Menu
A+ A A-

Kraljevski botanički vrtovi u Londonu sigurniji uz Hikvision

Kada su popularni Kraljevski botanički vrtovi u Kewu u Londonu trebali proširiti i nadograditi zastarjeli analogni CCTV sistem, obratili su se sigurnosnim stručnjacima iz ITS Groupa, koji su predložili Hikvisionov HD videonadzorni sistem.
Smješteni na obali rijeke Temze, vrtovi su dom najraznovrsnije kolekcije biljaka na svijetu. S površinom od 330 hektara, to je najveća lokacija u Londonu pod zaštitom UNESCO-a, s historijom dužom od 250 godina.
 
Kraljevski botanički vrtovi svake godine privlače više od 1,6 miliona posjetilaca, koji dolaze da vide 30.000 različitih vrsta biljaka i Herbarium s više od sedam miliona očuvanih biljnih uzoraka. Zbog velikog broja posjetilaca i mnoštva javnih i tehničkih ulaza, lokacija zahtijeva 24-satni videonadzor svaki dan u sedmici. Iako sigurnosno osoblje u nadzornom centru aktivno nadzire prostor, javila se potreba za nadogradnjom postojećeg analognog na sistem koji snima u HD rezoluciji. Specijalista za sigurnost u ITS Grupi je pozvan da pomogne.
 
Direktor ITS Grupe Tim Dyer kazao je da je projekat zahtijevao nadogradnju opreme u nadzornom centru i kamera za nadzor svih ulaza i važnijih lokacija. "Budući da je nadzorni centar potreban 24 sata dnevno, potrebna je bliska koordinacija ITS-a i sigurnosnog osoblja na licu mjesta", kaže on. "Morali smo da održavamo videonadzor u skladu s promjenjivim zahtjevima lokacije. To je, uz pitanja kontrole pristupa i rada u javnom okruženju, bilo veoma izazovno, a činjenica je da smo uspjeli ostvariti vrlo dobre rezultate."
 
Više od stotinu kamera
 
Ti su rezultati postignuti ugradnjom Hikvisionovih IP kamera visoke definicije te 43-inčnih i 23-inčnih HD monitora u nadzornom centru. Tu je 48 DarkfighterX mrežnih dome kamera, koje pružaju HD sliku u boji pri svjetlosti jako niskog intenziteta, čak i 0,001 Lux. Kada se još mrači, i dalje mogu snimati, ali u crno-bijeloj boji, pri svjetlosti do 0,0001 Lux. A kada, pak, uopće nema svjetla, Darkfighter kamere prelaze na infracrveni režim i snimaju crno-bijele slike pri 0 Lux. Osim toga, imaju 25x uvećanje i duboko učenje radi klasifikacije nadzirane mete za automatsko praćenje i zaštitu perimetra. Uz to, instalirano je 29 Darkfighter 2-megapikselnih kamera s varifokalnim objektivom, 21 smart bullet kamera za rad u ultraniskim svjetlosnim uvjetima te šest pametnih kamera za rad pri slabom osvjetljenju.
 
Sve se snima na Hikvisionove 16-kanalne Turbo HD digitalne videosnimače, koji podržavaju analogne, HD-TVI i IP kamere, H.264, H-264+ i dual-stream kompresiju te 4K rezoluciju.
 
Sistem nije samo moćan i efikasan kratkoročno, već je osmišljen da može obuhvatiti i predstojeće promjene. "Vrtovi sada imaju potpun HD sistem, koji se u budućnosti može proširiti dodatnim kamerama", kaže Tim Dyer. John Deer, šef sigurnosti u Kew botaničkim vrtovima, također je pun hvale za novi sistem. “Oduševljen sam novih Hikvisionovim kamerama. Pružaju najviši kvalitet slike i povećavaju sigurnost na preko 330 hektara zemljišta.”
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.