Menu
A+ A A-

Povjerenik upozorava na nezakonito postupanje ličnim podacima

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije u pismu koje je uputio Komori javnih izvršitelja ukazao je da je u više postupaka nadzora koje je provodio po predstavkama građana utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti te da, uprkos nekoliko formalnih upozorenja koje je uputio, javni izvršitelji s takvom praksom nastavljaju.
Podsjetio je da je jedna od zakonom utvrđenih obaveza Komore da se brine o tome da javni izvršitelji savjesno i zakonito obavljaju svoj posao, te da je u skladu s tim obaveza Komore da preduzme sve potrebne korake da bi se s nezakonitom praksom prestalo.
 
Povjerenik je kopiju pisma dostavio i Ministarstvu pravde, koje je po zakonu nadležno da vrši nadzor na radom javnih izvršitelja.
 
U provedenim postupcima nadzora utvrđeno je da javni izvršitelji, prilikom dostavljanja rješenja o izvršenju koja donose po prijedlozima istog izvršnog povjerioca i od istog datuma, dostavljaju podatke o ličnosti većeg broja osoba: imena i prezimena, adrese, dugovanja. Dostavljaju, dakle, i podatke svih drugih lica za koje je izvršni povjerilac istom prilikom tražio izvršenje. Dostavljajući, npr., izvod iz "Knjige uručenja opomenutih korisnika", čine dostupnim, bez svrhe i potrebe, ne samo podatke konkretnog dužnika nego podatke svih osoba u odnosu na koje se izvršenje od povjerioca tom prilikom traži.
 
Nezavisno od činjenice što uzrok ovakve prakse najvjerovatnije nije zla namjera, već neznanje, nemar ili aljkavost, ona je direktno suprotna zakonskoj obavezi da se pri obradi ličnih podataka preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite podataka, a njom se izlažu kompromitaciji i mogućoj zloupotrebi lični podaci većeg broja osoba, pa se s njom mora prestati bez odgađanja, navodi se iz institucije Povjerenika za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.