Menu
A+ A A-

Policiji omogućiti videonadzor na izlazima iz Sarajeva i u vozilima

Povodom nedavnog ubistva dvojice policajaca prilikom krađe automobila u Sarajevu, kantonalna skupština je na hitnoj sjednici usvojila više zaključaka vezanih za poboljšanje sigurnosnog stanja.

 

Prvi zaključak je da se videonadzorom pokriju izlazi iz Kantona Sarajevo, a kamere priključe na postojeće operativne centre u policijskim upravama. Planirano je i uvođenje videonadzora u staklu od retrovizora policijskih vozila, s mogućnošću snimanja unutar i van vozila, te uključivanja i isključivanja.

U planu je i proširenje upotrebe sistema radioveze (radiostanice za prikriveni rad, izdvojeni mikrofoni, komunikatori...), upotreba specijaliziranih dispečerskih aplikacija koje pružaju napredne funkcije i integraciju, kao i upravljanje svim učesnicima u sistemu radioveze, modernizacija pokretnog centra veze u svrhu efikasnije komunikacije. Policijska vozila će biti praćena putem GPS sistema: samostalnog ili sistema praćenja putem radioveze, uz opcije praćenja u vremenskom intervalu ili na osnovu pređene udaljenosti.

Sve će to pratiti i mobilna provjera podataka s terena/iz vozila direktno u bazama podataka putem laptopa/tableta, povezivanje sa svim dostupnim bazama podataka civilnog registra i policijskih agencija kao i s lokalnim bazama podataka, uz mogućnost brzog transfera slika ili drugih dokumenata s terena ili na teren. Radi provjere ili utvrđivanja identiteta osobe, moći će se skenirati otisak prsta i izvršiti provjera putem AFIS softvera, a bit će omogućeno skeniranje bar koda s pasoša, odnosno lične karte te provjera u bazi podataka.

Dugoročni ciljevi

Uz nabrojane kratkoročne, u planu su i dugoročni ciljevi, koji podrazumijevaju izmjenu zakonskih i podzakonskih akata na višim nivoima koji se odnose na problematiku teških krađa motornih vozila, pooštravanje krivično-pravnih sankcija i izmjene Pravilnika o upotrebi sile, zatim izgradnju namjenskog objekta za smještaj Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uspostavu modernog operativno-komunikacijskog centra za smještaj ljudi i opreme koji bi 24 sata bili zaduženi za praćenje sistema radioveze, telefonije, videonadzora i sl., nabavku savremene opreme za videonadzor (PTZ kamere visoke rezolucije, prilagođene noćnom radu te s ANPR/LNPR videoanalitikom i prepoznavanjem tablica u realnom vremenu, nabavka termalnih kamera i dronova s kamerama visoke rezolucije) te razvoj telekomunikacijske infrastrukture za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo.

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.