Menu
A+ A A-

DW: Kraj pločici s imenom na interfonu?

U njemačkim medijima vodila se rasprava hoće li umjesto imena na interfonima na ulazu u zgrade morati stajati brojke.
Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu Grada Beča koji ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. Pozvao se na Uredbu o zaštiti podataka (GDPR), čiji je cilj bolja zaštita privatnosti građana, a koja je stupila na snagu u maju ove godine. Za njeno kršenje predviđene su kazne u milionskim iznosima, što je u prvom redu usmjereno protiv internetskih divova kao što su Facebook i Google.
 
Nadležni u upravi Grada Beča su zaključili da stanar ima pravo, pa da bi Wiener Wohnen, komunalno preduzeće koje upravlja gradskim stanovima, u slučaju tužbe moglo biti osuđeno na plaćanje kazne, koja može iznositi i 20 miliona eura. Na to je Wiener Wohnen odlučio do kraja godine ukloniti imena s pločica kod svih 220.000 stanova u njegovom vlasništvu.
 
Ako, pak, stanar ipak želi naljepnicu sa svojim imenom na interfonu, mogu je preko brojčane oznake nalijepiti sami. I mada je nakon toga iz Brisela saopćeno da se Uredba ne odnosi na imena i prezimena na zvoncima i sandučićima, Grad Beč je za svaki slučaj ostao pri svojoj odluci.
 
Brojčane oznake uskoro i u Njemačkoj?
 
Uprkos tome, bečki primjer sada slijedi i njemački Savez vlasnika nekretnina Haus&Grund, koji broji 900.000 članova. I on je svojim članovima preporučio da za svaki slučaj odstrane pločice s imenima i prezimenima i zamijene ih brojčanim oznakama. „Samo tako možete biti sigurni da je zagarantovana privatnost podstanara i izbjeći milionske kazne za iznajmljivače”, citira njemački list Bild predsjednika Saveza Kaija Warneckea. 
 
Nakon toga su se u njemačkim medijima pokrenule rasprave o smislu i besmislu evropske uredbe. I dok su mnogi slijedili logiku Saveza vlasnika nekretnina i lista Bild, oni trezveniji su se pozivali na saopćenja nadležnih službi da se Uredba pogrešno tumači. 
 
Odluka je na stanarima
 
Inače, u Francuskoj, Španiji i SAD-u su pločice s brojevima umjesto imena u zgradama već odavno uobičajene. U Njemačkoj to nije slučaj. No, mnogi također upozoravaju da u Njemačkoj to pitanje nije novo te ističu da su i ranije podstanari imali pravo na svoju pločicu napisati šta žele. Tako ima onih kod kojih umjesto imena već stoji brojka, a kod drugih, pogotovo poznatih osoba, stoji neko izmišljeno ime.
 
A berlinski Ured za zaštitu podataka smiruje duhove i preporučuje iznajmljivačima da odluku o tome šta će na pločici pisati i dalje prepuste – podstanaru.
 
Izvor: Deutsche Welle / Autorica: Andrea Jung-Grimm
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.