Menu
A+ A A-

Ukradeni podaci skoro svih banaka u Pakistanu

Podaci korisnika gotovo svih pakististanskih banaka prodaju se na Dark Webu. Rezultat je to najveće hakerske kampanje pokrenuta protiv banaka u toj zemlji. Procenjuje se da su ukradeni finansijski podaci više od 8.000 vlasnika računa iz najmanje deset banaka.
Prema prvobitnoj istrazi, koju je provela Federalna agencija za istrage, utvrđeno je da su "gotovo sve" banke u Pakistanu pretrpile napad. Šef te agencije kapetan Muhamed Šoaib izjavio je da je agencija svim oštećenim bankama uputila pisani poziv na sastanak sa šefovima i onima koji su zaduženi za sigurnost. Dodao je da će banke biti odgovorne ako se identificiraju slabe sigurnosne prakse kao ključni uzrok krađe podataka.
 
Kapetan Šoaib je također izjavio da hakeri nisu u Pakistanu, da su uspjeli ukrasti velike količine novca s računa korisnika te da je sasvim očigledno da banke moraju poboljšati svoje sigurnosne sisteme kako bi spriječile slične napade.
 
Još nije jasno kada je došlo do kompromitiranja sigurnosti, ali Federalna agencija za istrage tvrdi da trenutno istražuje više od 100 slučajeva.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.