bitno narušava stupanj sigurnosti prometa. Zato smo odlučili podržati napore MUP-a u kontroli i nadzoru brzina na cestama sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa s jednim jedinim ciljem: povećanja sigurnosti prometa. Dakle, nije riječ o represivnoj mjeri, nego o spašavanju ljudskog života. To su u različitim stupnjevima već implementirale Norveška, Nizozemska, Austrija, Italija…”, kazao je Huzjan.
 
Iskustva Holandije, gdje je mjerenje prosječne brzine prvi put uvedeno još 2001. na autoputu E19 između Rotterdama i Delfta, ukazuju na učinak smanjenja prekoračenja brzine kretanja vozila ispod 0,5 posto, a broj smrtnih slučajeva manji je za više od 50 posto.
 
Prema očekivanjima, uvođenjem kontinuiranog automatskog nadzora brzine na hrvatskim autocestama povećat će se sigurnost saobraćaja, smanjiti posljedice saobraćajnih nesreća i utjecati na promjenu ponašanja vozača. Nadzor brzine vršit će se mjerenjem prosječne brzine vozila na određenim dionicama autoputa i radarskim kontrolama na tačno određenim lokacijama, kao što je zona izvođenja radova, gdje je upravo neprilagođena brzina najčešći uzrok nesreća.
 
Lokacije koje budu pod nadzorom brzine bit će obilježene saobraćajnim znakovima koji će upozoravati na kontrolu brzine, prenosi Poslovni.hr.
 
(RSS)
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.